Ratkaiseeko rikospaikalta löytynyt yllättävä uusi todiste maailman suurimman murhamysteerin? Kirjailija: ”Poliisi tutkii siitä toivottavasti löytyvää dna:ta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ratkaiseeko rikospaikalta löytynyt yllättävä uusi todiste maailman suurimman murhamysteerin? Kirjailija: ”Poliisi tutkii siitä toivottavasti löytyvää dna:ta”

33 vuotta Olof Palmen murhan jälkeen löytyi kadoksissa ollut radiopuhelin, joka oli pudonnut murhapaikalle.

Jan Stocklassan (kuva oik.) teoriaan liittyy useita seikkoja, jotka ovat nousseet murhatutkinnassa esille aiemminkin, mutta ovat jääneet syystä tai toisesta vähälle huomiolle.­

15.6.2019 0:08

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin Tukholmassa Sveavägenillä 28. helmikuuta 1986 kello 23.21.

Nyt, 33 vuotta myöhemmin, Ruotsin poliisi on saanut haltuunsa radiopuhelimen, jonka neljä tai viisi hieman yli parikymppistä ruotsalaisnuorta oli löytänyt lumesta noin 36 tuntia murhan jälkeen.

– He nostivat sen lumesta ja pohtivat hetken, voisiko se liittyä Palmen murhaan ja pitäisikö se luovuttaa poliisille. Porukka tuli kuitenkin siihen päätelmään, että Ruotsin poliisi oli jo haravoinut aluetta niin paljon, että he olisivat kyllä löytäneet radiopuhelimen, jos se liittyisi murhaan.

– Lopulta yksi porukasta päätti antaa sen kollegansa lapselle, jolla oli sinä päivänä syntymäpäivä.

Asiasta kertoo – omien sanojensa mukaan ilman Ruotsin poliisin lupaa – kirjailija Jan Stocklassa, 54, jolta julkaistiin viime marraskuussa kirja Stieg Larssonin tutkimukset – kuka murhasi Olof Palmen?

Stocklassa oli törmännyt tietoon kadonneesta radiopuhelimesta jo muutama vuosi sitten omien Palme-tutkimustensa yhteydessä.

Kirjan julkaisemisen jälkeen hän oli alkanut perehtyä aiempaa tarkemmin Palme-tutkinnan silminnäkijätodistuksiin ja kiinnostunut uudelleen tarinasta, jonka mukaan rikospaikan läheltä olisi löydetty radiopuhelin.

Tänä vuonna pääsiäisen jälkeen Stocklassa sai yhteyden mieheen, jonka hallussa kyseinen radiopuhelin oli. Mies oli yksi radiopuhelimen alkuperäisistä löytäjistä. Yhdessä Stocklassan kanssa hän luovutti sen Ruotsin poliisille.

Jan Stocklassa kuvasi ja näytti medialle radiopuhelimen ennen sen luovuttamista poliisille. Kyseessä on Danita Beta III -radiopuhelin.­

Ruotsalainen Aftonbladet-lehti on saanut vahvistuksen tutkinnanjohtaja Hans Melanderilta siitä, että radiopuhelin on todella tuotu poliisille. Melander ei kuitenkaan huhtikuussa halunnut kommentoida asiaa Aftonbladetille sen enempää.

Stocklassa kertoo, että poliisi tutkii radiopuhelimen sarjanumeroa, mallia ja ”toivon mukaan myös siitä löytyvää dna:ta”. Hän sanoo halunneensa kertoa lehdistölle radiopuhelimesta siksi, että nyt poliisin on pakko tiedottaa, mitä siitä selviää.

Jan Stocklassa on tutkinut Palmen murhaa lähes kymmenen vuotta.­

Marraskuussa julkaistussa kirjassaan Stocklassa yhdistää oman Palme-teoriansa vuonna 2004 kuolleen maailmankuulun toimittajan ja kirjailijan Stieg Larssonin Palme-tutkimuksiin. Tuloksena on uusi teoria, jonka mukaan Etelä-Afrikan agentit olisivat käyttäneet hyödykseen ruotsalaisia, joilla oli äärioikeistokytköksiä ja jotka vihasivat Palmea.

Avainhenkilöksi ja mahdolliseksi murhaajaksi Stocklassa nimeää kirjassaan Jakob Thedelin -nimisen miehen. Se ei ole kuitenkaan miehen oikea nimi, sillä mies on edelleen hengissä – hän on 58-vuotias – ja peitenimellä halutaan suojella hänen yksityisyyttään. Thedelin oli Palmea vihanneen Alf Eneströmin oppipoika ja oikea käsi.

Stocklassa uskoo keräämänsä todistusaineiston valossa, että nimenomaan Thedelin olisi pudottanut radiopuhelimen murhapaikalle.

