Kämppäkaverinsa seksimurhasta tuomittu ja vapautettu Amanda Knox, 31, puhkesi kyyneliin – paluu Italiaan herätti vastustusta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kämppäkaverinsa seksimurhasta tuomittu ja vapautettu Amanda Knox, 31, puhkesi kyyneliin – paluu Italiaan herätti vastustusta

Knox ja hänen poikaystävänsä viettivät vuosia vankilassa vuonna 2007 tapahtuneesta murhasta ennen kuin heidät vapautettiin.

16.6.2019 4:55

Amerikkalainen Amanda Knox ja hänen italialainen poikaystävänsä Raffaele Sollecito tuomittiin vuonna 2007 pitkiin vankeusrangaistuksiin Knoxin 21-vuotiaan kämppäkaverin, brittiopiskelija Meredith Kercherin murhasta Italian Perugiassa. Raaka surma kuohutti aikoinaan koko maailmaa, ja tapauksen vaiheita on käsitelty muun muassa Netflix-dokumentissa.

Kerhcher löydettiin sängystään raiskattuna, kurkku auki viillettynä ja kymmeniä veitseniskuja kehossaan. Syyttäjät arvelivat kolmikon harrastaneen seksiä ennen raakaa murhaa.

Teon aikaan 20-vuotias Knox tuomittiin 26 vuodeksi vankilaan taposta. Italian korkein oikeus kuitenkin palautti jutun alioikeuden käsittelyyn todistusaiheiston puutteiden vuoksi.

Amanda Knox puhkesi kyyneliin puheensa aikana.

Vuonna 2011 Knox vapautettiin istuttuaan vankilassa Italiassa neljä vuotta. Vuonna 2014 Knox ja Sollecito tuomittiin uudelleen pitkiin vankeusrangaistuksiin, mutta heidät vapautettiin jälleen syytteistä seuraavana vuonna.

Kerhcherin murhasta oli annettu tuomio myös kaksikon tuttavalle, Norsunluurannikolta kotoisin olevalle Rudy Guedelle. Syyttäjän mukaan Guede ei olisi pystynyt tekoon yksin, mutta oikeus totesi Knoxin ja Solleciton syyttömiksi.

Lauantaina nyt 31-vuotias Knox palasi ensimmäistä kertaa vapauttamisensa jälkeen Italiaan, jossa hän puhui Modenassa järjestetyn oikeusfestivaalin tapahtumassa. Tilaisuudessa Knox puhkesi kyyneliin kertoessaan kokemastaan ja siitä, kuinka hän pelkää olevansa edelleen leimattu syylliseksi.

– Pelkään että minua vainotaan, että minua haukutaan, että minut lavastetaan, että minua kohtaan esitetään uusia syytöksiä vain koska olen täällä kertomassa oman versioni faktoista, Knox sanoi puheessaan.

Knox kävi ensimmäistä kertaa Italiassa vapautumisensa jälkeen.

Kerhcherin perheen asianajaja oli ennen Knoxin Italian-vierailua todennut pitävänsä sitä ”epäsopivana” ja ”erittäin tuskallisena” edelleen sureville omaisille. Brittilehti Guardianin mukaan asianajaja huomautti, etteivät tuomarit olleet yksimielisiä Knoxin vapauttamisesta, eikä tapahtunutta siten voida pitää varmana oikeuden tekemänä virheenä.

Puheessaan Knox sanoi median luoneen tarinan, jossa häneen voitiin liittää kaikkien ihmisten fantasiat, pelot ja moraalinen paheksunta.

– Ja ihmiset pitivät tästä tarinasta. Likaisesta, psykopaattisesta miestennielijä ”Foxy Knoxysta”, hän sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?