Lähde CNN:lle: Iran ampui ohjuksen kohti amerikkalaisten lennokkia hieman ennen tankkerihyökkäyksiä

rac

Julkaistu:

Uutiskanava CNN sai nimettömästä amerikkalaislähteestä tiedon, että Iran olisi yrittänyt ampua Yhdysvaltain lennokkia juuri ennen torstaisia tankkerihyökkäyksiä.
Kahden öljytankkerin epäillään joutuneen iskujen kohteeksi Omaninlahdella Iranin edustalla torstaina.

Norjalaisten merenkulkuviranomaisten mukaan norjalaisomistuksessa olevalla Front Altair -tankkerilla oli kolme räjähdystä. Toinen epäillyn hyökkäyksen kohteeksi joutunut oli japanilaisomistuksessa oleva Kokuka Courageous -tankkeri.

Yhdysvallat on syyttänyt iskuista Irania. Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan tämä selviää muun muassa tiedustelutiedoista ja käytetyistä aseista.
Syytöksiin yhtyi myös Britannia, jonka mukaan mikään muu maa tai ryhmä ei voi uskottavasti olla vastuussa hyökkäyksistä.

Uutiskanava CNN kertoo saaneensa nimettömänä pysyttelevältä lähteeltä Yhdysvaltain hallinnosta tiedon, että vain tunteja ennen tankkerihyökkäyksiä iranilaiset olisivat havainneet ilmassa amerikkalaisen lennokin ja ampuivat ilmatorjuntaohjuksen lennokkia kohti.

CNN:n saamien tietojen mukaan ohjus ei osunut lennokkiin ja putosi veteen.

Lähde kertoo uutiskanavalle, että ennen tätä Yhdysvaltain MQ-9 Reaper -lennokki olisi havainnut iranilaisten alusten lähestyvän tankkereita.

Lähde ei kuitenkaan sanonut, havaitsiko miehittämätön lennokki laivojen suorittaneen tankkereihin kohdistuneet iskut. CNN ei myöskään ole nähnyt lennokin kuvaamaa materiaalia.
Kyseessä ovat kuitenkin ensimmäiset väitteet, joiden mukaan Yhdysvaltojen tiedossa olisi iranilaisten liikkeitä ennen tankkeri-iskuja.

Yhdysvaltalaiset ovat aiemmin kertoneet videosta, jolla näkyy, kuinka Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan iskun kohteeksi joutuneen tankkerin kyljestä. Lisäksi julkaistiin valokuva, jossa miinan kerrotaan näkyvän.
Iran on toistuvasti kiistänyt Yhdysvaltain syytökset. Presidentti Hasan Ruhani sanoi perjantaina, että Yhdysvallat aiheuttaa vakavan uhan globaalille ja alueelliselle vakaudelle.

Ulkoministeri Mohammad Javad Zarif twiittasi perjantaina, että Yhdysvaltojen hallinto syyttää välittömästi Irania, vaikka sillä ei ole minkäänlaisia faktapohjaisia todisteita.