Ruotsin poliisi kuulusteli Jakob Thedeliniä vuonna 1987 kahdesti. Lisäksi Stocklassan mukaan poliisi on kerännyt Thedelinistä mittavan aineiston arkistoonsa.

Mutta mikäli Thedelin todella on Palmen murhan takana, miksi poliisin kiinnostus häneen lopahti 1980-luvulla? Stocklassalla on teoria valmiina.

– Vuoden 1987 lopulla Palme-tutkintaan tuli uusi johtaja. Hän oli päättänyt jo etukäteen, ettei hän uskonut suureen salaliittoteoriaan, jonka mukaan äärioikeisto ja Etelä-Afrikka liittyisivät Palmen murhaan. Siksi Thedelinin tutkiminen lopetettiin. Puoli vuotta myöhemmin poliisi löysi Christer Pettersonin.

– Jos niin ei olisi käynyt, uskon, että Palmen murha olisi selvitetty jo tuolloin, Stocklassa sanoo.

Olof Palme toimi kahdesti Ruotsin pääministerinä. Lisäksi hän oli Ruotsin sosiaalidemokraattisen puolueen pitkäaikainen puheenjohtaja.­

Olof Palmen murhatutkintaa on tituleerattu maailman suurimmaksi. Murhan on vuosikymmenten varrella tunnustanut yli 130 ihmistä, mutta vieläkään ei tiedetä, kuka murha-aseen todella laukaisi ja miksi.

Myös ase on edelleen kateissa.

Viime vuoden lopulla Ruotsin poliisi tutki Stocklassan vihjeen perusteella Thedelinin nimissä olleen pankin tallelokeron, jossa Stocklassa uskoi Thedelinin säilyttävän murha-asetta. Tutkinnanjohtaja Melander kertoi silloin Expressen-lehdelle, ettei asetta kuitenkaan löytynyt.

Lue lisää: Ruotsin media: Poliisi tutkii uutuuskirjan teoriaa Olof Palmen murhasta – taustalla 2004 kuolleen huippudekkaristin tutkimukset

– Thedelinillä oli paljon aikaa siirtää ase, Stocklassa sanoo nyt.

Thedelin oli tiennyt nimittäin jo useita vuosia, että Stocklassa vakoili hänen sähköpostejaan, joissa murha-aseesta mahdollisesti puhuttiin erikoisin kiertoilmauksin.

Nyt, kun kirjan julkaisemisesta on kulunut yli puoli vuotta, Stocklassa tapaa Ruotsin poliisia säännöllisesti ja kertoo heille tietojaan. Stocklassa on myös saanut lukuisia uusia vihjeitä eri puolilta maailmaa, ja hän odottaa saavansa niitä lisää etenkin Etelä-Afrikasta sitten, kun kirja julkaistaan lokakuussa englanniksi.

Jan Stocklassan tutkimukset eskaloituivat lopulta jännitystarinaksi, johon kuului muun muassa salakuvausta, hakkerointia ja hunaja-ansa.­

Stocklassa on kuitenkin alkanut jo vähitellen siirtyä toisen tutkimuksen pariin.

– Uskon, että Palmen murha on osa isompaa, asekauppaan liittyvää kokonaisuutta, joka tapahtui samoihin aikoihin, Stocklassa kertoo.

Hän ei halua tutkia Palmea hautaan asti.

– Uskon, että Palmen murha ratkaistaan lähivuosina joka tapauksessa. Nyt yritän päästä ulos Palme-tutkinnasta, koska jos sitä tutkii liian pitkään, tulee hulluksi, hän sanoo ja virnistää.

Jan Stocklassa esiintyy Dekkarilauantai-tapahtumassa keskustakirjasto Oodissa lauantaina kello 12.30.

Maailman suurin murhatutkinta

  • Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhaa on tutkittu 33 vuotta, ja aineistoa on kertynyt miljoonia sivuja. Murhasta on kuultu yli 10 000 ihmistä.

  • Murhasta on vuosien varrella ollut lukemattomia teorioita, ja siitä epäilty muun muassa Ruotsin äärioikeistoa, Kurdistanian työväenpuoluetta (PKK), Etelä-Afrikan turvallisuuspalvelua sekä useita yksittäisiä henkilöitä.

  • Heinäkuussa 1989 Palmen murhasta tuomittiin väkivaltarikoksista tunnettu sekakäyttäjä Christer Pettersson. Marraskuussa 1989 hänet kuitenkin vapautettiin.

  • Myös tutkinnanjohtaja on vaihtunut useita kertoja.

  • Murhalla on useita silminnäkijöitä, mutta siitä huolimatta .357 Magnum -revolveria käyttänyt murhaaja onnistui katoamaan jäljettömiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?