Seinäjokinen Janna heräsi sähköttömässä Buenos Airesissa, jossa kaikui hälytysajoneuvojen ääni: ”Ulos ei kannattanut mennä”

rac

Julkaistu:

Etelä-Amerikkaa ravisteli sunnuntaina varhain aamulla alkanut valtava sähkökatkos.
Massiivinen sähkökatkos jätti Argentiinan ja Uruguayn kokonaan ilman sähköjä. Joidenkin tietojen mukaan vika vaikutti myös osissa Brasiliaa, Paraguayta ja Chileä.

Vaihto-oppilaana Seinäjoen ammattikorkeakoulusta Buenos Airesissa oleva Janna Pietilä heräsi sunnuntaina sähköttömässä miljoonakaupungissa.

Kaupungissa oli myrskynnyt ja aamu olikin pimeä. Aluksi hän ystävineen luuli, että sähkökatkon syynä saattaisi olla myrsky.


Tiedon massiivisesta sähkökatkosta hän sai kuitenkin suomalaisilta uutislähteiltä kännykässään.

– Luin uutisen, joka kertoi että Argentiina, Uruguay ja jopa osa Brasiliaa oli sähköttä, hän sanoo.

Tunnelmaa pimeässä ja sähköttömässä miljoonakaupungissa hän kuvailee pelottavaksi.

– Kun menin parvekkeelle, missään ei näkynyt ihmisiä, ja ulkona kaikui koko ajan hälytysajoneuvojen äänet. Ulos ei kannattanut mennä, Pietilä kertaa.


Internetyhteys pätki, ja tilanteen tasalla hän pysyi katsomalla uutisia televisiosta.

Nyt sähköt ovat palautuneet ja uutisissa spekulaatiot sähkökatkon aiheuttajista ovat kasvaneet.

– Todella villejä huhuja liikkuu, kerrotaan että tästä olisi hallitusta varoitettu ennalta, ja veikkaillaan, että olisiko taustalla kiinalaisten kyberhyökkäys jota muutoin ei olisi saatu pysäytettyä. Koko ajan uutisissa toistellaan, että tämän ei olisi pitänyt olla mahdollista, Pietilä miettii.

Argentiinan energiaministeri on kertonut virallisessa tiedotteessa, että kyse oli SADI-sähköverkon kaatumisesta. Tarkempaa syytä häiriölle ei ole kerrottu julkisuuteen. Argentiinassa on kaksi suurta sähköverkkoa, joista SADI (Sistema Argentino de Interconexión) on suurempi.

Energiateollisuuden asiantuntija Tuukka Heikkilä kertoi Ilta-Sanomille aiemmin, että usean maan sähköjen samanaikainen pimeneminen viittaa siihen, että alueen sähköverkossa on tullut monta samanaikaista vikaa.
Argentiinan ja Uruguayn yhteenlaskettu väkimäärä on noin 48 miljoonaa.