17-vuotias Anna joutui vankilaan aikeesta syrjäyttää Putin – nyt puhuvat vanhemmat: ”FSB tuhosi tyttäremme elämän”

Julkaistu:

Anna Pavlikovaa uhkaa jopa kymmenen vuoden tuomio Uusi suuruus -järjestön perustamisesta ja vallankaappaushankkeesta. Tällä hetkellä hän istuu kotiarestissa.
Maaliskuun 15. päivä vuonna 2018 on jäänyt ikuisesti Dmitri Pavlikovin ja Julija Pavlikovan mieleen. Perheen kodin oveen koputettiin raskaasti aamuyöstä kello 4.30 ja ryhmä kommandopipoisia miehiä tunkeutui asuntoon.

– Kun menin avaamaan ovea, he löivät minua ensitöikseen, Dmitri Pavlikov muistelee.

Kukaan ei tajunnut aluksi, mitä oli tapahtumassa.

Perheen Anastasija-tytär luuli, että kyse on aseistautuneista rosvoista ja hän kiiruhti työntämään muutaman kuukauden ikäisen vauvansa sängyn alle piiloon.

Perheen Anna-tytär puolestaan luuli, että viranomaisia kiinnosti hänen yhteytensä oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyiin ja tämän organisoimaan hankkeeseen boikotoida vuoden 2018 presidentinvaaleja.

Annalla oli huoneessaan muutama Navalnyin rintamerkki, joissa oli punainen huutomerkki valkealla pohjalla. Hän heitti ne pikaisesti ulos ikkunasta.

Lopulta käsirautoihin pantiin isä Dmitri ja tytär Anna, jotka vietiin poliisi­asemalle.

Pikku hiljaa alkoi selvitä, että Annaa epäiltiin yhdeksi pääorganisaattoriksi ääriryhmässä nimeltä Uusi suuruus. Venäjän viranomaisten mukaan ryhmä valmisteli Venäjälle väkivaltaista vallankaappausta aikeenaan presidentti Vladimir Putinin syrjäyttäminen.

Syyttäjän mukaan Anna Pavlikova kuului Uuden suuruuden ”keskuskomiteaan” ja toimi myös järjestön ”tiedotusosaston varajohtajana”. Yhteensä järjestössä oli kymmenen henkilöä, jotka kaikki vangittiin koordinoidusti samana päivänä.

Kotietsintä Pavlikovien kotiin tehtiin vain kolme päivää ennen Venäjän presidentinvaaleja, joissa Putin valittiin neljännelle presidenttikaudelleen maaliskuussa 2018. Anna oli pidätyshetkellä 17-vuotias, ujo ja hiljainen perhetyttö.

– Me emme olleet uskoa korviamme. Meidän Anna, joka istui aina nenä kiinni kirjoissa, kasvatti papukaijoja, haaveili genetiikan opinnoista ja työskenteli apulaisena eläinklinikalla, Pavlikovan vanhemmat kertaavat.

Pidätystä seurasi nopeasti vangitseminen, ja kymmenen ensimmäistä päivää Anna Pavlikova vietti eristyssellissä. Vankeudessa hän istui puoli vuotta ennen kuin hänet päästettiin elokuussa 2018 vihdoin kotiarestiin.

– Kahdeksannentoista syntymäpäivänsä Anna vietti vankilassa. Hän luki tyrmässä Dostojevskia ja Solzhenitsyniä ja sanoi minulle kerran, että tämä kaikkihan on tapahtunut Venäjällä jo ennenkin, Dmitri-isä kuvailee.

Tälläkin hetkellä Anna Pavlikova on kotiarestissa. Vastikään moskovalainen oikeusistuin jatkoi arestia puolella vuodella, marraskuun 17. päivään saakka.

Kun IS tapasi Pavlikovan vanhemmat, tapaaminen järjestettiin perheen kodin lähellä sijaitsevassa kahvilassa Krylatskojen lähiössä. Kotiarestinsa vuoksi Annalla ei ole lupaa tavata vieraita eikä puhua lehdistölle. Kävelyllä hän saa käydä tiettyinä hetkinä päivästä 500 metrin etäisyydellä kotoaan.

