Putin-kriitikko Troitski muutti perheineen Viroon – ”Tajusimme että menetämme lapsemme propagandalle ja aivopesulle” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin-kriitikko Troitski muutti perheineen Viroon – ”Tajusimme että menetämme lapsemme propagandalle ja aivopesulle”

IS tapasi Artemi Troitskin vastikään Helsingissä, kun hän kävi kertomassa uudesta kirjastaan Vastarintaa Venäjällä.

IS tapasi Artemi Troitskin vastikään Helsingissä, kun hän kävi kertomassa uudesta kirjastaan Vastarintaa Venäjällä.

Julkaistu: 8.6.2019 7:16

Tunnettu Putin-kriitikko Artemi Troitski havahtui Venäjällä asuessaan vuonna 2014 siihen, että hänen lapsilleen syötettiin kauhukuvia maahan hyökkäävistä fasisteista.

Venäjän tunnetuimpiin Putin-kriitikoihin kuuluva Artemi Troitski asuu tällä hetkellä vaimonsa ja kahden kouluikäisen lapsensa kanssa Virossa, jonne he muuttivat viisi vuotta sitten eli pian Venäjän suorittaman Krimin valtauksen jälkeen.

Troitski käy kuitenkin yhä säännöllisesti Venäjällä, joten mistään maan viranomaisten pakoilusta ei ole kyse.

Kun IS tapasi Troitskin vastikään Helsingissä, hän oli tullut juuri samana aamuna tuoreelta Pietarin-matkaltaan Suomeen markkinoimaan suomeksi käännettyä tuoretta kirjaansa Vastarintaa Venäjällä (Into).

Troitskin mukaan päätös Viroon muuttamisesta syntyi, kun Venäjän kouluissa ja päiväkodeissa ryhdyttiin antamaan lapsille isänmaallista ja sotilaallista kasvatusta neuvostotyyliin Krimin valtauksen huumassa.

– Tyttömme tuli vuonna 2014 eräänä päivänä kotiin päiväkodista ja alkoi kertoa fasisteista, jotka hyökkäävät Venäjän kimppuun. Poikamme kertoi puolestaan, että heille oli pidetty kirjallisuustunnin sijasta patriotismin oppitunti ja näytetty karmea Stalingrad-filmi.

– Tajusimme silloin, että me menetämme lapsemme tälle propagandalle ja aivopesulle, ellemme vie heitä pois maasta.

Troitski ei usko, että hän itse olisi Venäjän viranomaisille mikään erityinen kiinnostuksen kohde, vaikka hänen esittämä Putin-kritiikki ei välttämättä vallanpitäjiä miellytäkään.

– Minä en ole mikään tutkiva toimittaja, vaan esitän vain mielipiteeni. En ole siten heille todellinen uhka, toisin kuin ne toimittajat, jotka pystyvät kaivamaan esiin oikeita paljastuksia, Troitski uskoo.

Toisaalta Venäjällä on vastikään hyväksytty myös laki, kieltää vallanpitäjien ilmeisen epäkunnioittavan arvostelun.

– Uuden lain perusteella voisi varmaan sanoa, että esimerkiksi minä olen puhunut Venäjän vallanpitäjistä loukkaavaan sävyyn jo vuosikymmenet. Nyt minun pitäisi ryhtyä puhumaan heistä vain arvostavaan sävyyn, mutta en suostu pelkäämään enkä aio muuttaa tyyliäni.

Troitskin mukaan myöskään Venäjän nuoriso ei alistu pelottelulle.

– Alle 20-vuotiaista nuorista vain noin 15 prosenttia katsoo tuoreiden tietojen mukaan Venäjän televisiota, joka on Putinin pääpropagandaväline. Nuoret eivät myöskään pelkää kritisoida vallanpitäjiä, vaan se on heille kuin seikkailua.

Artemi Troitski oli Helsingissä markkinoimassa uutta kirjaansa Vastarintaa Venäjällä.

Artemi Troitski oli Helsingissä markkinoimassa uutta kirjaansa Vastarintaa Venäjällä.

Troitskin mukaan Venäjän propagandan luomaa harhaa on myös se, että maa olisi täynnä Putinia ihannoivia Putin-nuoria. Varsinainen Putin-nuorten liike on nykyisin kaiken lisäksi jo kuollut ja kuopattu, sillä se ei lähtenyt nuorten omasta halusta vaan oli vallanpitäjien keksimä mobilisointikeino.

Tuoreiden tutkimusten mukaan yli puolet venäläisnuorista harkitsee tällä hetkellä muuttoa pois maasta, sillä he eivät näe itselleen tulevaisuutta nykyisten vallanpitäjien aikana.

– Toisaalta on hyvä, että nuoret ovat heräämässä vastarintaan. Mutta toisaalta on sääli, jos he muuttavat pois maasta. Sen sijaan, että he olisivat jatkossa vahvistamassa Venäjän yhteiskuntaa, heistä tuleekin uusi voimavara esimerkiksi Yhdysvalloille, Saksalle tai Suomelle.

Troitskin mukaan Kreml ja turvallisuuspalvelu tekevät virheen siinä, että he yrittävät pakottaa ihmiset uskomaan, että Vladimir Putin on yhtä kuin Venäjä eikä ilman Putinia ei voi olla myöskään Venäjää.

Putinin vastustajia on ryhdytty myös leimaamaan ”russofobeiksi”, olivatpa he sitten ulkomaalaisia tai venäläisiä.

– Minä rakastan Venäjää, maatamme, kulttuuriamme ja kansaamme, mutta en rakasta hallintoamme. Heitä minä vihaan enkä tule koskaan työskentelemään valtakoneistomme hyväksi. Nämä kaksi asiaa pitää erottaa toisistaan, Troitski sanoo.

Lapsia kasvatetaan Venäjällä sotilaalliseen isänmaallisuuteen jo pienenä. Kuvan pikkupoika osallistui voitonpäivän juhlallisuuksiin Tambovissa 9. toukokuuta.

Lapsia kasvatetaan Venäjällä sotilaalliseen isänmaallisuuteen jo pienenä. Kuvan pikkupoika osallistui voitonpäivän juhlallisuuksiin Tambovissa 9. toukokuuta.

Tuoreimmat osastosta