Kaksi gynekologia sai 2000 euron sakot aborttien mainostamisesta Saksassa – maa on juuri lieventänyt aborttilakejaan

Julkaistu:

Maassa on voimassa aborttilaki, jonka juuret ulottuvat kauas 1930-luvulle.
Saksan oikeus antoi perjantain sakot kahdelle gynekologille, jotka levittivät tietoa aborteista ja siitä miten toimenpide suoritetaan, kertoo The New York Times.

Oikeus tuomitsi gynekologit aborttien laittomasta mainostamisesta ja antoi 2 000 euron sakot.

Gynekologit mainostivat verkkosivuillaan ”lääketieteellisesti vapaata aborttia turvallisessa ilmapiirissä”.

Kyseessä on ensimmäinen oikeusjuttu sen jälkeen, kun Saksan hallitus hölläsi aborttilakia vuoden alussa.

Maassa on kuitenkin edelleen voimassa laki, joka rajoittaa tiedon levittämistä raskauden keskeytyksestä. Laki on peräisin vuodelta 1933 ja lain mukaan aborttipalveluiden mainostamisesta voi saada enintään kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Vuoden alussa tulleen säädöksen mukaan gynekologit, sairaalat ja kansanterveyspalvelut voivat jakaa olennaisia tietoja siitä, missä naiset voivat keskeyttää ei-toivotuttuja raskauksia, mutta se ei salli aborttien mainostamista.

Sosiaalidemokraatit ovat ehdottaneet lain purkamista, mutta liittokansleri Angela Merkelin johtamat oikeistolaiset kristillisdemokraatit ovat vastustaneet sitä.

Saksassa on hyvin tiukka aborttilaki ja raskauden keskeytys sallitaan ainoastaan tiukasti säännellyissä olosuhteissa.

Raskautensa ensimmäisen kolmanneksen aikana keskeyttävän naisen on osallistuttava haastatteluun konsultoinnin yhteydessä.

Haastattelujen tavoitteena on kannustaa naista jatkamaan raskautta.

Sairausvakuutus ei myöskään korvaa aborttia muissa kuin erityisolosuhteissa esimerkiksi silloin kun raskaus uhkaa äidin henkeä tai raskaus on alkanut raiskauksesta.

Joillakin alueilla, pääosin katolisilla, nainen voi joutua matkustamaan jopa 100 kilometriä löytääkseen lääkärin, joka suorittaa toimenpiteen.

Saksassa tehdään keskimäärin 100 000 aborttia vuodessa, kun taas lapsia syntyy 790 000.