NY Times: Yhdysvallat asentanut haittaohjelmia Venäjän sähköverkkoon – operaatio pimitetty Trumpilta

Kriitikot syyttävät suunnitelman kiihdyttävän ”digitaalista kylmää sotaa”.

Balakovon ydinvoimala Venäjällä Saratovin kaupungissa.

16.6.2019 16:04

Yhdysvallat on lisännyt digitaalisia hyökkäyksiään Venäjän sähköverkkoon muun muassa asentamalla haittaohjelmia, kertoo The New York Times.

Tarkoitus on varoittaa presidentti Vladimir Putinin johtamaa Venäjää ja osoittaa Yhdysvaltojen voima, mutta myös valmistautua suorittamaan kyberiskuja, jos maiden välillä syttyisi iso konflikti.

Lehti pohjaa tietonsa lähteinään toimiviin entisiin ja nykyisiin hallituksen virkamiehiin.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana tehdyissä haastatteluissa virkamiehet ovat kuvailleet amerikkalaisten sijoittaneen koodia Venäjän verkkoon ja muihin kohteisiin. Venäjän järjestelmiin on lehden mukaan sijoitettu mahdollisesti lamauttavia haittaohjelmia. Moista ei ole nähty tässä mittapuussa koskaan aikaisemmin.

Suunnitelman puolesta puhujat sanovat, että aggressiivinen suunnitelma on paitsi tarpeellinen, jopa pahasti myöhässä. Esimerkiksi FBI on varoittanut, että Venäjä on jo asentanut Yhdysvaltojen verkkoon haittaohjelmia, jotka saattavat sabotoida maan voimalaitoksia, kaasu- ja öljyputkia tai jopa vedensaantia.

Kriitikot taas ovat huomauttaneet, että Yhdysvaltojen suunnitelma saattaa kiihdyttää ”digitaalista kylmää sotaa” Moskovan ja Washingtonin välillä.

Presidentti Donald Trump kuittasi New York Timesin artikkelin valheena.

Lehden lähteet kertovat, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on pidetty suunnitelmasta pimennossa.

Puolustusministeriö Pentagonin ja tiedustelun virkamiehet kertoivat lehdelle laajasta empimisestä kertoa yksityiskohtia Trumpille hänen reaktionsa pelossa. Taustalla painoi mahdollisuus siitä, että Trump saattaisi kieltää koko suunnitelman tai jopa keskustella siitä ulkomaalaisten virkamiesten kanssa, kuten hän teki vuonna 2017. Tuolloin hän mainitsi Venäjän ulkoministerille eräästä herkästä operaatiosta Syyriassa.

Trump on jo ehtinyt suutahtaa New York Timesille Twitterissä. Hänen mukaansa artikkeli ei pidä paikkaansa.

– Tämä on suoranainen maanpetos aikanaan mahtavalta lehdeltä, joka haluaa epätoivoisesti juttuja, mitä tahansa juttuja, vaikka ne olisivat haitaksi meidän maallemme, Trump twiittasi.

New York Times ei tiedä, kuinka pahasti asennetuilla haittaohjelmilla voi haavoittaa Venäjää. Tietoja esimerkiksi siitä, onko operaation avulla mahdollista ”syöstä Venäjä pimeyteen” tai rampauttaa sen asevoimia, ei ole saatavilla ilman operaation salaisia yksityiskohtia. Näitä vastauksia tuskin saadaan ennen kuin koodit oikeasti aktivoidaan.

Vielä ei ole olemassa todisteita siitä, että Yhdysvallat olisi oikeasti käyttänyt koodeja hyväkseen Venäjällä – kuten eivät ole venäläisetkään Yhdysvalloissa. Lehden mukaan koodin asettaminen molempiin systeemeihin herättää kuitenkin kysymyksen siitä, onko maan sähköverkko ja muu infrastruktuuri legitiimi kohde verkkohyökkäyksille.

Virkamiehet kansallisen turvallisuuden neuvostossa eivät suostuneet kommentoimaan uutista New York Timesille. Heidän mukaansa uutisoinnista ei kuitenkaan syntyisi uhkakuvia kansalliselle turvallisuudelle. Se on lehden mukaan kenties osoitus siitä, että jotkut sekaantumiset on jopa tarkoitettu venäläisten huomattavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?