Boikotteja, kieltoja ja mielenosoituksia – näin Trumpia vastustetaan Britanniassa

Julkaistu:

Kärkipoliitikot ovat kieltäytyneet kutsusta illallistaa Trumpien kanssa. Parlamentin puhemiehen mukaan Trump ei ole ansainnut kunniaa puhua alahuoneen edessä.
Donald ja Melania Trumpin kolmipäiväinen valtiovierailu Britanniaan on nostattanut voimakkaita tunteita lontoolaisissa. Niin korkeat poliitikot kuin kansalaisetkin ottavat voimakkaasti kantaa puolesta ja vastaan, kun presidenttipari nauttii hovin seurasta kolme päivää maan pääkaupungissa.

Yhdysvaltain presidentti sai kutsun valtiovierailulle jo kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta toteutusta on lykätty. Trump on ottanut voimakkaasti kantaa brexitin puolesta ja jatkuvasti kehunut muun muassa Brexit-puolueen puheenjohtaja Nigel Faragea.


Lontoon pormestari Sadiq Khan ja Trump ovat käyneet jo pitkään suoranaista Twitter-sotaa. Työväenpuoluetaustainen Khan on muun muassa kirjoittanut lauantain The Guardianiin kirjoituksen, jonka hän otsikoi ”On epäbrittiläistä levittää punainen matto Donald Trumpille”. Hän myös antoi luvan vauva-Trump-ilmapallon lennättämiselle Lontoossa.

Trump kutsui Khania tänä aamuna typeräksi ja täydeksi häviäjäksi, joka on ilkeä vierailevaa presidenttiä kohtaan. Khanin edustaja on kommentoinut Trumpin lausuntoa lapselliseksi.

Valintoja illallispöydässä

Juhlaillalliskutsusta Trumpien kanssa ovat kieltäytyneet niin työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kuin liberaalidemokraattien johtaja Sir Vince Cable sekä alahuoneen puhemies John Bercow.

Corbyn kertoi medialle tiedotteessa, ettei Trumpia olisi pitänyt kutsua valtiovierailulle tämän ilmastonmuutoskantojen, rasistisen ja naisvihamielisen retoriikan takia.

Kuninkaalliset eivät saa kommentoida politiikkaa. Viime vuonna kuningatar Elisabetin kuitenkin aavisteltiin ottaneen kantaa Trumpin vierailuun koruvalinnallaan. Hän kantoi Michelle Obaman antamaa rintaneulaa tavatessaan Trumpin.


Herttuatar Meghan ei tapaa Trumpeja valtiovierailulla miehensä Harryn rinnalla. Meghan on noussut otsikoihin valtiovierailun tiimoilta, sillä ennen kuninkaallisen perheeseen liittymistä hän on kritisoinut Trumpia ”erimielisyyttä aiheuttavaksi” ja vihjannut äänestäneensä Hillary Clintonia. Trump on kutsunut Meghania julkisesti ”ilkeäksi” ja kiistänyt lausuntonsa, vaikka The Sun on julkaissut kyseisen nauhan.
Toukokuun alussa esikoisensa synnyttänyt Meghan ei tällä hetkellä ota aktiivisesti osaa hovin edustustehtäviin. Myöskään prinssipuoliso Philipin ei ole määrä tavata Trumpeja. Philip, nyt 97, jäi vuonna 2017 eläkkeelle.

Trumpille ei myöskään ole annettu mahdollisuutta puhua parlamentille. Monet muut valtiovierailulla olevat presidentit – muun muassa Barack Obama ja Ronald Reagan – ovat puhuneet parlamentin alahuoneelle, mutta puhemies John Bercow linjasi, ettei Donald Trump ole ”ansainnut tätä kunniaa”.

Obamat majoittuivat Buckinghamin palatsissa valtiovierailullaan, mutta palatsin itäsiipi on paraikaa remontissa. Trumpit majoittuvat Yhdysvaltain suurlähetystön residenssissä Regent’s Parkissa Lontoon keskustassa.

Kansa kaduilla

Kaduilla Yhdysvaltain presidenttiä vastassa uskotaan olevan yli 100 000 mielenosoittajaa. Suurimpia massoja ennustetaan pääministerin residenssin lähistölle tiistaina, kun Trumpin on määrä tavata Theresa May. Poliisit aikovat eristää osan aluetta.


Massiivisen kuusimetrisen vauva-Trump-ilmapallon on määrä lentää taas Lontoossa. Siihen kerättiin joukkorahoituksena yli 33 000 puntaa eli 37 000 euroa. Ilmapallohankkeen takana on joukko britannialaisia ja yhdysvaltalaisia kansalaisjärjestöjä.


Kaduille on kerääntynyt myös paljon Trumpin kannattajia, joista osa on saapunut Yhdysvalloista Britanniaan seuraamaan presidentillistä valtiovierailua.

Kun Trump viime kesänä vieraili Lontoossa, kerääntyi jopa 400 000 mielenosoittajaa ympäri Britanniaa ja 250 000 Lontooseen. Poliiseja oli tuolloin 10 000 pitämässä yllä järjestystä.