Kadonneen da Vincin mysteeri selvisi – 381 miljoonaa maksanut teos seilaa saudiprinssin luksusjahdilla

Julkaistu:

Kruununprinssi Muhammed bin Salman säilyttää 381 miljoonan hintaista da Vinciaan 500 miljoonan euron luksusjahdillaan Välimerellä.
Maailman kallein teos, Leonardo da Vincin pensselinjäljeksi uskottu Salvator Mundi on löydetty Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammed bin Salmanin huvijahdilta Artnet-uutissivuston lähteiden mukaan.

Teos seilaa Välimerellä 134-metrisellä Serene-huvijahdilla tällä hetkellä Egyptin edustalla. Taululla on erikoinen tarina.

– Sen jälkeen, kun maalaus alun perin löydettiin pirstaleina – se oli repeytynyt viiteen irralliseen palaan ja piti yhdistää restauraatiossa Lewisin kirjan mukaan – ja sen pinta kirjaimellisesti höylättiin ennen kuin se lähes täysin kunnostettiin ja maalattiin uudelleen, mitä harmia satunnaiset meriveden roiskeet tekevät? kysyy Artnetin kolumnisti Kenny Schachter.


Jeesusta esittävä teos myytiin Christie’sin huutokaupassa 2017 mystiselle ostajalle ennätyksellisellä 450 miljoonalla dollarilla eli noin 381 miljoonalla eurolla.

– On joka meklarin tavoite myydä Leonardo, ja tämä on todennäköisesti ainoa mahdollisuus, jonka ikinä saan. Se on tähänastisen urani huippu, sanoi teoksen myynyt Christie’sin huutokauppakamarin johtaja Jussi Pylkkänen kauppakamarin tiedotteessa.

Aiempaa huutokauppaennätystä piti hallussaan Picasson Les Femmes d’Alger 151 miljoonan euron myyntihinnalla.

”Ei” kummallekin Louvrelle

Myöhemmin kävi ilmi, että ostaja oli muuan saudiprinssi, joka lahjoitti taulun kruununprinssi bin Salmanille. Sen myi venäläinen multimiljardööri Dimitri Ribolovlev, joka itse osti sen vuonna 2013 127 miljoonalla dollarilla.


Salvator Mundin oli määrä olla esillä Abu Dhabin Louvre-museossa viime vuodesta eteenpäin museon muiden taideaarteiden rinnalla, mutta Saudi-Arabia perui viime hetkellä.

Abu Dhabin Louvre on oma itsenäinen museonsa, mutta se on tehnyt 30-vuotisen brändäyssopimuksen pariisilaiskaimansa kanssa, ja maksaa Pariisin Louvrelle noin 500 miljoonaa euroa saadakseen käyttää museoklassikon nimeä.

Tänä vuonna vietetään renessanssiyleisneron 500-vuotisjuhlavuotta. Legendan mukaan da Vinci kuoli Ranskan kuningas Frans I:n syliin 1519. Pariisilais-Louvre ei pyynnöistä huolimatta saa teosta syksyn juhlanäyttelyynsä.

Salvator Mundista kirjan kirjoittanut taidekriitikko Ben Lewis arvioi Telegraphin haastattelussa, että saudiprinssi arkailee teoksen alkuperää.

– Teoksen omistaja ei voi lainata teosta Pariisin Louvreen ja nähdä sitä ’Leonardo workshopin’ työnä.

– Jos kuva ei voi näyttää kasvojaan, se on todella tuomittu taidemaailmassa. On melkein kuin siitä olisi tullut Saudien tuorein poliittinen vanki.

Miespuolinen Mona Lisa

Ei ole nimittäin varmaa, onko renessanssimestari itse maalannut Salvator Mundin, vai oliko asialla joku hänen oppilaistaan. Maalausajankohdaksi arvioidaan vuotta 1500.

Teoksen tiedetään riippuneen 1600-luvulla brittihovin seinillä. Se ehti kadota vuosisadoiksi, ennen kuin löytyi 1900-luvun alussa. Oppipojan työksi merkitty maalaus vaihtoi omistajaa 1956 vaivaisella 45 punnalla.

Kun teos 2005 tuli huutokaupattavaksi, se vietiin perusteellisiin tutkimuksiin, joissa se todettiin renessanssimestarin omaksi pensselinjäljeksi.


Yhtä lailla maalauksen alkuperä puhuttaa taidepiireissä. Aitoja da Vincejä on alle 20, ja Salvator Mundin uskotaan olevaan ainut yksityisomistuksessa oleva da Vincin työ.

Sitä on tituleerattu miespuoliseksi Mona Lisaksi. Kummassakin kummastuttavan pienikokoisessa teoksessa huomio kiinnittyy mystisiin silmiin ja kuulaaseen ihoon.

Voimakas vallanilmaus

Salvator Mundi tarkoittaa latinaksi maailman pelastajaa, Kristusta. Tyypillisessä kuva-asetelmassa Jeesuksen toinen käsi on kohotettu siunaukseen ja toinen kannattelee valtakunnanomenaa, maapallon symbolia.

Islamilainen perinne on ikonoklastinen eli kieltää jumalan ja ihmisten, jumalan luomatöiden, kuvaamisen. Jeesus on islaminuskossa profeetta eli ilmestyksen välittäjä, ja profeettojen kuvaamiseen suhtaudutaan erityisen jyrkästi.


Näin ollen kruununprinssi Muhammed bin Salmanin ostosta pidetään erikoisena tekona. Se osoittaa kruununprinssin valta-asemaa tiukan islamistisessa Saudi-Arabiassa.

Tosiasiallisena johtajana pidetyn bin Salmanin valtaannousun jälkeen toisinajattelijoiden olot maassa ovat heikentyneet entisestään. Myös maan osallistuminen Jemenin sotaan saa ihmisoikeusjärjestöt barrikadeille.

Hulppea ökyalus

Salvator Mundin uusi koti, Serene-jahti rikkoo ennätyksiä itsekin. Kruununprinssi osti luksusaluksen venäläiseltä vodkamiljardööriltä 500 miljoonalla eurolla vuonna 2015.


Ranskalaisvalmisteisella laivalla on muun muassa vedenalainen lasiseinä, kaksi helikopterikenttää, useita porealtaita ja merivesiallas kannella sekä valmius sukellusvenekiinnitykseen.

Bill Gatesin on kerrottu vuokranneen laivalla viiden miljoonan dollarin viikkohinnalla, kun jahti vielä oli venäläismiljardöörin.

The Guardian on uutisoinut tänä vuonna multimiljardöörien uudesta villityksestä: maailmanluokan taideteosten keräilystä luksuslaivoilleen. Taidehistorioitsijan mukaan näissä kelluvissa gallerioissa kohdataan erikoisia haasteita, kuten corn flakes- ja samppanjatahroja ja tönäisyjä. Artikkelin mukaan joillain jahdeilla on kansallisgallerioita kookkaammat taidekokoelmat, joiden arvo mitataan sadoissa tuhansissa miljoonissa.

Salvator Mundin löytymisestä kertoi Suomessa ensiksi Helsingin Sanomat.

Juttua korjattu: teos myytiin dollari- ei puntahinnalla.