Kommentti: Venäläistoimittajan vapautus oli ihme – mutta Putinin otetta se vain vahvistanee

Julkaistu:

kolumni
Toimittaja Ivan Golunov pelastui vankilalta, mutta monelle muulle syyttömälle se saattoikin vain sinetöidä tulevan kovan kohtalon.
Venäjä on maa, jossa voi tapahtua muutamassa päivässä niin paljon, että tapahtuneen seuraukset nähdään ja ymmärretään vasta vuosien kuluessa.

Yksi tällainen tapahtumaketju käynnistyi torstaina 6. kesäkuuta kello 14:40, kun kaksi siviilipukuista poliisia lähestyi toimittaja Ivan Golunovia moskovalaisella kadulla.

Golunoville laitettiin käsiraudat ja hänet vietiin poliisiasemalle, jossa hänen repustaan ”löydettiin” muuntohuume mefedronia. Kun tämän jälkeen hänen asunnoltaan ”löydettiin” vielä kokaiinia, olivat ainekset pitkään tuomioon kasassa.

Näin oli siis päättymässä jälleen yhden venäläisen tutkivan toimittajan ura: Golunovia, 36, uhkasi 10–20 vuoden vankeus.

Lavastuksen ideoijat ja sen toteuttaneet korruptoituneet poliisit olivat jopa niin ylimielisiä, että he eivät edes yrittäneet olla tarkkoina väitetyn todistusaineiston suhteen.

Julkisuuteen levitettiin esimerkiksi virheellisiä väitteitä Golunovin päihtymystilasta ja liikkeelle laskettiin huumekuvia, jotka olikin otettu jossain aivan muualla kuin hänen asunnollaan.

Tällä kertaa tapahtui kuitenkin jotain hyvin erikoista. Golunovin kohtalo herätti Venäjän kansalaisyhteiskunnan päättäväiseen protestiin.

Poikkeuksellista oli, että Golunovin puolelle asettui myös suuri joukko Vladimir Putinin valtajärjestelmän vannoutuneita tukijoita. Esimerkiksi monet Venäjän valtionmedian toimittajat tuntevat Golunovin henkilökohtaisesti ja he tiesivät, että hänen kohdallaan syytteiden oli pakko olla tuulesta temmattuja.

 

Systeemin tärkein tavoite on nyt estää dominoefektin käynnistyminen Golunovista.

Vaikka moni venäläinen toimittaja on myynyt itsensä jo aikaa sitten Kremlin palvelukseen, nyt monet heistäkin uskalsivat puolustaa Golunovia. Systeemillä näytti sittenkin olevan jonkinlainen omatunto!

Tiistaina 11. kesäkuuta kello 17.00 seurasikin yllätys. Sisäministeri Vladimir Kolokoltsev ilmoitti, että Golunovin syytteet perutaan.

Golunovin vapauttaminen on suuri ihme ja kansalaisyhteiskunnan voitto mutta se ei tarkoita vielä, että uusia lavastettuja syyllisiä ei Venäjälle tule. Yksi poikkeus voidaan aina sallia, sehän vain vahvistaa säännön. Ja jatkossa lavastajat ymmärtänevät tehdä työnsä tarkemmin, sillä siihenkin heillä riittää takuulla ammattitaitoa.

Venäjällä on jo vihjailtu, että Golunovin tapauksen seurauksena duumassa kiirehditään huumelainsäädännön lieventämistä. Hyvä niin, mutta lievennykset tulevat tuskin koskemaan erilaisia poliittisia ääritoimintalakeja, joita on säädetty tiheään tahtiin. Eivätkä lait sinänsä ole edes pääongelma, vaan ongelma on lakeja väärinkäyttävässä valtakoneistossa.

Tällä hetkellä systeemin tärkein tavoite on estää dominoefektin käynnistyminen. Esimakua tästä saatiin jo keskiviikkona, kun Moskovassa otettiin kiinni yli 500 ihmistä Golunovin tueksi järjestetyssä mielenosoituksessa.

Valtakoneisto ei halua antaa alamaisilleen vaikutelmaa, että protestointi kannattaa ja että myös muita epäilyttäviä vangitsemisia ja tuomioita voitaisiin perua.

Tavoitteena on synnyttää sen sijaan illuusio siitä, että Golunovin vapauttaminen ja muutaman poliisin rankaiseminen todistavat Venäjän nykyjärjestelmän toimivuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

Jos ja kun muita julkisuuteen nousseita korkean profiilin syytettyjä ei siis tulevaisuudessa vapautetakaan Golunovin tapaan, se voidaan kääntää propagandan avulla yhdeksi lisätodisteeksi siitä, että näiden ihmisten kohdalla järjestelmä ei ole tehnyt mitään virhettä.

Arja Paananen on Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut erikoistoimittaja.