Kahta tankkeria vastaan iskettiin Omaninlahdella – öljy-yhtiön mukaan syynä ”torpedohyökkäys”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Iran kertoo pelastaneensa yhteensä 44 merimiestä kahdelta tankkerilta.
Kahden öljytankkerin epäillään joutuneen iskujen kohteeksi Omaninlahdella Iranin edustalla torstaina. Molempien miehistöt on evakuoitu.

Iranin valtiollinen tietotoimisto IRNA ehti jo kertoa, että toinen tankkereista, norjalaisen Frontline-yhtiön Front Altair olisi uponnut.

Frontlinen tiedottaja on kuitenkin kiistänyt tiedot uppoamisesta. Myös Frontlinen toimitusjohtaja Robert Hvide Macleod sanoo, ettei alus ole uponnut.

– Voin vahvistaa, että alus EI ole uponnut, kirjoitti Hvide Macleod tekstiviestissä AFP:lle.

Norjan merenkulkuviranomaisten mukaan 111 000-tonnisella Front Altairilla tapahtui kolme räjähdystä, mutta kenenkään ei ole ilmoitettu loukkaantuneen.

Alla olevalla videolla nähdään alusten reitti.


Toukokuussa Persianlahdella tehtiin iskut neljää tankkeria vastaan. Merimiinaiskut vaurioittivat kahta Saudi-Arabian, yhtä Arabiemiirikuntien ja yhtä Norjan tankkeria. USA ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskuista Irania. Teheran on kiistänyt syytökset.
Persianlahden alueella operoiva Yhdysvaltain 5. laivasto kertoi avustavansa torstaina hätäviestit lähettäneitä tankkereita. Laivastoyksikkö sai kaksi erillistä hätäviestiä, joista ensimmäinen tuli kello 6.12 ja toinen kello 7.00 paikallista aikaa, kertoo al-Jazeera.

Iskujen yksityiskohdat eivät vielä ole selvillä. Norjalaistankkeri Front Altairin operoijan, Taiwanin kansallisen öljy-yhtiö CPC:n mukaan tankkeriin ”epäillään osuneen torpedo”. Norjalaistankkerin kerrotaan olevan liekeissä.

– Voimme vahvistaa, että kyseessä on ollut hyökkäys. Norjalaisella aluksella on ollut räjähdys, kertoi Omanin rannikkovartioston edustaja Nasser Selim norjalaislehti Dagbladetille.

Toisen lähteen mukaan Front Altair oli ilmoittanut joutuneensa ”pintahyökkäyksen” kohteeksi.

Iranilainen uutistoimisto IRIB julkaisi myös Twitterissä kuvan palavasta Front Altairista. Kuvan aitoutta ei ole vahvistettu riippumattomista lähteistä.
Toinen aluksista on metanolia kuljettava panamalainen Kokuka Courageous -tankkeri, joka oli matkalla Saudi Arabiasta Singaporeen.

Laivavarustamon mukaan Kokuka joutui ”ulkopuolisen hyökkäyksen kohteeksi”. Iskun arvellaan tehdyn magneettisen miinan avulla.

Al Jazeeran mukaan Kokuka Courageous -aluksen omistama BSM Ship Management on kertonut, ettei alus ole vaarassa upota. Myös aluksen metanolilasti on turvattuna. Yhden miehistön jäsenen kerrotaan loukkaantuneen iskun myötä.

Yrityksen lausunnon mukaan yhteensä 21 miehistön jäsentä on jättänyt aluksen. Aluksen rungossa on vaurioita vesirajan yllä. Sen kerrotaan olevan noin 130 kilometrin etäisyydellä Arabiemiraateista ja reilun 25 kilometrin päässä Iranin rannikolta.

Bloombergin mukaan norjalaisalus kuljetti öljyä, jonka se oli ottanut lastikseen Arabiemiraattien pääkaupungista Abu Dhabista.

Frontline kertoi norjalaiselle VG:lle, että kaikki Front Altair -aluksen 23 miehistön jäsentä ovat turvassa. Heidät on Frontlinen mukaan pelastettu lähellä olleeseen alukseen.

Yrityksen mukaan aluksen miehistö koostuu lähinnä venäläisistä, georgialaisista ja filippiiniläisistä. Aluksessa ei ollut yhtään Norjan kansalaista.

Iranin valtionmedia IRNA kertoo Iranin pelastaneen 44 ihmistä Omaninlahdelta ”onnettomuuden” jälkeen. Pelastettujen kerrotaan kuuluneen kahden iskujen kohteeksi joutuneen tankkerin miehistöihin. Merimiehet on IRNAn mukaan viety satamakaupunki Jaskiin Iranissa.

Öljyn hinta on noussut noin kolmella prosentilla sen jälkeen, kun tieto iskuista tuli julkisuuteen. Omaninlahti on portti Hormuzinsalmeen, jonka kautta kuljetetaan noin viidesosa maailman öljytuotannosta.

Viime kuussa neljä öljytankkeria joutui merimiinaiskun kohteeksi Omaninlahdella. Vajaa viikko sitten Arabiemiraatit kertoi, että maan johtamien tutkimusten mukaan iskujen takana olisi valtiollinen toimija.

YK:n turvallisuusneuvostolle tutkimusten alustavia tuloksia esitellyt Arabiemiraatit ei kuitenkaan esittänyt todisteita siitä, että Iran olisi ollut iskujen takana.

Iskut tapahtuivat 12. toukokuuta lähellä Fujairahin satamaa Arabiemiirikuntien rannikolla.

Tutkimukset viittaavat siihen, että iskut tehtiin Limpet-miinoilla, jotka sukeltajat kiinnittivät laivoihin magneettisesti. Arabiemiraatit on kertonut, että isku on monimutkainen ja koordinoitu. Sen mukaan todennäköisesti ainoastaan valtiollinen toimija olisi kykeneväinen tällaiseen iskuun.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia ovat syyttäneet iskusta Irania, joka on kiistänyt osallisuutensa. Tapaus on kiristänyt entisestään jännitteitä Yhdysvaltojen ja Iranin välillä sekä lisännyt pelkoja sodasta Persianlahden alueella.