Venäläistulivuori heräämässä – purkauksen voima voisi olla valtava: Tutkijat vertaavat Vesuviukseen

Julkaistu:

Tulivuori Udina Itä-Venäjällä on osoittanut merkkejä heräämisestä. Tutkijan mukaan purkauksen voima voisi olisi valtava.
Venäläistulivuori Udina on osoittanut merkkejä heräämisestä, kerrotaan uudessa Journal of Volcanology and Geothermal Researchissä julkaistussa tutkimuksessa.

Tutkijat varoittavat, että mahdollinen purkautuminen voisi olla tuhovoimassaan kuin Vesuviuksen purkautuminen. Vesuviuksen tuhkapilven alle jäi vuonna 79 surullisenkuuluisa Pompeijin kaupunki.


Udina on 2 920 metriä korkea kaksihuippuinen kerrostulivuori Kamtshatkan niemimaalla Itä-Venäjällä Tyynenmeren rannalla. Sen edellisestä purkautumisesta ei ole tietoa. Toissa vuoteen saakka vuorta on pidetty sammuneena tulivuorena, joka todennäköisesti ei enää koskaan purkaudu.

– Kun tulivuori on pitkään hiljaa, sen ensimmäinen purkaus voi olla katastrofaalinen. Suuri määrä tuhkaa lentää ilmaan, se kulkeutuu kauas, eivätkä vain ympäröivät alueet vaan suuret alueet ympäri planeettaa voivat kärsiä, sanoo tutkimushankkeen päätutkija Ivan Y. Kulakov Science in Siberia -lehdelle.

– Muistakaa Pompeijia: Vesuviuksen purkautumista edelsi monien tuhansien vuosien hiljainen kausi. Ja vuoden 1600 purkaus Perussa johti viilenemiseen Euroopassa ja nälänhätään Venäjällä.


Tulen ja jään maa

Viime vuonna tulivuorella todettiin 559 maanjäristystä vain touko- ja kesäkuun aikana. Tänä helmikuussa vuorella mitattiin 4,3 magnitudin järistys.

Vuorelle aiotaan sijoittaa entistä enemmän tarkkailulaitteistoa.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että Udina on yhteydessä alueen muihin aktiivisiin tulivuoriin. Magman liikkeitä pyritään ennakoimaan.


Tulen ja jään maaksi kutsutulla Kamtshatkan niemimaalla on paljon aktiivisia tulivuoria ja geysirejä. Korkein tulivuori Kljutshevskaja sopka nousee 4 750 metriin ja on pohjoisen pallonpuoliskon suurin aktiivinen tulivuori. Tulivuorijono on Unescon maailmanperintölistalla.

Lähes Suomen kokoisella niemimaalla asuu vain 320 000 asukasta.

Udinan aktivoitumisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Tekniikan maailma.