Jo kolmas räjähdys vuorokaudessa Malmössä – Ruotsin hallitus sai haukut valtiopäivillä: ”Olette menettäneet kontrollin”

Julkaistu:

Ruotsi
Ruotsin hallitus lupaa nopeita toimia rikollisuutta vastaan kansalaisten rauhoittelemiseksi.
Ruotsin Malmössa on räjähtänyt tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jo kolmas pommi noin vuorokauden sisään. Syyksi epäillään jälleen rikollisjengien välienselvittelyä, ja maan oikeusministeri on luvannut pikavauhtia lisää poliiseja kaupungin asukkaiden rauhoittelemiseksi.

Viimeisin räjähdys sattui kerrostalossa Rosengårdin kaupunginosassa, joka kuuluu poliisin määrittelemiin ongelma-alueisiin. Kukaan ei tiettävästi loukkaantunut rakennuksen ulko-ovella noin yhden jälkeen yöllä tapahtuneessa räjähdyksessä, jota on kuvailtu voimakkaaksi.

Edellisenä yönä räjähti kahdesti, ja toinen välikohtauksista sattui lähellä viime yön räjähdyspaikkaa. Lisäksi maanantaina poliisi ampui uhkaavasti käyttäytynyttä miestä Malmön rautatieasemalla, ja samana iltapäivänä 20-vuotias mies sai kuolettavia ampumahaavoja toisaalla. Tapausten ei uskota liittyvän toisiinsa. Viime viikolla sattui lisäksi rikollisjengeihin liitetty valtava räjähdys Linköpingissä.

Oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson lupasi keskiviikkoaamuna tuoreimman räjähdyksen jälkeen vahvistuksia Malmön poliisille. Lisäksi hallitus aikoo ryhtyä uusiin lainsäädäntötoimin esimerkiksi murhasta annettavien rangaistusten koventamiseksi.

– Poliisille tulee lisää työkaluja, hän summasi Ruotsin radion haastattelussa.

Ruotsin oppositiopuolueet eivät kuitenkaan hallituksen päätä silitelleet keskiviikon valtiopäiväkeskustelussa, joka oli viimeinen ennen kesätaukoa. Suurimpien oppositiopuolueiden maltillisen kokoomuksen ja ruotsidemokraattien puheenjohtajat tarttuivat Malmön rikosaaltoon ja pistivät sen hallituksen riittämättömien toimien syyksi.

– Hallitus on menettänyt kontrolliin Ruotsin tapahtumiin. Hallitukselta puuttuu harkinta, kokoomusjohtaja Ulf Kristersson syytti Expressenin mukaan.

Aftonbladetin mukaan hän hyökkäsi myös sosiaalidemokraatteja edustavan pääministeri Stefan Löfvenin kimppuun henkilökohtaisesti.

– En epäile pääministerin halua vaan hänen kykyjään.

Kristerssonin mukaan Malmön tapahtumista ei saa tulla arkipäivää. Malmö ja Göteborg ovat painineet jo vuosikausia vakavien väkivaltarikosten kanssa. Syypäinä pidetään pääasiassa ulkomaalaistaustaisten johtamia rikollisjengejä. Vaikka rikolliset surmaavat useimmiten toisiaan, väkivalta luo pelkoa. Ruotsissa on vaadittu jopa tuhatta uutta poliisia rikollisuuden suitsimiseksi.

– Olette menettäneet otteen yhteen ruotsalaisten mielestä ehkä tärkeimpään kysymykseen, Kristersson lausui.

Löfven puolustautui huomauttamalla, että hänen edellinen hallituksensa kiristi tuomioita muun muassa laittoman aseen hallussapidosta, mikä on lisännyt myös vankien määrää.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson syytti hallitusta avoimen maahanmuuttopolitiikan jatkamisesta ruotsalaisten hyvinvoinnin kustannuksella

– Milloin hallitus ymmärtää, että säädyllisen yhteiskunnan pitää keskittyä takaamaan maan kansalaisille kohtuullisen siedettävät olot, Åkesson synkisteli.