Suomessa rikoksista tuomittu lelusala­kuljettaja ilmestyi kansain­välisiin uutiskuviin Syyriasta – jakaa nyt lelujaan tuomioista huolimatta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomessa rikoksista tuomittu lelusala­kuljettaja ilmestyi kansain­välisiin uutiskuviin Syyriasta – jakaa nyt lelujaan tuomioista huolimatta

Tuore kuva Adhamista syyrialaisella pakolaisleirillä.

Tuore kuva Adhamista syyrialaisella pakolaisleirillä.

Julkaistu: 6.6.2019 5:56

Rami Adham sai Suomessa viime vuonna 10 kuukauden vankeusrangaistuksen useista rikoksista. Tapaus etenee hovioikeuteen ensi vuonna.

Lelusalakuljettajana tunnettu Rami Adham jatkaa toimintaansa Syyriassa.

Uutistoimisto AFP:n Syyriassa, Aqrabatin kylän lähistöllä sijaitsevalla pakolaisleirillä 4. kesäkuuta otetuista kuvista näkyy, kuinka Adham jakaa tapansa mukaan leluja pakolaisleirin lapsille.

Ilta-Sanomien Syyriasta tavoittama Adham kertoo saapuneensa maahan suurin piirtein kolme viikkoa sitten. Kyseessä on kolmas Adhamin tänä vuonna Syyriaan tekemä matka.

Adham jakamassa leluja pakolaisleirillä Syyriassa 4.6.2019.

Adham jakamassa leluja pakolaisleirillä Syyriassa 4.6.2019.

– Paastokuukausi Ramadan alkoi kuukausi sitten ja päättyi nyt. Tarjoamme hätää kärsiville perheille paaston päätösaterioita. Niitä on jaettu tuhansia, Adham kertoo.

Adham kertoo lelujen olevan peräisin Suomesta.

– Minulla on Suomessa iso varasto täynnä leluja ja olen lähettänyt niitä aina välillä halvalla rahdilla Turkkiin. Turkista ne tuodaan Syyriaan ja sitten kun niitä on tarpeeksi, on hyvä lähteä jakamaan niitä, Adham sanoo.

Lue lisää: Näin lelusalakuljettajasta tuli petosmies: Rami Adham keräsi rahaa orvoille, osti 62 000 euron siirtolapuutarhamökin

Vyyhti alkoi lavastetusta kuvasta

Vuonna 2016 Adhamista tuli kansainvälinen julkkis ja ylistetty sankari hänen vietyään leluja Syyriassa sijaitsevaan Aleppoon. Aleppo oli tuolloin käytännössä sotatoimialue ja jatkuvien pommitusten keskellä.

Hieman myöhemmin mies jäi kiinni lavastettuaan kuvan, jossa hän tarinan mukaan esiintyi pommituksissa loukkaantuneena. Siitä alkoi lelusalakuljettajan maineen rapistuminen, ja pian myös poliisi kiinnostui Adhamin toiminnasta.

Adhamilla oli päällään lelusalakuljettaja-paita. Lelut hän kertoo tuoneensa Suomesta Syyriaan.

Adhamilla oli päällään lelusalakuljettaja-paita. Lelut hän kertoo tuoneensa Suomesta Syyriaan.

Adham sai viime vuoden marraskuussa kymmenen kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen useista rikoksesta. Tuomio tuli rahankeräysrikoksesta, kirjanpitorikoksesta, rekisterimerkintärikoksesta ja useista väärennyksistä.

Lisäksi vuonna 2017 Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen veropetoksesta, dopingrikoksesta, huumausainerikoksesta, kirjanpitorikoksesta, kiristyksen yrityksestä sekä kahdesta pahoinpitelystä. Hän valitti tuomiosta hovioikeuteen, mutta perui valituksensa myöhemmin.

Lue lisää: Lelusalakuljettaja Rami Adhamille ehdoton vankeustuomio useista rikoksista – käytti kerättyjä rahoja omaan mökkiin

Ei harmittele maineensa menemistä

Adham kertoo Ilta-Sanomille, että hän on valittanut käräjäoikeudesta saamastaan rahankeräysrikostuomiosta hovioikeuteen. Tapaus on määrä käsitellä ensi vuoden alussa, hän kertoo.

– Toivon, että hovioikeus katsoo asiaa toisin silmin.

