Trump saapui Theresa Mayn tapaamiseen – sai tutustua harvinaiseen asiakirjaan maiden yhteisestä historiasta

rac

Julkaistu:

Presidentti johdatetaan Downing Streetillä myös toisen maailmansodan aikaiseen bunkkeriin.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käy parhaillaan keskusteluja Britannian pääministerin Theresa Mayn kanssa tämän virka-asunnolla Downing Streetilla. Trump puolisoineen saapui paikalle ennen puolta päivää paikallista aikaa, ja johtajien on tarkoitus käydä poliittiset keskustelut ja pitää sen jälkeen lehdistötilaisuus.

Melania Trump ja Mayn puoliso Philip May sen sijaan vetäytyvät virka-asunnon puutarhaan, jonne on kutsuttu sekä Downing Streetin että Yhdysvaltain lähetystön työntekijöitä perheineen. Ohjelmassa on perinteinen englantilainen puutarhajuhla.

Ennen lehdistötilaisuutta Trumpille esitellään myös palaa Britannian historiaa, sillä häntä kierrätetään bunkkerissa, josta Winston Churchill johti maata toisen maailmansodan aikaan.


Trumpin kerrotaan saaneen tutustua Lontoossa myös harvinaiseen palaan maiden yhteistä historiaa, sillä hänelle esiteltiin aitoa käsinkirjoitettua Yhdysvaltain itsenäisyysjulistusta. Yhdysvaltain eroa emämaa Britanniasta symboloivaa asiakirjaa on käsinkirjoitettuna olemassa vain kaksi tunnettua kappaletta, ja toinen on kansallisarkistossa Washingtonissa.

Asiakirjaa oli Britanniassa säilytetty normaalissa arkistossa muiden asiakirjojen kanssa, kunnes kaksi Harvardin yliopiston tutkijaa tunnisti sen. Löydöstä kerrottiin julkisuuteen viime vuonna. Itsenäisyysjulistusta on suunniteltu näytettävän myös suurelle yleisölle viimeistään vuonna 2026, kun sen kirjoittamisesta tulee kuluneeksi 250 vuotta. Asiakirjaa saatetaan myös lainata Yhdysvalloille.

Trump lupaili ”mittavaa kauppasopimusta”

Aaamun bisnestapaamisessa Trump oli tarjonnut isännilleen hyviä uutisia toivomalla, että Yhdysvallat sopisi hyvin mittavan kauppasopimuksen brexitin jälkeisen Britannian kanssa.

Presidentti oli tiistaina järjestetyssä tapaamisessa vakuuttunut siitä, että sopimus saadaan tehtyä.

Trump ja pian Britannian pääministerin tehtävän jättävä Theresa May isännöivät tiistaina yhdessä tapaamista talousjohtajille. Valtiovierailu alkoi maanantaina.