Piirongin laatikossa lymysi isoisän viiden punnan löytö, joka paljastui todelliseksi aarteeksi – kauppiaan leuka loksahti: ”Voi hyvä luoja”

Perhe yllättyi täysin ja voi pian olla lähes 1,1 miljoonaa euroa rikkaampi.

Tämä pieni mursun syöksyhampaasta tehty sotilas saattaa olla miljoonan punnan arvoinen.

4.6.2019 5:28

Isoisä oli ostanut sen viidellä punnalla 55 vuotta sitten. Nykyisen omistajan edesmennyt äiti uskoi, että sillä on lähes maagisia ominaisuuksia.

Sympaattisen juro pieni sotilas, tehty mursun syöksyhampaasta.

Kenties sillä oli ikävä Lewisin saarelta kauan sitten löytyneitä ystäviään, joiden joukkoon se epäilemättä kuului, tuo pieni shakkipelin sotilas.

Viimeiset vuotensa se oli jurottanut edinburgilaisen perheen piirongin laatikossa, kunnes eräs perheenjäsenistä päätti toimittaa sen huutokauppatalon Sotheby’sin arvioitavaksi. Toiveissa oli saada vanhasta nappulasta ainakin jokunen punta, mutta yllätys tiskillä oli melkoinen.

– Voi hyvä luoja, se on yksi Lewisin shakkinappuloista, Sotheby’sin asiantuntija Alexander Kader parahti.

Tarinoiden mukaan laiduntava lehmä olisi kaivanut ylös Lewisin shakkinappulat hiekkarannalta.

Lewisin shakkinappulat löydettiin Ulko-Hebrideihin kuuluvalta Lewsin saarelta, Skotlannista vuonna 1831. Ne on kaiverrettu taidokkaasti mursun syöksyhampaasta 1100-luvulla. Setissä oli melkein riittävästi neljään kokonaiseen shakkilautaan. Vain yksi ratsu ja neljä sotilasta puuttui.

Osa sotilaista puree kilpiään, mistä heidät tunnistaa berserkeiksi, raivon vallassa taistelleiksi viikinkisotureiksi. Nyt löytynyt nappula on yksi neljästä kateissa olleesta sotilaasta, mutta rauhallisempaa sorttia, miltei seesteinen.

Yksi ratsu ja kolme sotilasta on yhä kateissa.

Kader kertoo, että hänen ”leukansa loksahti”, kun hän näki nappulan ensi kertaa. Myös nimettömänä pysyttelevä perhe oli ”kuin ällikällä lyöty”. 8,8-senttisen nappulan arvo voi nousta miljoonaan puntaan (noin 1,1 miljoonaa euroa) huutokaupassa.

Vaikka perhe ei tiennyt shakkinappulan todellista arvoa, oli se heille tärkeä. Isoisä oli antiikkikauppias, mutta tuskin oli ymmärtänyt, minkä shakkinappulan osti toiselta antiikkikauppiaalta vuonna 1964.

Nykyisen omistajan edesmennyt äiti uskoi, että pikku sotilaalla oli ”lähes maagisia ominaisuuksia”. Hän piti siitä kovasti. Sitä pidettiin pieneen pussiin käärittynä piirongin laatikossa, josta äiti otti sen aika ajoin esiin ihaillakseen sen taidokkaita kaiverruksia.

”Voidaan hyvin olettaa, että hän (isoisä) ei tiennyt ostaneensa tärkeän historiallisen artefaktin”

Lähteet: BBC, The Guardian

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?