Kun katsoo videota Uruguayn pääkaupungista Montevideosta, on aavemaisen pimeää näkymää vaikea uskoa miljoonakaupungin horisontiksi.
Etelä-Amerikkaa ravistelee tällä hetkellä varhain sunnuntaiaamuna alkanut valtava sähkökatkos, joka on jättänyt Argentiinan ja Uruguayn ilman sähköjä. Joidenkin tietojen mukaan vika vaikuttaisi myös osissa Brasiliaa, Paraguayta ja Chileä.
Olitko sähkökatkojen vaikutusalueella Etelä-Amerikassa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen, uutiset(a)is.fi, +35891223420 tai WhatsApp-viestillä 0406609019.
Argentiinan energiaministeri kertoi virallisessa tiedotteessa, että kyse on SADI-sähköverkon kaatumisesta ja että häiriön korjaaminen vienee tunteja, vaikka sähköyhtiöt ovat jo asian kimpussa. Tarkempaa syytä häiriölle ei ole kerrottu julkisuuteen.
Energiateollisuuden asiantuntijan Tuukka Heikkilän mukaan usean maan sähköjen samanaikainen pimeneminen viittaa siihen, että alueen sähköverkossa on tullut monta samanaikaista vikaa. Näitä vikoja voivat olla esimerkiksi isojen voimalaitosten irtikytkeytymiset tai isojen voimajohtojen kaatumiset.
– Niitä kun sattuu tarpeeksi monta ja sähköverkossa on muutenkin tiukka tilanne, niin kyllä se pystyy tuollaisen aiheuttamaan, Heikkilä kertoo.
Itse vikoja voi Heikkilän mukaan sattua monenlaisia. Voimalaitoksessa voi käydä laiterikko, minkä seurauksena suojalaitteet kytkevät laitteet salamannopeasti irti verkosta. Tai esimerkiksi siirtojohto voi katketa, eristin vioittua tai sähköpylvään kaatuminen aiheuttaa ongelmia.
Massiivinen sähkökatkos on jättänyt Argentiinan ja Uruguayn ilman sähköjä. Kuva Argentiinan pääkaupungista Buenos Airesista.
Vastaavia vikoja on käynyt Euroopassa ja Pohjois-Amerikassakin.
Hän nostaa esimerkiksi Pohjois-Amerikan vuoden 2003 valtavan sähkökatkon, joka pimensi osan New Yorkista. Seurauksena tuhannet ihmiset jäivät loukkuun New Yorkin metroihin ja hisseihin juuri ennen iltaruuhkaa.
Maan historian massiivisimman sähkökatkon syynä oli yksittäinen vika, joka lähti etenemään kuin toisiaan kaatavat dominot.
– Yksi voimajohto putosi pois verkosta ja kaikki siinä kulkenut sähkö siirtyi toiselle voimajohdolle. Sitten toinen voimajohto ylikuormittui ja putosi pois verkosta. Sen jälkeen voi arvata, miten kävi: voimajohtoja putosi pois yksi kerrallaan, Heikkilä kertoo.
– Jos järjestelmän suunnittelee hyvin, niin vika saadaan pysähtymään niin, ettei se kaada koko verkkoa. Voisin uskoa, että Etelä-Amerikassa ei ole tuota puolta suunniteltu viimeisen päälle.
Kauppias työskentelee kynttilänvalossa Buenos Airesissa sunnuntaina.
Sähköjärjestelmältään Etelä-Amerikka ei ole Suomeen verrattuna ratkaisevasti erilainen. Melkein kaikissa maissa on sähkönsiirtojohtoja eri maiden välillä. Myös Suomesta kulkee voimajohtoja yli maanrajojen: täällä sähköihin voi vaikuttaa Ruotsissa, Norjassa tai Tanskassa sattuva vika.
Ratkaisevaa sähkökatkojen estämisessä ei kuitenkaan ole vain itse järjestelmä, vaan vikoihin varautuminen, Heikkilä muistuttaa.
Juuri hyvä suunnittelu ja järjestelmien toimivuuden varmistus tekee Heikkilän mukaan vastaavan sähkökatkon nyky-Suomessa lähes mahdottomaksi. Vikoihin varaudutaan myös yhteistyössä sähköverkkoa jakavien maiden kanssa.
– Hyvin suunniteltuun järjestelmään ei pitäisi voida tulla noin isoa sähkökatkoa. Suomessa pyritään heti eristämään vika niin, että se ei lähde leviämään. Useampikaan samanaikainen vika ei aiheuta näin verkon kaatumista. Siihen on varauduttu niin, että on katsottu kriittiset kohdat yksi kerrallaan läpi.
Esimerkiksi suuret myrskyt aiheuttavat Suomessa ongelmia lähinnä jakeluverkkoihin, mutta kantaverkkoihin säätilat eivät vaikuta suuremmin.
Nainen valmistelee maitopulloa vauvalleen kotonaan Uruguayn pääkaupungissa Montevideossa sunnuntaina.
Vikojen ohella Heikkilä muistuttaa, että sähkökatkot saattavat maailmalla olla esimerkiksi konfliktien yhteydessä myös muuta kuin vahinkoja.
– Aina voi pitää mielessä, että sähkökatkos voi olla myös tahallinen. En tunne Etelä-Amerikan paikallista tilannetta, mutta kyllä sekin on mahdollista, Heikkilä sanoo.
Myös koko Suomen pimentävä sähkökatkos on tahallisuuden kautta teoriassa mahdollinen.
– Sataprosenttista varmuutta ei saa yhtään mistään. Jos käy niin, että joku tahallaan saa todella monta voimalaitosta samaan aikaan pois pelistä tai todella monta johtoa poikki, niin kyllä sillä saa sähköt pois Suomesta. Ei voida rakentaa sellaista sähköverkkoa, joka kestäisi aivan kaiken.
Käytännössä Etelä-Amerikkaa ravisteleva sähkökatkos olisi Suomessa kuitenkin liki mahdoton. Suomessa laajaa, eli yli puolet sähköverkosta kaatavaa sähkökatkosta ei olekaan koettu yli 40 vuoteen.