Uusi asiakirjapaljastus: Venäjän ilmapuolustusjoukot siirtyivät Ukrainan rajalle ”taistelutehtäviin” juuri ennen MH17-matkustajakoneen pudottamista

Julkaistu:

Venäläinen Novaja Gazeta -lehti julkaisi asiakirjoja, jotka paljastavat matkustajakoneen pudottamisesta epäillyn ohjusjärjestelmän liikkeet Venäjällä juuri ennen turmaa.
Venäläislehti Novaja Gazeta on julkaissut Venäjän asevoimien asiakirjoja, jotka sen mukaan todistavat Venäjän osallisuuden Malaysia Airlines- matkustajakoneen alasampumiseen vuonna 2014.

Asiakirjoista selviää muun muassa, kuinka Venäjän asevoimat lähetti ilmapuolustusjoukkoja ja -kalustoa Ukrainan rajan lähelle ennen Malaysia Airlinesin MH17-lennon alasampumista kesäkuussa 2014.


Venäläismedian julkaisemissa asiakirjoissa on sotilasjoukkojen ja -kalustoon liikkeisiin liittyviä tietoja, jotka tukevat hollantilaisjohtoisen kansainvälisen tutkijaryhmän (JIT) raporttia. JIT arvioi vuonna 2018, että matkustajakoneen pudottamisessa käytetty ohjus kuului Venäjän 53. ilmatorjuntaprikaatille.

Nyt julkaistujen asiakirjojen mukaan 53. prikaati siirtyi Venäjän Kurskista Millerovoon lähelle Ukrainan rajaa kesäkuun 23. ja 25. päivän välillä.
Asiakirjojen mukaan 170 sotilasta ja 53. prikaatin komentaja Sergei Mutshkajevi siirtyivät ”taistelutehtäviin” Ukrainan rajan lähelle vain päiviä ennen lentoturmaa. Sotilaiden ruokahuoltoon liittyvän kirjanpito paljastaa, että joukot pyysivät kenttämuonat viideksi päiväksi kaksi päivää ennen koneen alasampumista.

Asiakirjoissa on myös listattu kuljetuksessa mukana olleita ajoneuvoja, mukaan lukien lentokoneen pudottajaksi epäilty Buk-järjestelmä ja saattueessa kuvien perusteella mukana ollut Kamaz-kuormuri.

JIT:n keräämän todistusaineiston mukaan MH17-lennon pudottanut Buk-ohjus ammuttiin kapinallisten hallitsemalta alueelta Itä-Ukrainasta 17. heinäkuuta, minkä jälkeen ohjusjärjestelmä vietiin takaisin Venäjälle.

Lentonumerolla MH17 tunnettu Malaysia Airlinesin Boeing-777-matkustajakone oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin, kun se pudotettiin Ukrainan alueelle vuoden 2014 heinäkuussa. Kaikki koneen 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat turmassa. Valtaosa uhreista oli hollantilaisia.

Virallisesti 53. prikaatin komento ei kommentoi tietoja, jotka koskevat sen osallisuutta MH17-tragediaan. Venäjän puolustusministeriö on kiistänyt osallisuutensa asiaan, ja Venäjän presidentti Vladimir Putin leimannut tutkinnan puolueelliseksi.

Asiakirjapaljastuksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.