Jesidiorjat paljastavat norjalaislehdelle: ”Isis-vaimot” tappoivat ja rakensivat pommeja – ”He olivat aktiivisia”

Verdens Gang -sanomalehden Irakissa haastattelemien naisten kertomukset kyseenalaistavat näkemyksen, jonka mukaan Isis-järjestön naiset eivät osallistuneet julmuuksiin.

Isis-järjestöön kuuluneita naisia kuljetettiin lapsineen Baghozin alueelta Syyriasta al-Holin leiriin 23. helmikuuta.

11.6.2019 13:45

Lehti haastatteli Isis-järjestön vankeina olleita jesidinaisia kurdien hallitsemalla alueella Irakissa. Haastateltu 30-vuotias nainen joutui tyttärineen Isisin sieppaamaksi vuonna 2014, jolloin järjestö valloitti jesidivähemmistön asuttamia alueita Irakissa ja Syyriassa ja surmasi ja orjuutti tuhansia jesidejä.

Seuraavina vuosina nainen luovutettiin orjaksi useille Isis taistelijoille, ja hän päätyi lopulta yhdeksi järjestön korkea-arvoisen komentajan monista vaimoista. VG:n haastattelussa nainen kuvailee ulkomailta Isis-järjestön riveihin matkustaneiden naisten toimintaa ”kalifaatissa”.

Useissa länsimaissa ja myös Suomessa on viime aikoina keskusteltu Isisiin kuuluneiden naisten kohtalosta näiden pyrkiessä takaisin kotimaihinsa. Leireillä Syyriassa ja Irakissa viruvat naiset ovat usein kertoneet aikansa kuluneen pääasiassa kodista ja lapsista huolehtien, ollen tietämättömiä järjestön taistelijoiden tekemistä julmuuksista.

VG:n haastattelemat naiset kyseenalaistavat nämä kertomukset. Yksi Isisin orjuuttama nainen kertoo nähneensä, kuinka järjestöön kuulunut nainen teloitti 25 noituudesta syytettyä naista ampumalla näitä päähän järjestön ”pääkaupungissa” Raqqassa Syyriassa.

Naisen mukaan Raqqassa hänen ympärillään oli Euroopasta ja eri puolilta maailmaa tulleita naisia, jotka osallistuivat miesten tapaan taistelukoulutukseen.

– He olivat aktiivisia. He saivat aseellista koulutusta ja neuloivat pommivöitä itsemurhapommittajille. Näin myös kuinka he pyrkivät rekrytoimaan lisää jäseniä kotimaistaan puhelimen ja internetin välityksellä, jesidinainen kertoo haastattelussa.

Naisen mukaan kotona pysymisen ja kokkaamisen sijaan Isis-järjestöön kuuluneet naiset pakottivat vangit tekemään kotityöt puolestaan ja vaativat esimerkiksi hierontaa palatessaan aseellisesta koulutuksesta. Usein naiset olivat myös väkivaltaisia ja kiduttivat vankejaan.

– He valehtelevat. Me olimme heidän orjiaan.

Myös osa suomalaistutkijoista on kyseenalaistanut ”Isis-vaimojen” kertomukset ja vaatimukset päästä takaisin kotimaahansa. Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on kerrottu olevan useita suomalaisnaisia, jotka pyrkivät lapsineen takaisin Suomeen.

Terrorismitutkija Juha Saarinen on muistuttanut, että naiset ovat itse päättäneet matkustaa konfliktialueelle, ja sanonut uskovansa monen kannattavan edelleen Isisin ideologiaa.

Myös kansainvälisen terrorismin tutkija Antti Paronen on suositellut, ettei Suomesta Isisin riveihin matkustaneista naisia päästettäisi takaisin kotimaahan näihin liittyvän riskin vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?