Putin-kriitikko: Venäjän turvallisuuspalvelu luo itse nuorten ”vastarintaryhmiä” ja käräyttää ne - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin-kriitikko: Venäjän turvallisuuspalvelu luo itse nuorten ”vastarintaryhmiä” ja käräyttää ne

Artemi Troitskin mukaan Vladimir Putinin syrjäytysaikeesta syytetty Uusi suuruus -liike on yksi esimerkki turvallisuuspalvelun manipuloimista ”vastarintaliikkeistä”.

Artemi Troitskin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelussa on ihmisiä, jotka yrittävät päteä presidentti Vladimir Putinin edessä ja hankkia itselleen ylennyksiä.­

7.6.2019 9:10

Venäjän tunnetuimpiin antiputinisteihin kuuluva Artemi Troitski, 63, on ollut kapinallinen neuvostoajoista lähtien, joten hän jos kuka sopii kirjoittamaan kirjan venäläisestä vastarinnasta.

Troitskin vastikään suomennettu teos Vastarintaa Venäjällä – Pushkinista Pussy Riotiin (Into) on sujuvasti luettava historiikki parin viime vuosisadan aikana esiintyneistä erilaisista maanalaisista liikkeistä, joista monista me emme ole lännessä aiemmin kuulleetkaan.

Moni liike on myös jäänyt kirjan ulkopuolelle, ja yksi niistä on keväällä 2018 suuren kohun kera ”paljastettu” Uusi suuruus -niminen nuorisoryhmä.

Venäjän viranomaisten mukaan kyseessä oli nuorisoliike, jonka tavoitteena ei ollut sen enempää eikä vähempää kuin presidentti Vladimir Putinin ja koko Venäjän nykyisen valtarakenteen kaataminen.

Ryhmään kuului kymmenen henkilöä, joista nuorin Anna Pavlikova oli pidätyshetkellä vain 17-vuotias. Oikeudenkäynti heitä vastaan on parhaillaan käynnissä, ja Pavlikova istuu tällä hetkellä kotiarestissa odottaen pahimmillaan jopa kymmenen vuoden tuomiota.

Uusi suuruus -ryhmän tarina ei ehtinyt aikataulusyistä Troitskin kirjaan – eikä tapaus ole Troitskin mukaan muutenkaan niin yksinkertainen kuin Venäjän viranomaiset antavat ymmärtää.

– Kysessä on Venäjän turvallisuuspalvelun itsensä luoma ja provosoima nuorisoliike, jonka he itse paljastivat.

– Tapaus on erittäin kuvaava esimerkki Venäjän FSB:n nykyisistä toimintatavoista, mutta mistään Venäjän johdolle aidosti vaarallisesta vastarintaliikkeestä ei ollut kyse, Troitski kuvailee.

Uusi suuruus -liikkeen kymmenestä nuoresta nuorin on Anna Pavlikova, joka oli pidätyshetkellä vain 17-vuotias. Pavlikova vietti tutkintavankeudessa puoli vuotta ja tällä hetkellä hän istuu kotiarestissa tuomiotaan odottaen.­

Vangittujen nuorten vanhemmat ja heidän asianajajansa ovat esittäneet julkisuuteen myös useita todisteita siitä, että Uusi suuruus -liikkeeseen soluttautuneet Venäjän turvallisuuspalvelun ilmiantajat loivat käytännössä itse koko nuorisoryhmän.

Alkujaan kyseessä oli vain joukko ajattelevia ja oppositiohenkisiä venäläisnuoria, mutta kun virkavallan edustajat soluttautuivat mukaan, McDonaldsilla kokoontuneesta keskustelukerhosta ryhdyttiin tekemään pikavauhdilla järjestäytynyttä vastarintaliikettä mahtipontisine nimineen, toimintaohjelmineen ja toimitiloineen.

Troitskin mukaan hänellä ei ole sisäpiiritietoa Uuden suuruuden taustoista, mutta Venäjän riippumattoman median kaivamat tiedot tapahtumaketjusta osoittavat viranomaisten katalan juonen.

Juonitteluun viittaa myös hetki, jolloin Uusi suuruus päätettiin paljastaa julkisuuteen yöllisten kotietsintöjen päätteeksi.

Liikkeen kymmenen nuorta pidätettiin torstaina 15. maaliskuuta 2018, ja sunnuntaina 18. maaliskuuta Venäjällä järjestettiin presidentinvaalit, joissa Vladimir Putin valittiin ylivoimaisella enemmistöllä jälleen uudelleen maan johtoon seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

Mielenosoituksessa viime vuoden elokuussa vaadittiin Uusi suuruus -ryhmäläisten vapauttamista.­

Pidätyksen avulla Venäjän turvallisuuspalvelu pystyi osoittamaan tehokkuuttaan Putinin silmissä juuri ennen vaaleja. Jupakan toivottiin arvatenkin myös mobilisoivan myös kansaa vaaliuurnille.

Troitskin mukaan Uusi suuruus -liikkeen luomisen ja paljastamisen taustalla lienee ennen kaikkea Venäjän turvallisuuspalvelun tarve osoittaa omaa tarpeellisuuttaan.

– Nuorten vangitsemisen jälkeen jotkut FSB:ssä saivat ylennyksen urallaan, kiitosta ja lisää palkkaa. Samalla he tuhosivat vangittujen nuorten ihmisten ja heidän läheistensä elämän, mutta se ei heitä huoleta.

Uusi suuruus -liikkeen lisäksi Venäjän viranomaiset ”paljastivat” keväällä 2018 myös toisen kapinalliseksi terroristiliikkeeksi väitetyn nuorisoliikkeen nimeltä Set eli Verkosto. Myös heitä vastaan on parhaillaan menossa oikeudenkäynti.

Yksi vangituista Verkosto-aktivisteista on Viktor Filinkov, jonka vaimo Aleksandra Aksjonova kertoi vastikään Facebookissa saaneensa turvapaikan Suomesta. Venäjän mediassa myös Aksjonovaa oli maalailtu väitetyn terrorijärjestön Ukraina-mieliseksi ideologiksi ja hän oli paennut Suomeen vangitsemista peläten.

Troitski näkee Venäjän turvallisuuspalvelun toisena tavoitteena tavallisten venäläisten pelottelun. Valokuvat telkien taakse laitetuista nuorista ihmisistä ovat omiaan toimimaan varoittavana esimerkkinä kaikille muille siitä, että pieninkin oppositiohenkinen toiminta voi viedä vankilaan.

– Meillä on nykyisin voimassa niin paljon uusia kieltolakeja, että kuka tahansa voidaan vangita niiden perusteella.

– Viesti venäläisille on tämä: seuraavaksi valinta voi osua kehen tahansa teistä ja kuka tahansa teistä voi joutua istumaan, Troitski kuvailee.

Artemi Troitskin teos Vastarintaa Venäjällä – Pushkinista Pussy Riotiin vastikään suomennettu.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?