Tuomion jälkeen Suomesta ei ole enää tullut lahjoituksia. Tarjouksia on Adhamin mukaan ollut joitakin, mutta hän on kieltäytynyt niistä.

– En ole ottanut enää mitään.

Adham kertoo, ettei maineen menettäminen Suomessa varsinaisesti haittaa henkilökohtaisesti.

– Syytteet terrorismin tukemisesta ja kytköksistä pelotti valtavan määrän ihmisiä pois. Se oli vakava väite, millä ei ole minkäänlaista totuuspohjaa. Ihmiset ovat tienneet tasan tarkkaan mitä olen tehnyt Syyriassa, Adham sanoo.

Keskusrikospoliisi tutki Adhamin osallistumista terroristisiin toimiin osana laajempaa, suomalaisia vierastaistelijoita koskevaa rikostutkintaa. Esitutkinta päättyi Adhamin osalta lokakuussa 2016 eikä krp löytänyt näyttöä terrorismikytköksistä.

Lelujen jakamisen lisäksi Adham kertoo jakaneensa kärsiville perheille paaston päättymisaterioita yhdessä paikallisten avustajien kanssa.

Lelujen jakamisen lisäksi Adham kertoo jakaneensa kärsiville perheille paaston päättymisaterioita yhdessä paikallisten avustajien kanssa.

Iso osa avustuksista omaan taskuun

Sen sijaan käräjäoikeuden viime marraskuussa antaman tuomion mukaan Adham keräsi Suomi-Syyria-yhteisölle rahaa ilman lupaa reilut 150 000 euroa ja laittomasti vielä luvan myöntämisenkin jälkeen yli 160 000 euroa.

Adham kyllä vei Suomesta avustuksia muun muassa Syyrian orpokoteihin, mutta tarkkoja summia on mahdotonta selvittää luotettavasti. Iso osa avustuksista päätyi Adhamin omaan taskuun, oikeus totesi.

Tuomiot väärennökset ja kirjanpitorikoksesta liittyivät yhdistyksen asiakirjoihin. Oikeuden mukaan Adham tekaisi asiakirjoja – talousarvioita, toimintakertomuksia – hätäpäissään aina kun tarvitsi, ja väärensi muun muassa yhdistyksen hallituksen jäsenten allekirjoituksia.

Oikeus katsoi Adhamin käyttäneen rahankeräyksellä saatuja varoja esimerkiksi siirtolapuutarhamökkiin. Adham itse kertoi oikeudessa, että puutarhamökkirahat olivat hänen sukulaisensa rahoja, eivätkä keräysvaroja.

Hänen mukaansa keräysrahat oli käytetty avustustyöhön Syyriassa. Oikeus ei tätä selitystä uskonut.

YK: 200 000 paennut pommituksia

Adham kertoo tehneensä Syyriaan jo 35 humanitaarista matkaa siitä lähtien kun aloitti avustustoimintansa vuonna 2012. Aikaisemmin Adham työskenteli paljon esimerkiksi Aleppon kaupungissa, mutta nyt toiminta on keskittynyt paljon Idlibin maakuntaan ja pakolaisleireille. Viime aikoina leirit ovat kasvaneet.

YK kertoi toukokuun lopulla, että yli 200 000 ihmistä on paennut Syyrian luoteisosissa sijaitsevasta Idlibin maakunnasta sen jälkeen, kun presidentti Bashar al-Assadin hallinnon joukot ja Venäjä alkoivat kiihdyttää pommituksiaan alueella huhtikuun lopulla.

Rami Adham kertoo, että hätä alueella on todellinen ja tilanne varsinkin viimeisen kuukauden ajalta kauhea. Hän kertoo nähneensä pakenijoita omin silmin.

– Tiellä on kymmeniä autoja täynnä pakenevia perheitä, jotka ovat ottaneet mukaan kaiken omaisuutensa patjoja myöten. Alueet jonne he ovat paenneet ovat jo ennestään täynnä, joten perheitä on jäänyt oliivipuiden alle nukkumaan. Tilanne on sydäntä murskaava, Adham kuvailee.

– Pommitukset ovat jatkuneet edelleen. Idlibin maakunnan alueelle tehdään päivässä jopa 200 ilmaiskua. Useat kylät on tuhottu maan tasalle. Pakolaisleirit ovat laajentuneet useita kymmeniä kilometrejä.

Tuoreimmat osastosta