Tansaniassa huolestuttiin verotuloista – hallitus keksi keinon verottaa väestöä ulkonäöstä

Julkaistu:

Afrikka
Tansania aikoo verottaa peruukkeja ja hiustenpidennyksiä.
Itä-Afrikassa sijaitsevassa Tansaniassa on noussut raivokas keskustelu hallituksen päätöksestä verottaa peruukkeja ja hiustenpidennyksiä, uutisoi BBC.

Kaikki miespuoliset ja jotkut naispuoliset parlamentin jäsenet ilmaisivat lämpimät suosionosoitukset, kun valtiovarainministeri Philip Mpango kertoi verosta parlamentissa.

Mpango ilmoitti 25 prosentin verosta ulkomailta tuoduista peruukeista ja hiustenpidennyksistä ja 10 prosentin verosta niille, jotka on tehty maassa.

Veronkorotukset ovat osa toimenpiteitä, joilla Tansania pyrkii lisäämään valtion tuloja.

Veron kannattajat perustelevat veroa sillä, että se auttaa pitämään naisten hiukset luonnollisina.

Ongelmana on vain se, että ihmiset Tansaniassa rakastavat peruukkeja ja hiustenpidennyksiä.

Vaikka Tansania vaalii perinteisiä arvoja, yhteiskunta muuttuu ja moni nainen käyttää peruukkeja tai hiustenpidennyksiä.

Siksi päätös on herättänyt monessa suoranaista raivoa. Monet naiset ovat ilmaisseet, että heitä rangaistaan siitä, että he haluavat näyttää hyvältä peruukeissaan ja hiustenpidennyksissään.

Halvimmillaan peruukin voi saada Tansaniasta neljällä dollarilla, mutta jotkut hiustenpidennykset voivat maksaa 130 dollaria.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vielä vuonna 2013 47 prosenttia Tansanian väestöstä eli alle 1,90 dollarilla päivässä.

Eräs nainen kertoi BBC:lle käyttävänsä jopa 450 dollaria hiustenpidennyksiin.

– Ihan kuin he yrittäisivät rangaista meitä siitä, että pidämme hiuksista ja haluamme näyttää hyvältä, nainen sanoi.

Dar es Salaamin- suurkaupungissa salonkia pitävä Aristote Mwamtobe huolestui siitä, että vero voisi vaikuttaa ihmisten parisuhteisiin, koska vero nostaisi tuotteiden hintaa.

– He (naiset) saattaisivat leikata hiuksensa, mikä voisi johtaa avioeroihin, koska miehet ovat tottuneet näkemään vaimonsa pitkillä hiuksilla. Naiset näyttävät niin hyviltä peruukeissa, hän sanoi.

Osana valtionbudjetin kasvattamista Mpango ilmoitti myös, että suklaata ja keksejä koskeva vero nousee 25 prosentista 35 prosenttiin, ja maahantuoduista jäähdyttimistä ja muista laitteista, joita viljelijät käyttävät vihannesten säilyttämiseen, peritään vastaisuudessa vero.

Lisäksi hän hylkäsi saniteettipyyhkeisiin sovellettavan arvonlisäverovapautuksen, sillä yritykset eivät laskeneet hintoja ja kuluttajat eivät hyötyneet siitä.