Trump teki etiketti­virheen illallisella kuningattaren kanssa – kosketti väärässä tilanteessa

rac

Julkaistu:

Kuningatar Elisabet ja Trump muistivat illallispuheissa Normandian maihinnousua ja maidensa liittolaisuutta sodan aikana.
Yhdysvaltain presidenttiparin ensimmäinen virallinen valtiovierailu Britanniassa huipentui myöhään eilen illalla juhlaillalliseen Buckinghamin palatsissa.

Kuningatar Elisabet emännöi juhlaillallista presidentti Donald Trumpin vierailun kunniaksi.

Tilaisuuden aluksi sekä kuningatar että presidentti pitivät puheet. Niitä yhdisti sama teema: Normandian maihinnousun 75-vuotispäivä, jota vietetään torstaina.

Puheensa päätteeksi Trump teki etikettivirheen, kun hän kosketti kuningattaren selkää kiittollisuuden osoituksena. Kuningatarta ei pitäisi perinteiden mukaan koskettaa tässä tilanteessa. Elisabet ei kuitenkaan vaikuttanut välittävän virheestä, muun muassa Daily Mail ja Express kertovat. Kosketus näkyy yllä olevalla videolla kohdasta 1:18 eteenpäin.

Samantyyppinen kömmähdys tapahtui myös entisen presidentin Barack Obaman puolisolle Michelle Obamalle, kun silloinen presidenttipari vieraili Britanniassa vuonna 2009, STT kertoi.


Elisabet huomautti puheensa ohessa maiden nykyisestä liittolaisuudesta sekä tärkeistä taloussuhteista. Hän huomautti, että maiden kulttuuriset suhteet ovat vahvat: joka vuosi lähes neljä miljoonaa yhdysvaltalaista vierailee Britanniassa.

– Kun katsomme tulevaan, olen varma, että yhteiset arvomme ja jaetut tavoitteemme yhdistävät meitä jatkossakin, kuningatar sanoi.
  • Katso jutun alusta video kuningattaren puheista illallisella
Trump puolestaan puhui lähinnä toisen maailmansodan ajoista muistuttaen myös siitä, miten Elisabet prinsessana osaltaan antoi panoksensa Britannian sotaponnisteluille. Trump nosti esiin Elisabetin sota-ajan tehtävät nuorena naismekaanikkona, joka korjasi armeijan ajoneuvojen moottoreita, STT kertoi.

Trump muisteli salamasotaa ja Buckinghamin palatsin pommituksia.

– Synkimmällä hetkellä tämän kansakunnan ihmiset näyttivät maailmalle, mitä brittiläisyys tarkoittaa, Trump sanoi.

Trump pysytteli tilanteen arvokkuuden mukaisesti ennalta kirjoitetussa puheessa. Kuningatarta hän kehui ”mahtavaksi, mahtavaksi naiseksi”, joka ilmentää brittiläistä arvokkuutta, velvollisuudentuntoa ja isänmaallisuutta.

Presidentti myös kunnioitti prinssi Philipin palvelusta kuninkaallisessa laivastossa toisessa maailmansodassa.

– Kohotan kaikkien amerikkalaisten puolesta kansojemme ikuisen ystävyyden maljan, maljan kansakuntiemme elinvoimaisuudelle ja pitkään arvostetulle ja todella merkittävälle Kuningattaren valtakaudelle, Trump päätti puheensa.

Illalliselle osallistuivat presidentti Trumpin puolison Melania Trumpin lisäksi presidentin lapset Ivanka, Tiffany, Donald Jr ja Eric puolisoineen.

Valkoinen oli illan väri. Melania Trumpin yllä oli norsunluunvärinen Diorin iltapuku. Kuningatar Elisabet, herttuatar Catherine ja herttuatar Camilla olivat myös valinneet valkoisen iltapuvun. Catherinen puvun oli suunnitellut Alexander McQueen.


Kuningashuoneesta illan juhlallisuuksiin osallistuivat myös prinssi William.

Buckinghamin palatsin mukaan illallisille oli kutsuttu noin 170 vierasta. Illallisille oli kutsuttu brittipoliitikkoja ja maassa asuvia amerikkalaisia. Yksi osallistuja oli väistyvä pääministeri Theresa May.

Vieraat nauttivat neljän ruokalajin illallisen.


Aiemmin päivällä Buckinghamin palatsin pihalla järjestettiin seremonia, jossa presidenttiparin ottivat virallisesti vastaan kuningatar Elisabet, kruununprinssi Charles ja hänen puolisonsa Camilla.

Melania Trumpin yllä oli valkoinen Dolce&Gabbanan jakkupuku. Päässään hänellä oli Hervé Pierren suunnittelema vaalea lierihattu.

Britanniaan saapuessaan Melania Trump oli valinnut matka-asukseen sinisen hameen ja jakun, jonka kanssa hänellä oli Burberryn kuviollinen paita. Jalassaan hänellä oli Christian Louboutinin korkokengät.

Seremonian jälkeen presidenttipari siirtyi teelle Clarence Houseen. Heidän seuranaan olivat prinssi Charles ja herttuatar Camilla.

Avajaisseremonian jälkeen Trump seurueineen vieraili Lontoon historiallisessa Westminster Abbey -kirkossa.

Seurueen otti vastaan Yorkin herttua, prinssi Andrew.

Trump laski kirkossa kukkaseppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle.


Trumpin kolmipäiväinen Britannian vierailu alkoi vauhdikkaasti. Presidentti aiheutti pahennusta ennen kuin häntä kuljettanut lentokone oli laskeutunut Britannian maanperälle.

Presidentti haukkui Lontoon pormestarin Sadiq Khanin Twitterissä minuutteja ennen saapumistaan.

– Kahn (kirjoitusvirhe Trumpin) muistuttaa minua paljon erittäin tyhmästä ja kyvyttömästä New Yorkin pormestari (Bill) de Blasiosta, joka on myös tehnyt kelvotonta työtä – (Khan) on tosin vain puolet hänen pituudestaan, Trump tviittasi presidentin Air Force One -koneesta.

Trumpin suuttumus johtui Khanin viikonlopun lehtikirjoituksesta, jossa hän vertasi Trumpia 1900-luvun fasistijohtajiin.
Tiistaina ohjelmassa on presidentin tapaaminen pääministeri Theresa Mayn kanssa.

Keskiviikkona vierailu huipentuu Normandian maihinnousun 75-vuotisjuhlallisuuksiin Portsmouthissa Etelä-Englannissa. Sieltä Trumpin matka jatkuu Irlantiin.

Torstaina hän osallistuu Ranskassa maihinnousun viralliseen juhlaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt