Ainakin 24 loukkaantunutta ja poliisiautoon lentänyt tuoli – 20-vuotiaan ampuminen poiki silmitöntä väkivaltaa poliisia kohtaan USA:ssa

rac

Julkaistu:

Mellakat alkoivat, kun poliisi ampui 20-vuotiaan mustaihoisen miehen Memphiksessä.
Liittovaltion shreffi ampui keskiviikkona 20-vuotiaan mustaihoisen miehen pidätyksen yhteydessä Yhydsvaltain Memphiksessä Tennesseen- osavaltiossa.

Tapaus on herättänyt voimakkaita protesteja paikallisen väestön keskuudessa. Yli yön jatkuneiden mellakoiden yhteydessä jopa parikymmentä poliisia loukkaantui, uutisoivat useat yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet.

Liittovaltion sheriffin mukaan 20-vuotias mies Brandon Webber oli etsintäkuulutettu useista rikoksita, kertoo CNN.

Webber törmäsi ajoneuvollaan sheriffien ajoneuvoihin keskiviikkona kello seitsemän paikallista aikaa. Tapausta tutkivan poliisin mukaan Webberillä oli hallussaan jonkinlainen ase, kun tämä nousi autosta ulos.

Sheriffit kokivat olonsa uhatuksi ja ampuivat miestä kohti useita laukauksia.

Julkisten asiakirjojen mukaan poliisi pidätti Webberin aiemmin marihuanan ja lääkkeiden hallussapidosta, vanhentuneella ajokortilla ajamisesta ja väärin asennetusta rekisterikilvestä.

Asiakirjoista ei käy ilmi, saiko Webber koskaan syytteitä rikoksistaan.

Poliisin tiedottaja Leslie Earhart vahvisti, että sheriffi ampui 16-20 laukausta Webberin suuntaan.

– Mielestäni kukaan ei ansaitse 20 laukausta. Näen isän, isoveljen, räppärin, laulujen kirjoittajan, opiskelijan, kirjoitti Webberin ystävä Derrion Daveport kuvan alle, jossa Webber katsoo vastasyntynättä lastaan.

Vihainen väkijoukko, arvioltaan 300 ihmistä, kokoontui kaduille pian Webberin kuoleman jälkeen.

Poliisi yritti hallita väkijoukkoa suihkuttamalla mielenosoittajia pippurisumutteella.

– Jotkut heittivät kiviä ja sylkivät poliisin päälle, sanoi pormestari Jim Strickland lausunnossaan.
  • Mellakasta levinneissä videoissa näkyy myös, kuinka mies heittää poliisiautoa tuolilla.
Stricklandin mukaan "useita poliisiautoja" rikottiin mellakan aikana.

Ainakin 24 poliisia loukkaantui ja kuusi vietiin sairaalaan. Myös kaksi toimittajaa loukkaantui. On epäselvää, kuinka monta mellakoitsijaa pidätettiin tai loukkaantui välikohtauksessa.
Webberin tapaus nosti jälleen esiin poliisin väkivallan Yhdysvaltain mustaa väestöä kohtaan. Yhdysvalloissa on vuosien aikana ollut useampi tapaus, jossa poliisi on ampunut aseettoman mustan miehen. Tapaukset ovat synnyttäneet keskustelua poliisin rasistisista asenteista ja voimankäytöstä.