– Anna ei saa käyttää nettiä eikä puhua puhelimessa edes minun kanssani. Hänen liikkeitään seurataan pannan avulla, ja olemme melko varmoja, että meitä kuunnellaan sen laitteen kautta, Julija-äiti kuvailee.

Haastattelupäivänä Julija oli käynyt Annan kanssa jälleen kerran psykoterapeutilla, sillä vankeus ja kotiaresti ovat vaikuttaneet tyttären mielenterveyteen rajusti.

Vankila-aikana Anna paleltui kylmässä vankikulje­tusautossa niin pahasti, että hänen ei uskota pystyvän saamaan koskaan omia lapsia.

Osan vankeusajastaan hän vietti Matrjoshkaja Tishinan miesvankilassa, koska siellä oli parempi sairaala. Mutta siellä ollessaan hän alkoi lihoa ja hänen hormonitoimintansa todettiin olevan sekaisin.

– Henkilökunta paljasti silloin Annalle, että vankilan keittiössä ruokaan sekoitetaan hormoneja, joiden ansiosta miesvankien seksuaalinen halukkuus vähenee. Anna oli saanut koko ajan sitä samaa ruokaa, Julija-äiti kertoo.


Vanhempien mukaan Anna ei ymmärrä ylipäätään, mistä häntä syytetään. Hän oli kuvitellut olevansa mukana muutaman oppositiohenkisen nuoren kokoamassa keskustelukerhossa, jossa kannettiin huolta muun muassa Venäjän presidentinvaalien rehellisyydestä ja maan ympäristön tilasta.

Telegram-chatissa toisiinsa tutustuneet nuoret ryhtyivät tapaamaan toisiaan ensin Moskovan McDonald’seilla, mutta sitten mukaan liittyi Ruslan D:ksi kutsuttu mies, joka halusi tehdä toiminnasta järjestäytyneemmän.

Pian Ruslan D olikin jo vuokrannut Uudelle suuruudelle tapaamistilat ja ideoinut mahtipontisen tavoiteohjelman. Nyt tuosta ohjelmasta on tullut yksi viranomaisten keskeisistä todistuskappaleista ryhmää vastaan.

– Uuden suuruuden tavoitteena on järjestyksen tuominen koko Venäjälle, aiempien vallanpitäjien tuomitseminen tribunaalissa, presidentin diktatuurin mahdollistavan sortovallan ja nykyisten lakien kuten perustuslain kumoaminen, sekä rehellisten ja vapaiden vaalien järjestäminen, ohjelmassa lukee Venäjän median mukaan.

Teksti on kieltämättä raju, mutta kuinka realistista on, että kymmenen 17-35-vuotiasta nuuorta olisi oikeasti pystynyt muodostamaan jonkinlaisen uhan Venäjän valtakoneistolle?

Tällä hetkellä Ruslan D on oikeusjutun keskeisin todistaja eikä häntä itseään syytetä mistään. Kaikki häntä koskevat tiedot on salattu ja joissakin dokumenteissa hän on myös nimellä ”Aleksandr Konstantinov”.

Pavlikovan vanhempien mukaan kaikki viittaa siihen, että Ruslan D on turvallisuuspalvelun työntekijä tai ainakin heidän ilmiantajansa.

– Ilman Ruslan D:n harjoittamaa manipulointia koko oikeusjuttua ei olisi olemassa. Kun Anna halusi esimerkiksi jossain vaiheessa kevättä jättää kokoontumiset, Ruslan D taivutteli hänet jatkamaan, vanhemmat kuvailevat.

Uuteen suuruuteen oli soluttautunut lisäksi kolme henkilöä, joiden on jo myönnetty olleen Venäjän viranomaisten edustajia.

Venäjän median mukaan ”vallankaapparit” haaveilivat muun muassa rakentavansa omatekoisia pommeja ja ottavansa haltuun Ostankinon tv-tornin sekä Yhtenäinen Venäjä -puolueen toimiston.

