Turisti poseerasi pakarat paljaina Tshernobylissä – HBO:n hittisarjan tuottajalta vetoomus turistimassoille

Julkaistu:

Käsikirjoittaja kehotti matkailijoita käyttäytymään Tshernobylissä kunnioittaen niitä kohtaan, jotka kärsivät ja tekivät uhrauksia.
Myös Ilta-Sanomat uutisoi viime viikolla, kuinka HBO:n ylistetty hittisarja Chernobyl on lisännyt valtavasti Tshernobylin ja sen läheisen aavekaupungin Pripjatin kävijämääriä.

Tshernobylin alueelle matkoja tekevät yrittäjät arvioivat uutistoimisto Reutersille matkojen lisääntyneen 40 prosentilla viime vuoteen verrattuna.
Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi nyt, että vuonna 1986 tapahtuneesta tuhoisasta ydinvoimalaräjähdyksestä kertovan sarjan käsikirjoittaja Craig Mazin on joutunut ottamaan kantaa matkustajien mukanaan tuomaan ikävään ilmiöön.

Turistit ovat nimittäin julkaisseet sosiaalisessa mediassa loukkaaviksi tulkittuja kuvia tapahtumapaikalta. Osassa kuvista hymyillään naama Hangon keksinä ja BBC:n tietojen mukaan joku on poseerannut paikalla lähes ilkosillaan. Tämä käy ilmi myös Twitteriin ladatusta kuvakollaasista, jonka yhdessä otoksessa nainen poseeraa pakarat paljaina.
Mazinin mukaan on mahtavaa, että ihmiset vierailevat Tshernobylissä. Hän kuitenkin kehottaa huomioimaan myös sen, että paikassa tapahtui järkyttävä tragedia, joka vaati ihmishenkiä.

– Käyttäytykää kunnioittaen niitä kohtaan, jotka kärsivät ja tekivät uhrauksia, Craig vetosi Twitterissä matkailijoihin.
Arviot uhrien määristä vaihtelevat melkoisesti. STT:n mukaan onnettomuuden aikana ja sen jälkeen kuoli virallisten tietojen perusteella 31 pelastustyöntekijää. Onnettomuuden seurauksena on arvioitu kuolleen huomattavasti enemmän ihmisiä.


Joidenkin arvioiden mukaan räjähdystä seuranneen säteilyn takia on kuollut 9 000 ihmistä. Greenpeacen arvio on puolestaan jopa 93 000.

Ydinvoimalan lähialueilta evakuoitiin yli satatuhatta ihmistä. Voimalaa ympäröi edelleen 30 kilometrin suojavyöhyke, jossa ei käytännössä asu ketään. Valtava metallirakennelma rakennettiin suojaamaan voimalan nelosreaktoria vuonna 2017.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun huomio ja kritiikki kiinnittyvät historiallisissa kohteissa otettuihin kyseenalaisiin turistikuviin.

Esimerkiksi vuonna 2014 amerikkalaisen teinin ottama selfie Auschwitzin keskitysleiriltä sai osakseen kritiikkiryöpyn juuri siksi, että tyttö hymyili kuvassa leveästi paikassa, jossa sai holokaustin aikana surmansa yli miljoona ihmistä.

Myös brittituristien ottamat kuvat Auschwitzissa raivostuttivat vielä kolme vuotta amerikkalaisteinin tapauksen jälkeen.