Öljytankkereihin kohdistuvat iskut kiristävät jännitteitä Persianlahdella – YK:n pääsihteeri varoittaa konfliktin syttymisestä alueella

Julkaistu:

Torstain öljytankkereita vastaan suunnatut iskut ovat herättäneet reaktioita kansainvälisessä yhteisössä. Edelleen on epäselvää, kuka on iskujen takana.
Torstaina öljytankkereihin kohdistettujen iskujen epäillään kiristävän jännitteitä entisestään Yhdysvaltojen ja Iranin välillä sekä lisäävän pelkoja sodasta Persianlahden alueella.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa.

Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) pääsihteeri Antonio Guterres sanoi torstaina tuomitsevansa iskut. Hän varoitti, että kansainvälinen yhteisö ei saa sallia konfliktin syttymistä Persianlahdella.

– YK tuomitsee jyrkästi kaikki hyökkäykset siviilialuksia vastaan. Faktat on todennettava ja vastuut on selvitettävä, Guterres sanoi turvallisuusneuvoston kokouksessa.


Venäjä, jolla on läheiset välit Iraniin, kiirehti torstaina varoittamaan hätäisten johtopäätösten tekemisestä ja sanoi, että tapahtumaa ei pitäisi käyttää jännitteiden lietsomiseen.

– Haluaisin käyttää tilaisuutta varoittaakseni hätäisien johtopäätösten tekemisestä ja syyllisyyden vierittämisestä niiden niskaan, joista emme pidä, sanoi Venäjän varapääministeri Sergei Ryabkov uutistoimisto RIA:lle.

Venäjällä ja Iranilla on yhteisiä intressejä Lähi-idässä. Moskova on myös vastustanut Washingtonin Iranille asettamia talouspakotteita ja päätöstä irrottautua yksipuolisesti Iranin ydinohjelmasopimuksesta.


Torstaina pian iskujen jälkeen Iranin presidentti Hassan Rouhani kommentoi, että Persianlahden turvallisuus on Iranille erittäin tärkeä ja että valtio pyrkii takaaman turvallisuuden alueella.

– Olemme aina yrittäneet turvata rauhan ja vakauden alueella, Rouhani sanoi puheessaan valtiontelevisiossa, uutistoimisto Reutersin mukaan.

Iranin ulkoministeri Javad Zarif taas kommentoi, että hyökkäysten ajankohta tekee niistä epämiellyttävän, sillä iskut tapahtuivat pian Japanin pääministeri Shinzo Aben vierailun jälkeen.


Japanin pääministeri tapasi Iranin ylimmän johtajan ajatollah Ali Khamenein Teheranissa tiistaina. Johtajat neuvottelivat Tehranin ja Washingtonin välisten jännitteiden lieventämisestä.

Toinen iskun kohteeksi joutuneista tankkereista Kokuka Courageous, joka oli matkalla Saudi Arabiasta Singaporeen, kuuluu japanilaiselle Kokuka Sangyo Ltd - yhtiölle.

Sillä välin Norjan meriliikenteen virasto julkaisi verkkosivuillaan tiedotteen, jossa se kehotti laivanvarustajia välttämään kuljetuksia Iranin aluevesillä.

Toisen iskujen kohteeksi joutuneen norjalaistankkeri Front Altairin operoijan, Taiwanin kansallisen öljy-yhtiö CPC:n mukaan tankkeriin ”epäillään osuneen torpedo”.

Front Altairin miehistöön kuuluvat 11 venäläistä, yksi Georgian kansalainen ja 11 Filippiinien kansalaista eivät vahingoittuneet räjähdyksessä, Frontlinen edustajan mukaan.

Iranin valtionmedia IRNA kertoo Iranin pelastaneen 44 ihmistä Omaninlahdelta ”onnettomuuden” jälkeen.

Vastaavia öljytankkereihin kohdistettuja iskuja nähtiin myös toukokuussa.
Tuolloin Persianlahdella tehtiin iskut neljää tankkeria vastaan. Merimiinaiskut vaurioittivat kahta Saudi-Arabian, yhtä Arabiemiirikuntien ja yhtä Norjan tankkeria. USA ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskuista Irania. Teheran on kiistänyt syytökset.