Korkea-arvoinen ”Isis-leski” kertoo harvinaisessa haastattelussa kotinsa kauhuista – syytetään kaapattujen naisten raiskauksissa avustamisesta

Julkaistu:

Al-Baghdadin kakkosmiehen leski Nisrine Assad Ibrahim on kertonut yhdysvaltalaisjoukoille tärkeää tietoa Isis-johtajan liikkeistä ja olinpakoista. Ristiriitaisen Ibrahimin myös epäillään meikanneen naisia taisteilijoiden raiskattaviksi.
Kuolemaantuomittu ”Isis-leski” Nisrine Assad Ibrahim, taistelijanimeltään Umm Sayyaf, kertoo The Guardianille harvinaislaatuisessa haastattelussa vankilassa Irakin Erbilissä elämästä Abu Bakr al-Baghdadin, Isisin johtajan, itsensä ”kalifiksi” julistaneen ja kenties maailman metsästetyimmän miehen lähipiirissä.

Ibrahim, 29, kertoo auttaneensa yhdysvaltalaissotilaita al-Baghdadin löytämisessä vankilasta käsin. Helmikuussa 2016 hän osoitti Mosulissa talon, jossa mies piileskeli. Sotilaat olivat päättäneet olla iskemättä kohteeseen, joka sijaitsi tiiviisti asutetulla alueella.

– He pistivät vartijoitaan kaduille, nämä olivat sisäisen turvallisuuden ihmisiä, jotka olivat paikalla vain, kun joku tärkeä oli siellä. Pian me tähtäsimme taloon, ja olimme hyvin varmoja, että al-Baghdadi oli siellä. Kerroimme amerikkalaisille ja pyysimme heitä toimimaan, ja he sanoivat, että heillä on muita asioita meneillään. Al-Baghdadi vaihtoi taloa aika nopeasti, ja menetimme hänet. Myöhemmin amerikkalaiset tulivat takaisin ja sanoivat, että olimme oikeassa, kertoi kurditiedustelulähde Guardianille.


Al-Baghdadi julisti 2014 Isisin ”kalifaatin” perustetuksi ja katosi sen jälkeen maan alle. Yhdysvallat on luvannut miehen kiinni saamiseen johtavista tiedoista 25 miljoonan dollarin palkkion.

Korkean jihadistisuvun tytär

Ibrahimin mies Fathi Ben Awn Ben Jildi Murad al-Tunis – taistelijanimeltään Abu Sayyaf – toimi Isisin öljyministerinä ennen kuolemaansa. Ibrahim kertoo al-Baghdadin olleen heillä usein vieraana, jolle tämä laittoi teetä ja tarjoili ruokaa. Al-Baghdadi nauhoitti propagandaviestejä heidän luonaan.


Ibrahim esittäytyy ristiriitaisena hahmona. Hänen miehensä kuoli toukokuussa 2015 iskussa, jonka yhteydessä Ibrahim vangittiin. Hänen kerrotaan olleen aluksi yhteistyöhaluton ja räjähdysherkkä. Alkuvuodesta 2016 Ibrahim käänsi kurssia ja alkoi kertoa yhdysvaltalaisille ja kurdeille arvokasta sisäpiiritietoa korkeista Isis-komentajista sekä heidän tavoistaan ja reiteistään.

Korkeasta jihadistisuvusta oleva Ibrahim tietää paljon harvinaislaatuista tietoa Isisistä. Hänen tätinsä muun muassa valmisteli turvataloja al-Baghdadille. Al-Tunis toimi al-Baghdadin kakkosmiehenä ja aiemmin myös Isisin mediapäällikkönä.

Kauhujen talo

Amerikkalaista avustustyöntekijä Kayla Muelleria ja yhdeksää jesidinaista ja -tyttöä pidettiin Ibrahimin ja al-Tunisin kotona pitkään vankeina. Naiset kokivat paljon seksuaalista väkivaltaa.

Mueller oli yksi Isisin kaappaamista länsimaalaisista. Hän oli asentamassa internetiä Lääkärit ilman rajoja -järjestön sairaalaan Aleppossa elokuussa 2013, kun hän joutui Isin kaappaamaksi. Syyskuussa 2014 hänet tuotiin al-Tunisin taloon vangiksi.

Al-Baghdadi vieraili Muellerin luona ja raiskasi tämän usein. Ibrahim kertoo, että Kayla Mueller olisi ollut al-Baghdadin ”omistuksessa” ja että al-Baghdadi oli kertonut, että Mueller pääsisi vapaaksi, mikäli kääntyisi muslimiksi. Al-Baghdadin on myös kerrottu ottaneen Muellerin vaimokseen.

Muellerin uskotaan kuolleen 26-vuotiaana ilmaiskussa 2015.


Al-Tunis toi syyskuussa 2014 kotiinsa myös yhdeksän vangittua jesidinaista, joista osa pääsi sittemmin karkuun ja on kertonut oman tarinansa kauhun ajasta al-Tunisin talossa.
Amal Clooney edustaa jesidinaisia oikeudessa. Ibrahimia vastaan on nostettu syytteet Yhdysvalloissa Muellerin ja jesidinaisten panttivankina pitämisestä ja osallistumisesta seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Clooneyn mukaan Ibrahim lukitsi heidät huoneeseen ja meikkasi heitä ”valmistellakseen” heitä raiskauksiin. Hänen mukaansa Ibrahim oli kaikkea muuta kuin solidaarinen naisia kohtaan.

Ibrahim kiistää syytteet. Hän oli mielestään viaton ajopuu, joka vain toteutti saamiaan käskyjä.

Miehet kuin villieläimiä

Ibrahim kertoo, että miehet suhtautuivat Muelleriin ja jesideihin eri tavoilla. Mueller sai oman huoneen ja taskurahaa, jesidit taas olivat huonommassa asemassa.

– Jesiditytöt eivät muuttaneet vain minun elämääni, vaan kaikkien tyttöjen elämän Islamilaisessa valtiossa. Aviomiehistämme tuli kuin villieläimiä, kun he olivat lähettyvillä. He eivät kunnioittaneet meitä.


Kurditiedustelupalvelulähteet kertovat Guardianille, että jesidinaisten kohtelu sai Isis-taistelijoiden vaimot vihaisiksi, mikä auttoi rikkomaan ryhmän tiiviin dynamiikan ja saamaan naiset paljastamaan tietoja.

Isis vangitsi noin 3 000 jesidinaista Pohjois-Irakissa 2014. Heistä monet tuotiin Isisin jäsenille, jotka ottivat naiset seksiorjikseen. Järjestö vainoaa jesideitä, joita he pitävät saatananpalvojina. YK:n arvion mukaan Isis on tappanut 5 000 jesidimiestä ja orjuuttanut 7 000 naista.

”Kummitus” elänyt piilossa jo viisi vuotta

Kummitukseksikin nimetty irakilainen al-Baghdadi, todennäköisesti 47, on piilotellut jo viisi vuotta amerikkalais- ja kurdijoukoilta. Hänen uskotaan pakoilevan veljensä, lähettinsä ja henkivartija-autonkuljettajansa kanssa. Irakilaisasiantuntija arvioi maaliskuussa, että miehet ovat Irakissa Badian aavikolla. Myös Ibrahim uskoo al-Baghdadin palanneen Irakiin, jossa hän tämän mukaan tuntee olonsa turvallisemmaksi.

Isis julkaisi huhtikuussa ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen propagandavideon, jolla al-Baghdadi esiintyy.