Valtavat rakeet pieksivät Ranskaa – piinalliset hetket myrskyn kouriin joutuneen auton sisällä tallentuivat videolle

rac

Julkaistu:

Ranska
Saksalainen turisti kuoli eilen ranskalaisella leirintäaluuella puun kaaduttua hänen päälleen.
Keski-Eurooppaa ja muun muassa Kaakkois-Ranskaa kuritti lauantaina voimakas raemyrsky. Ranska aikoo julistaa viljelyksiä tuhonneen myräkän luonnonkatastrofiksi, kertoi Ranskan maatalousministeri Didier Guillaume lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Didier Guillaumen mukaan saksalainen turisti kuoli Haute-Savoiessa sijaitsevalla leirintäalueella puun kaaduttua hänen päälleen lauantaina. Lisäksi kymmenen ihmistä loukkaantui lievästi Dromen ja Iseren departementeissa.

Sosiaalisessa mediassa julkaistussa videossa näkyy, kuinka voimakas raemyrsky saartoi autoilijat ja pommitti auton tuulilasin hajalle. Videon on kuvannut Christophe Petrillo.
  • Katso otsikon alla olevalta videolta, kuinka hurja raekuuro tuhosi auton tuulilasin hetkessä.
Guillaume kertoi asiasta LCI- ja BFM-televisiokanaville, mutta ei Reutersin mukaan tarkentanut, mihin alueisiin katastrofitoimenpiteitä sovelletaan.
The Local -sanomalehden viime vuonna julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että Ranskassa julistetaan usein luonnonkatastrofeja. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että kun vyöhyke on julistettu luonnonkatastrofialueeksi, uhrit voivat vaatia korvauksia kaikilta vakuutuksen antajilta, The Local kirjoittaa.

Jos vyöhykettä ei julisteta katastrofiksi, vakuutusyhtiöillä ei ole velvollisuutta maksaa korvauksia.


Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela kertoo, että suuret rakeet ja voimakkaatkin raekuurot ovat kesäisin melko yleisiä Keski-Euroopassa.

– Rakeethan aiheuttavat aineellista vahinkoa Euroopassa joka vuosi aika paljon. Jos ajattelee vakuutusyhtiötä ja mitä sään aiheuttamia juttuja ne korvaavat, niin varmaan yksi suurimmista on kyllä suuret rakeet, Korpela sanoo.

Sääsivusto Severe Weather Europen Facebook-sivuilla on julkaistu useita kuvia ja videoita Ranskaa piiskanneesta myräkästä.Ranskaan pudonneet rakeet olivat suuria.

Myös Puolaa moukaroi valtavien rakeiden sade.Ilta-Sanomien aiemmin haastattelema Forecan päivystävä meteorologi Joanna Rinne kertoi, että syy siihen, miksi joidenkin ukkossolujen rakeet muodostuvat niin massiivisiksi, piilee ukkospilven sisällä myllertävissä nousevissa ilmavirtauksissa.

– Ukkospilvissä on luonnostaan aina pieniä rakeita, jotka sulavat yleensä ennen maahan satamista, Rinne selitti.

– Välillä tulee kuitenkin sellaisia tilanteita, että pilven sisällä on valtavan voimakkaat nousevat ilmavirtaukset, joihin rakeet joutuvat. Ilmavirtaukset puhaltavat rakeet korkealle pilveen, ja samalla rakeet keräävät kokoajan kosteutta ja pisaroita ympäriltään, eli ne kasvavat kokoaan. Sitten ne saattavat tipahtaa ja alas ja nousta jälleen uudestaan ilmavirtaukseen. Vähän niin kuin lottokoneessa, hän kuvaili.

Kun lopulta painovoima voittaa ilmavirtauksen, rakeet putoavat alas. Mikäli rakeet ovat pyörineet ukkospilven ilmavirtauksissa pitkään, ne saattavat sataa maahan valtavan kokoisina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt