Joutuiko huumerikoksista epäilty venäläistoimittaja sittenkään poliisin pahoinpitelemäksi? – lääkärit löysivät vain pari mustelmaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Joutuiko huumerikoksista epäilty venäläistoimittaja sittenkään poliisin pahoinpitelemäksi? – lääkärit löysivät vain pari mustelmaa

Hoitavan lääkärin mukaan tutkimuksissa Ivan Golunovilta löydettiin ainoastaan pari mustelmaa.

Ivan Golunov kaltereiden takana lauantaina.­

9.6.2019 1:37

Venäjällä huumerikoksesta syytteen saanut tunnettu toimittaja Ivan Golunov, joka joutui lauantaina sairaalaan, ei ole lääkärin mukaan kärsinyt aivotärähdyksestä tai luiden murtumisista. Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto TASS.

Golunovin asianajaja Dmitri Djulai sanoi aiemmin uutistoimisto Reutersille epäilevänsä, että poliisi on pahoinpidellyt hänen asiakastaan. Poliisi kiistää käyttäneensä väkivaltaa.

Uutistoimiston mukaan Golunov toimitettiin sairaalaan ambulanssilla tutkittavaksi, sillä hän oli valittanut voivansa huonosti.

Lauantaina Golunov oli luhistunut poliisiaseman lattialle odottaessaan oikeudenkäyntiä. Oikeuden oli määrä päättää, vapautetaanko Golunov vai ei.

Poliisit ottivat useita ihmisiä kiinni perjantaina Moskovassa.­

Asianajaja kertoi ensihoitajien epäilleen aivotärähdystä ja havainneen naarmuja Golunovin rinnassa sekä murtumia kylkiluissa. Vastaavia arvioita hoitohenkilökunta teki myös uutistoimisto Interfaxille.

Moskovan kaupungin 71. sairaalan lääkäri Alexander Myasnikovin mukaan Golunoville tehtiin pään alueen ja rintakehän alueen tietokonetomografia, vatsan alueen ultraääni ja otettiin verikoe.

Poliisi kertoo löytäneensä huumeita Ivan Golunovin repusta ja kotoa.­

Lääkärin mukaan tutkimuksissa ei löytynyt murtumia tai muita vakavia vammoja, paria mustelmaa lukuunottamatta.

– Kyllä, hänellä on mustelmia selässä ja pieni mustelma vasemman silmän alla, sanoi Myasnikov TASS:in mukaan.

Lääkärin mukaan Golunov pääsee pois sairaalasta lähitulevaisuudessa.

Venäläiselle Meduza-sivustolle työskentelevä tutkiva toimittaja Golunov pidätettiin torstaina epäiltynä huumerikoksista. Golunov jäi poliisin mukaan kiinni muuntohuume mefedronin hallussapidosta ja myyntiaikeista.

Golunovin mukaan huumeet eivät olleet hänen, vaan hänet on lavastettu syylliseksi. Poliisin mukaan huumeita löydettiin Golunovin repusta ja myöhemmin asunnosta kotietsinnän yhteydessä.

Miestä uhkaa jopa 10–20 vuoden vankeusrangaistus.

 

Golunovin tukijat uskovat syytteiden johtuvan tutkivan toimittajan tekemistä uutisista. Golunov on selvittänyt muun muassa Moskovan kaupungin hallinnon korruptiota ja Venäjän hyhmäistä hautajaisteollisuutta.

Meduzan mukaan Golunov on saanut viime kuukausina uhkauksia.

– Meillä on syytä uskoa, että Golunovia vainotaan hänen työnsä takia, Meduzan päätoimittaja Ivan Kolpakov ja toimitusjohtaja Galina Timtshenko totesivat tiedotteessa.

Meduza on yksi harvoja itsenäisiä tiedotusvälineitä Venäjällä. Uutissivuston kotipaikka on Latviassa, mutta osa sen toimittajista kuitenkin asuu Moskovassa.

Valtakautensa aikana Putin on vaientanut lähes kaikki Venäjän hallintoa kritisoivat tiedotusvälineet.

Golunovin kiinniotto on saanut tukijat ja toimittajat osoittamaan mieltään poliisiaseman ja oikeustalon ulkopuolella. Joitakin mielenosoittajia on otettu kiinni.

Timtshenko kertoi toimittajille oikeustalon ulkopuolella, että Golunov on parin viime kuukauden ajan saanut tappouhkauksia lähes päivittäin. Golunov ei suostutteluista huolimatta ollut suostunut ottamaan yhteyttä poliisiin.

Moskovan poliisi on myöntänyt julkaisseensa valokuvia, joita se väittää rikospaikalla otetuiksi, mutta joita ei kuitenkaan ole otettu Golunovin asunnossa.

Venäläiset toimittajat ja ihmisoikeusryhmät pitävät tapausta esimerkkinä riippumattomien toimittajien vainoamisesta. Heistä monet ovat huomauttaneet, ettei Golunovin ole ainakaan tiedetty käyttävän huumeita.

Venäläistoimittajat järjestivät perjantaina mielenosoituksen Golunovin vapauttamiseksi. Kuvassa toimittaja Ilya Azar.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?