Yhdysvallat: Video osoittaa iranilaisjoukkojen poistaneen miinan öljytankkerin kyljestä

rac

Julkaistu:

Ulkoministeri Mike Pompeo kertoi aiemmin Yhdysvaltojen syyttävän tankkeri-iskuista Irania. Iran kiistää osallisuutensa.
Yhdysvaltain asevoimat on julkaissut videon Omaninlahden torstain tapahtumiin liittyen. Alueella tehtiin kahta öljytankkeria vastaan iskuja, joiden pelätään lisäävän entisestään jännitteitä Persianlahdella.

Yhdysvaltalaiset sanovat, että videolla näkyy, kuinka Iranin vallankumouskaarti käy hakemassa räjähtämättömän miinan iskun kohteeksi joutuneen tankkerin kyljestä. Lisäksi julkaistiin valokuva, jossa miinan kerrotaan näkyvän.

– Kello 4.10 paikallista aikaa vallankumouskaartin partiovene lähestyi M/T Kokuka Courageousia. Sen havaittiin ja kuvattiin poistavan räjähtämättömän magneettimiinan M/T Kokuka Courageousista, Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja Bill Urban sanoo.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo totesi aiemmin, että tiedustelutietoihin nojaten Yhdysvallat syyttää iskuista Irania. Hän ei kuitenkaan tuolloin esittänyt näyttöä, joka yhdistäisi Teheranin tapahtumiin.

Yhdysvallat on lähettänyt laivaston hävittäjäalus USS Masonin Omaninlahdelle. Yhdysvallat ilmoittaa, ettei se halua mukaan uuteen konfliktiin Lähi-idässä, mutta aikoo kuitenkin puolustaa maan etuja – mukaan lukien merenkulun vapautta.

– Yhdysvallat ja kumppanimme alueella käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja itsemme ja etujemme puolustamiseksi, everstiluutnantti Earl Brown toteaa tiedotteessa.

– Tämän päivän hyökkäykset ovat selvä uhka kansainväliselle merenkulun vapaudelle ja kaupankäynnin vapaudelle. Emme halua mukaan uuteen konfliktiin Lähi-idässä. Puolustamme etujamme, mutta sota Iranin kanssa ei ole strateginen intressimme, eikä kansainvälisen yhteisön intressi.


Tiedotteen mukaan hävittäjä USS Bainbridge pysyy vaurioituneen tankkerin M/V Kokuka Courageousin läheisyydessä. Alukseen pelastettiin aiemmin 21 merimiestä tankkerista.

Iran kiistää osallisuutensa iskuihin. Ulkoministeri Mohammad Javad Zarifin mukaan yhdysvaltalaisten syytökset Irania kohtaan ovat osa ”sabotaasidiplomatiaa”.

– Se, että Yhdysvallat hyppäsi välittömästi syyttämään Irania – ilman tosiasiallisia tai epäsuoria todisteita – tekee täysin selväksi, että B-joukkue on siirtymässä B-suunnitelmaan: sabotaasidiplomatiaan – mukaan lukien Shinzo Abe – ja peittämään oman taloudellisen terrorisminsa Irania vastaan, Zarif twiittaa.

Zarif on todennut, että niin sanottuun B-joukkueeseen kuuluu muun muassa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton.

Ministerin mukaan Bolton, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman voisivat yllyttää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin konfliktiin Irania vastaan.

Lähde: Reuters