Poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua Hongkongin mielenosoittajia vastaan – yhteenotot pahimpia vuosiin

rac

Julkaistu:

Hongkong
Loukkaantuneita kerrotaan olevan ainakin parikymmentä, mutta tiettävästi kenenkään vammat eivät ole vakavia.
Hongkongissa poliisi on käyttänyt kumiluoteja, kyynelkaasua ja epäillysti jopa pippurikaasua mielenosoittajia ja silminnäkijöitä vastaan kiistellystä lakihankkeesta johtuvissa mielenosoituksissa. Tilanne kiristyi keskiviikkona iltapäivällä paikallista aikaa, kun joukko mielenosoittajia lähestyi hallintorakennuksia eikä totellut poliisin käskytystä perääntyä.


Hongkongin kaduilta kuvatuissa videoissa näkyy, kuinka poliisit laukovat aseitaan. Myös paikalla olevat tiedotusvälineet ovat kertoneet kumiluotien käytöstä, mikä on ollut kaupungissa harvinaista vakavan loukkaantumisriskin vuoksi. Lisäksi on käytetty muita mellakanhallintaan tarkoitettuja ei-kuolettavia ammuksia.

Levottomuuksien on jo kuvailtu olevan pahimpia sen jälkeen, kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinan hallintaan vuonna 1997.

Yllä olevalla videolla poliisi käyttää kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan.


CNN:n julkaisemalla videolla poliisi karkottaa liian lähelle tulleen kuvaajan väitetysti pippurikaasulla. Kuvissa näkyy myös aseettomien mielenosoittajien hakkaamista pampuilla. Videoiden aitoutta ei ole vahvistettu.


Illan pimetessä tilanteen kerrotaan rauhoittuneen, mutta arviolta kymmeniätuhansia mielenosoittajia on yhä koolla kaupungin keskustassa lähellä Hongkongin aluejohtajan Carrie Lamin toimistoa. Mielenosoittajat syyttävät lakimuutosta ajavaa Lamia Hongkongin ”myymisestä”.

Tilannetta voi seurata alla olevasta Reutersin suorasta lähetyksestä.


Kiinalle kuuluvan Hongkongin lainsäätäjät eivät ole luopuneet hankkeestaan viedä läpi lakimuutos, jonka katsotaan tiukentavan Kiinan otetta erityishallintoalueesta ja mahdollistavan muun muassa karkotukset Kiinaan. Asian käsittelyä kuitenkin lykättiin alueparlamentissa keskiviikkona. Osa mielenosoittajista pyrki ilmeisesti sisään parlamenttiin, mikä käynnisti yhteenotot.

Poliisipäällikkö Stephen Lo Wai-chung nimitti mielenosoittajien toimintaa ”mellakoinniksi”, josta voi seurata kymmenen vuoden vankeustuomio. Hänen mukaansa poliisilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää mellakka-aseitaan hallintorakennusten suojelemiseksi.


Mielenosoitusten koollekutsujat ovat korostaneet sen väkivallattomuutta. Silminnäkijöiden mukaan jotkut mielenosoittajat kuitenkin heittelivät poliisia muovipulloilla.

Hongkongin levottomuuksien katsotaan olevan jatkoa vuoden 2014 demokratiamielenosoituksille, jotka johtivat oppositioaktivistien tuomioihin ja päättyivät ilman merkittäviä tuloksia opposition kannalta.

– Emmekö sanoneet sateenvarjoliikkeen jälkeen, että palaamme? Nyt olemme tehneet sen, julisti demokratialiikettä kannattava kansanedustaja Claudia Mo Reutersin mukaan.


Vuoden 2014 mielenosoituksen symboliksi nousivat keltaiset sateenvarjot. Sateenvarjoja käytettiin myös keskiviikkona, kun jotkut mielenosoittajat yrittivät vastustaa poliisia symbolisesti pitämällä sateenvarjoa edessään.