Grönlannista suli pelkästään torstaina 20 000 eduskuntatalon verran jäätä – tutkijat pelkäävät ennätysvuotta

rac

Julkaistu:

Tutkijat ovat ilmaisseet huolensa Grönlannin jäätiköiden sulamisesta myös aiemmin tänä vuonna. Sulamisen pelätään nostattavan merenpintaa.
Uutiskanava CNN uutisoi, että Grönlannissa suli torstaina 13. kesäkuuta poikkeuksellisen paljon jäätä. Sulamista havaittiin 40 prosentissa maata ja jäätä on arvioitu sulaneen jopa kaksi miljardia tonnia, eli kahden gigatonnin verran.

Harvinaisen tilanteesta tekee se, että näin suuri määrä jäätä suli jo kesäkuun puolivälissä. Tavallisesti ”sulamiskausi” kestää kesäkuulta elokuulle ja suurin osa sulamisesta tapahtuu heinäkuussa.
Ilta-Sanomien toimituksessa tehdyn laskelman mukaan torstaina Grönlannissa sulaneen jään määrä vastaa tilavuudeltaan karkeasti 20 000 eduskuntataloa.
Georgian yliopistossa Grönlannin ilmastoa tutkiva Thomas Mote sanoo CNN:lle, että sulamispiikki on poikkeuksellinen, mutta ei ennenkuulumaton.

– Se on verrattavissa joihinkin piikkeihin, joita havaitsimme kesäkuussa 2012, hän sanoo ja viittaa vuoteen 2012, jolloin tehtiin sulamisennätyksiä, kun jääpeite katosi historiallisesti lähes kokonaan ensimmäistä kertaa tutkimushistorian aikana.
Sulamispiikki voi olla huono enne, sillä se voi Moten mukaan tietää sitä, että vuoden 2012 sulamisennätykset voivat rikkoutua tänä vuonna.

Samaa mieltä on myös Tanskan ja Grönlannin geologisessa tutkimuskeskuksessa työskentelevä Jason Box, joka ounasteli jo toukokuussa, että vuosi 2019 tulee olemaan seuraava ”suuren sulamisen vuosi” Grönlannissa. Hänen mukaansa ensimmäiset merkit sulamisesta alkoivat jo huhtikuussa, mikä oli kolme viikkoa tavanomaista aiemmin ja myös aiemmin kuin ennätysvuonna 2012.

Jos äärimmäiset sulamiskaudet muodostuvat uudeksi normaaliksi, sillä voi olla merkittäviä seurauksia ympäri maailmaa, varsinkin merenpinnan nousua tarkasteltaessa.
Vuodesta 1972 lähtien Grönlannista sulanut jää on nostanut merenpintaa 13,7 millimetriä. Puolet tästä noususta on tapahtunut viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

– Kun katsot useita vuosikymmeniä, on parasta nojata selkänojaan tuolissasi ennen kuin katsot tuloksia, koska on hieman pelottavaa nähdä, kuinka nopeasti se muuttuu, jäätikkötutkija Eric Rignot kuvaili keväällä.

Huolta jääpeitteen sulamisesta on lisännyt myös se, että mannerjäätikön päälle sataa yhä useammin vettä talvella, kun tyypillisenä Grönlannin talvena sateen kuuluisi tulla taivaalta lumena.