Yhdysvallat lähettää hävittäjäalus USS Masonin Omaninlahdelle: ”Hyökkäykset ovat selvä uhka”

rac

Julkaistu:

Kahta öljytankkeria vastaan iskettiin torstaina.
Yhdysvaltain asevoimat sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan, että laivaston hävittäjäalus USS Mason on matkalla Omaninlahdelle.

Alueella tehtiin torstaina iskuja kahta öljytankkeria vastaan. Iskujen pelätään lisäävän entisestään jännitteitä Persianlahdella.

Yhdysvallat ilmoittaa, ettei se halua mukaan uuteen konfliktiin Lähi-idässä, mutta aikoo kuitenkin puolustaa maan etuja – mukaan lukien merenkulun vapautta.

– Yhdysvallat ja kumppanimme alueella käyttävät kaikkia mahdollisia keinoja itsemme ja etujemme puolustamiseksi, Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja, everstiluutnantti Earl Brown toteaa.

– Tämän päivän hyökkäykset ovat selvä uhka kansainväliselle merenkulun vapaudelle ja kaupankäynnin vapaudelle. Emme halua mukaan uuteen konfliktiin Lähi-idässä. Puolustamme etujamme, mutta sota Iranin kanssa ei ole strateginen intressimme, eikä kansainvälisen yhteisön intressi.
Tiedotteen mukaan hävittäjä USS Bainbridge pysyy vaurioituneen tankkerin M/V Kokuka Courageousin läheisyydessä. Alukseen pelastettiin aiemmin 21 merimiestä tankkerista.

Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi aiemmin, että tiedustelutietoihin nojaten Yhdysvallat syyttää iskuista Irania. Hän ei kuitenkaan esittänyt näyttöä, joka yhdistäisi Teheranin päivän tapahtumiin.

Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt pitää torstain tapahtumia ”syvästi huolestuttavina”. Hän sanoo BBC:lle, että maa aikoo tehdä oman arvionsa iskuista.

Huntin mukaan Iranin mahdollinen osallisuus olisi ”syvästi harkitsematon eskalaatio”. Iran on kiistänyt jyrkästi olevansa osallinen iskuihin.
Iranin ulkoministerin Mohammad Javad Zarifin mukaan yhdysvaltalaisten syytökset Irania kohtaan ovat osa ”sabotaasidiplomatiaa”.

– Se, että Yhdysvallat hyppäsi välittömästi syyttämään Irania – ilman tosiasiallisia tai epäsuoria todisteita – tekee täysin selväksi, että B-joukkue on siirtymässä B-suunnitelmaan: sabotaasidiplomatiaan – mukaan lukien Shinzo Abe – ja peittämään oman taloudellisen terrorisminsa Irania vastaan, Zarif twiittasi.

Zarif on todennut, että niin sanottuun B-joukkueeseen kuuluu muun muassa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton.

Ministerin mukaan Bolton, Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman voisivat yllyttää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin konfliktiin Irania vastaan.