Ryhmän jäsenten kerotaan käyneen myös harjoittelemassa ammuntaa ja Molotovin cocktailien tekoa. Tuolloinkin heidän mukanaan oli ollut kaksi Venäjän viranomaisten ilmiantajaa.

Paljastui myös, että Ruslan D:n hankkimassa kokoontumistilassa oli piilokamerat, joilla nuoria oli kuvattu ennen pidätystä.

Pavlikovan vanhemmilla on kuitenkin vahvaa näyttöä siitä, että Ruslan D todellakin manipuloi muita ryhmäläisiä.

Vangitsemisen jälkeen Venäjän viranomaiset takavarikoivat nuorten puhelimet. Alaikäisen Annan sim-kortti oli kuitenkin rekisteröity Julija-äidin nimiin, joten äiti keksi pyytää puhelinoperaattorilta sim-kortin palauttamista.

– Se onnistui, ja kaikki tyttäreni keskustelut ilmestyivät omalle puhelimelleni!

Äiti kertoo viettäneensä sen jälkeen yökausia lukemalla tyttärensä chat-keskusteluja ja kuuntelemalla ääniviestejä yrittäessään ymmärtää, miksi hänen tyttärensä oli vangittu.
Ruslan D:n rooli houkuttelijana käy viesteistä niin selväksi, että nyt Annan vanhemmat ovat yrittäneet käynnistää häntä vastaan oikeusprosessin. Mikään oikeusistuin ei ole kuitenkaan suostunut ottamaan kannetta käsittelyyn.

– Sinun täytyy tulla. Et saa jättää meitä. Tulethan varmasti. Näin Ruslan D painosti Annaa vielä viimeiseen tapaamiseen, joka oli juuri ennen pidätystä, Julija kertoo.

Syyttäjä ei ole tähän mennessä pystynyt näyttämään toteen, että Uusi suuruus olisi tehnyt mitään konkreettista toteuttaakseen mahtipontista ohjelmaansa.

Ainoat todistettavat toimet ovat Putinin vastaisten iskulauseiden levitys presidentinvaalien alla. Iskulauseissa kehotettiin boikotoimaan vaaleja ja julistettiin: ”Putin on varas.”

– Ensimmäinen asiantuntijaryhmä ei löytänyt iskulauseistakaan mitään ääritoiminnan merkkejä. Sen jälkeen viranomaiset teettivät kuitenkin toisen analyysin, joka totesi iskulauseet ekstremistisiksi, vanhemmat kertovat.

Tähän mennessä kaksi Uuden suuruuden jäsentä on jo saanut tuomion, sillä he suostuivat tekemään sopimuksen syyttäjän kanssa. Toinen selvisi ehdollisella, toinen 2,5 vuoden vankeudella.

Pavlikovan vanhempien mukaan vaikuttaa siltä, että nämä kaksi oli onnistuttu murtamaan kuulusteluissa niin, että he olivat tunnustaneet mitä tahansa saadakseen painostuksen loppumaan.

Anna Pavlikovaa uhkaa pahimmillaan kymmenen vuoden mittainen rangaistus. Tällä hetkellä hänen nimensä on jo Venäjän viranomaisten ylläpitämällä ”terroristien ja ekstremistien” listalla, joka estää muun muassa rahansiirrot pankissa.

Vanhemmat pitävät kuitenkin yhä yllä toivoa, että aikanaan luettava rangaistus kuittaantuisi ajalla, jonka tytär on jo viettänyt vankeudessa ja kotiarestissa.

– Vapauttava tuomio on Venäjällä käytännössä tuntematon, joten jonkin tuomion hän tulee saamaan. FSB on myös jo tuhonnut tyttäremme terveyden ja tulevaisuuden, sillä hänelle jää tästä ikuinen leima, isä suree.

Vanhempien katkeruus viranomaisia kohtaan on suuri.

– Alussa olin täynnä vihaa ja mietin, miksi juuri minun tyttäreni pitää joutua kärsimään tämä kaikki, Julija Pavlikova sanoo.

– Mietin myös, kuinka paljon Venäjän vallanpitäjien täytyykään vihata omaa ajattelevaa nuorisoaan, että he tekevät 17-vuotiaalle tytölle tällaisen ansan.