Huumesyytteiden nojalla pidätetty venäläistoimittaja haluaa palata elämäänsä ennen oikeudenkäyntiä – Golunov: ”Pelkään hieman mennä internetiin”

Julkaistu:

Venäläisen tutkivan toimittajan Ivan Golunovin vapautus oli venäläisille voitto epäoikeudenmukaista oikeusjärjestelmää vastaan.
Venäläinen tutkiva toimittaja Ivan Golunov, 36, joka joutui todennäköisesti lavastetuksi huumerikoksista viime viikolla, kertoi perjantaina, että haluaa palata entiseen elämäänsä ennen syytteitä ja massiivista julkisuusmyllyä, jonka seurauksena poliisi luopui syytteistä.

Golunov antoi perjantaina haastattelun presidenttiehdokkaana tunnetulle Ksenia Sobtshakille tämän ohjelmassa Youtube- kanavalla.

– Yritän olla varovainen. Haluaisin todella palata vanhaan elämääni, ajella metrolla rauhallisesti ja kirjoittaa muistiinpanoja, hän sanoi Sobtshakille.

Venäjän poliisi luopui tiistaina huumesyytteistä ja vapautti hänet kotiarestista.

Golunov on saannut valtavasti tukea. Kymmeniä mielenosoittaja kokoontui Venäjän sisäministeriön edessä Moskovassa protestoimaan pidätystä.


Myös kolme johtavaa venäläislehteä julkaisi harvinaisen kannanoton journalistin vapauttamiseksi. Tiistaina Golunov kiitti poliisitalolta poistuessaan kyyneleet silmissään kannattajiaan.


Sobtshakin haastattelussa hän sanoi, että tapauksen ympärillä kuohuva julkisuus pelottaa häntä.

– En ole vielä saanut puhelintani takaisin. Vasta viime yönä sain takaisin SIM-kortin ja pääsyn sosiaalisiin medioihin. Vietin siellä vähän aikaa. Pelkään hieman mennä internetiin toistaiseksi, hän sanoi.

Golunov myös jätti menemättä hänen tuekseen järjestettyyn mielenilmaukseen keskiviikkona, jossa poliisi pidätti yli 400 ihmistä.


Haastattelussa Golunov ehdotti, että kaikissa tiloissa, joissa epäiltyjä kuulustellaan asennettasiin videovalvonta, joka kuvaisi ja äänittäisi kuulustelut. Golunovin asianajaja sanoi tutkinnan aikana uutistoimisto Reutersille epäilevänsä, että poliisi on mukuloin hänen asiakastaan. Poliisi on kiistänyt käyttäneensä väkivaltaa.

Golunov sanoi myös, että jos hän olisi saanut syytteen huumerikoksista ja olisi vapautunut vankilasta vasta 56– vuotiaana, hän tuskin jatkaisi journalismin parissa työskentelyä.