Suomalaispariskunta löysi sateenkaaren pään Uudessa-Seelannissa: ”Ei kulta-aarretta tai yksisarvisia”

Julkaistu:

Uusi-Seelanti
Huomaatko, mitä erityistä tuplasateenkaareen liittyy?
Suomalaispariskunta löysi Uudesta-Seelannista maapallon toiselta puolen sateenkaaren pään.

– Mentiin Bethells Beachille käymään ja harjoiteltiin uuden dronen lennättämistä. Huomattiin sitten, että sateenkaari tuli lähemmäs ja lähemmäs. Kun se oli 20–30 metrin päässä, alettiin juosta sitä kiinni. Kun päästiin aivan lähelle, se katosi, kertoo Christopher.

Hän kertoo, ettei ole koskaan nähnyt näin selvästi, mihin sateenkaari päättyy.

– Hiekan ja meren rajalle, pari metriä maan yläpuolelle. Yritettiin kovasti etsiä kulta-aarretta tai yksisarvisia, mutta ei näkynyt.

Tamperelaiset Christopher, 36, ja Hanna, 35, huomasivat vasta videolta, että sateenkaaria oli kaksi. Toinen näkyi kirkkaana, toinen taas kauempana hailakkana.


Heijastumia sadepisarassa

Tuplasateenkaaren voi nähdä, kun katsojan edessä sataa ja takana paistaa aurinko. Sateenkaari syntyy, kun valo heijastuu sadepisaran sisällä. Tupla- eli sivusateenkaaressa valo heijastuu kahdesti pisaran sisällä.

Taaemmassa kaaressa värit ovat vastakkaisessa järjestyksessä.

– Oho! Mielenkiintoinen huomio, Christopher toteaa.


Yksinkertaisen kaaren värit ovat aina samassa järjestyksessä: sisältäpäin violetti, indigonsininen, sininen, vihreä, keltainen, oranssi ja punainen.

Valo voi heijastua sadepisarassa useamminkin ja luoda ns. kolmois- tai neloiskaaria. Näitä korkeamman kertaluokan sateenkaaria havaitaan pääosin kameroilla Tähtitieteellisen yhdistyksen, Ursan mukaan.

Ensimmäisenä neloiskaaren kuvasi saksalainen Michael Grossmann vuonna 2011.

Sateenkaari on oikeastaan ympyrä, mutta kaaren toista puolta ei voi nähdä kuin taivaalta, esimerkiksi lentokoneesta käsin.


Hyvää ja huonoa karmaa

Talvi on juuri alkanut Uudessa-Seelannissa.

– Hyvin samanlainen kuin Suomen kesä, sellainen 15 astetta. Festarisää, kuvailee Hanna.

Bethells Beachiin pariskunta tutustui tihkusateessa. Myös maorinkielisellä nimellä Te Henga tunnettu ranta sijaitsee Uuden-Seelannin Pohjoissaarella lähellä Aucklandia. Kuvankaunista rantaa on käytetty usein kuvauspaikkana, siellä on purkitettu muun muassa soturiprinsessa Xenaa ja Taylor Swiftin musiikkivideoita.

Matkaa on kestänyt jo puolitoista kuukautta ja edessä on vähintään toinen mokoma. Christopher ja Hanna ovat ostaneet pakettiauton, josta on määrä muokata matkailuauto ja kiertää sillä Uutta-Seelantia.

Reissun alku Indonesiassa ei käynyt kitkatta. Sairaalassa on käyty jo 10 kertaa.

– Kampylobakteeri, streptokokki, lohjennut hammas, koira puri, skootterionnettomuus, merisiili, tulikorallit... luettelee Christopher matkan vaiheita.

– Makeinta oli kuitenkin, kun kyläyhteisön pappi piti meille hyvän karman seremonian kuunvalossa.

Nyt hyvän karman seremonia tuntuu tepsineen, vähän viiveellä Christopher sanoo. Uudessa-Seelannissa terveydenhuolto pelaa tutun länsimaisesti, ja tarvittavat lääkekuurit on saatu.

– Nyt alkoi todella hyvä meininki, hän sanoo.

Christopherin ja Hannan matkaa voi seurata heidän blogistaan Facebookista tai Instagramista.

Ota kantaa

Oletko nähnyt tuplasateenkaarta?

Kyllä 83% Ei 17%
Ääniä yhteensä 2212

Värikäs symboli

Sateenkaari on noussut seksuaalivähemmistöjen tunnukseksi. Ensimmäisen kerran Pride-lippu heilui San Fransiscossa vuonna 1978.

Legendan mukaan suunnittelija Gilbert Baker suunnitteli lipun inspiroituneena Over the rainbow -kappaleesta (suomennettuna nimellä Sateenkaaren tuolla puolen). Ihmemaa Ozista tutun kappaleen esittäjä Judy Garland oli aikansa suuri homoikoni.

Alun perin Pride-lippu oli kahdeksanvärinen, mutta typistyi pian kuusiväriseksi. Oikeassa sateenkaaressa värejä on seitsemän.

Rauhanlippuna monivärinen sateenkaarilippu on liehunut vuodesta 1961. Alun perin lippu suunniteltiin Italian rauhanmarssille, siksi lippuun on vakiintunut teksti Pace eli rauha italiaksi.

Historian saatossa sateenkaarella on ollut monia merkityksiä.

Vanhassa testamentissa jumala nosti taivaalle sateenkaaren viestinä Nooalle vedenpaisumuksen päätöksestä.

Sateenkaarilippu on ollut myös mm. Kansainvälisen Osuustoimintaliiton tunnus.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt