Donald Trump saapuu maanantaina historialliselle vierailulle Britanniaan – kiistanalainen vieras saa vain harvoille suodun kunnianosoituksen

Julkaistu:

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuo perheensä mukanaan ensimmäiselle viralliselle valtiovierailulleen Britanniaan.
Tapaamiset Britannian kuningasperheen jäsenten kanssa ovat keskeisessä roolissa, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tekee ensi viikolla ensimmäisen valtiovierailunsa saarivaltioon. Trump tapasi kuningatar Elisabetin puolisonsa Melanian kanssa lyhyesti jo vieraillessaan Britanniassa viime kesänä, mutta tuolloin kyseessä oli valtiovierailun sijaan työvierailu.


Tällä kertaa Trump tuo Britanniaan mukanaan myös aikuiset lapsensa Ivankan, Tiffanyn, Donald Jr:n ja Ericin sekä heidän puolisonsa. Edellistä vierailua merkittävämmässä roolissa on nyt myös kuningattaren jälkikasvu.

Trumpit laskeutuvat Britannian kamaralle maanantaiaamuna paikallista aikaa. Kuningatar, prinssi Charles sekä herttuatar Camilla ottavat presidenttiparin tämän jälkeen vastaan virallisin seremonioin Buckinghamin palatsissa.

Trump pääsee samassa yhteydessä myös tarkastamaan kunniakaartia Charlesin seurassa. Viime vuonna vastaavassa tilanteessa Windsorin linnan pihalla nähtiin kiusallinen etikettivirhe, kun kunniakaartia tarkastanut Trump harhautui hetkeksi kävelemään seurassaan olleen kuningattaren edellä. Tätä ennen kuningatar oli joutunut kiertämään presidentin tämän pysähdyttyä yllättäen sekä opastamaan tätä kädellä viittoen.


Edellisellä vierailulla Trump nousi otsikoihin myös siksi, että hän kätteli Elisabetia kumartamisen sijaan. Kuninkaallisen perheen virallisen verkkosivuston perusteella kyseessä ei kuitenkaan ole etikettivirhe, sillä tervehtimiseen ei liity mitään pakollisia käytöskoodeja.

Myöhemmin kuningatar emännöi palatsissa yksityistä lounastilaisuutta, jonka jälkeen presidenttipari tutustuu palatsin gallerian erikoisnäyttelyyn. Lounaalle seurueeseen liittyy myös prinssi Harry.

Etukäteen huomiota on herättänyt Harryn puolison, herttuatar Meghanin nimen puuttuminen virallisesta ohjelmasta. Meghanin poissaolon syyn on spekuloitu liittyvän siihen, että hän kritisoi ennen kuninkaalliseen perheeseen liittymistään julkisesti Trumpia ”erimielisyyttä aiheuttavaksi” hahmoksi sekä vihjasi äänestäneensä vaaleissa tämän vastustajaa Hillary Clintonia.

Meghanin poissaoloon ei kuitenkaan todennäköisesti liity politiikkaa, sillä hän toipuu edelleen kuukauden takaisesta synnytyksestä. Tästä johtuen hän ei ole muutenkaan näyttäytynyt viime aikoina virallisissa yhteyksissä.

Vierailun ohjelmassa ei näy myöskään kuningattaren puolison prinssi Philipin nimeä, joten myös hän näyttäisi olevan jäämässä pois tilaisuuksista.


Iltapäivällä ohjat ottaa hetkeksi prinssi Andrew, joka vie Trumpit tutustumaan Westminster Abbeyn kirkkoon. Sieltä he suuntaavat lähistöllä sijaitsevaan Clarence Housen kuninkaalliseen residenssiin, jossa heitä kestitsevät teehetken merkeissä Charles ja Camilla.

Charlesin edustajat eivät ole kommentoineet tapaamisen puheenaiheita julkisesti, mutta aiemmin on uutisoitu, että Trump ja prinssi keskustelisivat mahdollisesti ympäristökysymyksistä. Kaksikolla tiedetään olevan näkemyseroja mm. ilmastonmuutoksesta.

Ensimmäinen vierailupäivä huipentuu Buckinghamin palatsissa kuningattaren järjestämään valtiolliseen juhlaillalliseen, jolle myös Trumpin jälkikasvun puolisoineen odotetaan osallistuvan. Illallisella Trumpit tapaavat myös prinssi Williamin sekä herttuatar Catherinen.

Tiistaina Trumpien ohjelmassa on tapaaminen pääministeri Theresa Mayn sekä liike-elämän edustajien kanssa. Illalla Trumpit pääsevät puolestaan itse isännöimään Yhdysvaltain suurlähettilään virka-asunnolla illallista, jolla kuningatarta edustavat Charles ja Camilla.


Kuningattaren seuraan Trumpit pääsevät vielä viimeisenä vierailupäivänään keskiviikkona, jolloin kolmikko osallistuu yhdessä Charlesin kanssa Portsmouthissa Normandian maihinnousun 75-vuotismuistojuhlaan. Portsmouthissa kuningatar myös hyvästelee presidenttiparin virallisin seremonioin.

Kuningasperheen voimakas läsnäolo vierailulla liittyy nimenomaan siihen, että kyseessä on valtiovierailu, onhan kuningatar Elisabet Britannian valtionpää. Yhdysvallat on Britannialle tärkeä liittolainen, ja hyvien suhteiden vaaliminen sellaisiin on erityisen tärkeää brexitin jälkeistä todellisuutta silmällä pitäen.

Kuningattaren hallituksen aloitteesta esittämää, muodollista valtiovierailukutsua pidetään yhtenä Britannian diplomaattisen arsenaalin voimakkaimmista työkaluista.

Samalla isäntien on arveltu olevan erittäin hyvin perillä siitä, minkälaisesta ohjelmasta Trump nauttii ulkomaanmatkoillaan. Trumpin tiedetään olevan mieltynyt juhlallisiin ja kuninkaallisiin seremonioihin sekä sotilasparaateihin.

Kutsu valtiovierailulle Britanniaan ei ole mitenkään itsestään selvää edes Yhdysvaltain presidenteille, sillä Trump on heistä vasta kolmas, joka on kyseisen kunnian saanut. Kuningattaren kerrotaan emännöivän keskimäärin kahta valtiovierailua vuodessa.

Ei kaikkein helpoin vieras

Ristiriitaisia tunteita kaikkialla maailmassa aiheuttava Donald Trump ei ole kuningasperheelle se kaikkein helpoin vieras, sillä monet ovat Britanniassa vastustaneet tämän kutsumista viralliselle valtiovierailulle. Heihin kuuluu muun muassa Trumpin kanssa useaan otteeseen julkista sanasotaa käynyt Lontoon pormestari Sadiq Khan.

Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin kerrottiin puolestaan kieltäytyneen kutsusta Buckinghamin palatsin juhlaillalliselle johtuen Trumpin ”rasistisesta ja naisvihamielisestä retoriikasta”. Kutsusta on kieltäytynyt myös äskettäin Britannian suurimmaksi puolueeksi nousseen Liberaalidemokraattien johtaja Sir Vince Cable.


Kuninkaallisten on pidettävä Trumpista puhuessaan kielensä keskellä suuta, sillä politiikan kommentoiminen ei ole heille sallittua. Kuningatar Elisabetin uskotaan toisinaan kuitenkin ujuttavan asusteisiinsa hienovaraisia viestejä, ja Trumpin edellisellä vierailulla sellaiseksi arveltiin hänen kantamaansa rintaneulaa. Sen oli lahjoittanut kuningattarelle Trumpin edeltäjän Barack Obaman puoliso Michelle Obama.

Britannia on parhaillaan brexitistä johtuen poliittisesti kaoottisessa tilassa, ja jakolinjat kansan keskuudessa ovat syvät. Juuri vierailunsa alla Trump on jälleen ylistänyt kahta ristiriitaisia tunteita aiheuttavaa brexitin puuhamiestä, entistä ulkoministeriä Boris Johnsonia sekä Brexit-puolueen johtajaa Nigel Faragea.

Trump on myös painostanut Britanniaa kovempiin otteisiin kiinalaista teknologiajättiä Huaweita kohtaan, mikä saattaisi olla vahingollista maan muutenkin epävarmasta tilanteesta kärsivälle taloudelle.

Kutsu nyt toteutuvalle valtiovierailulle esitettiin Trumpille jo kaksi ja puoli vuotta sitten, mutta vierailun toteutumista on lykätty. Viime kesänä Trumpin työvierailun yhteydessä Lontoossa nähtiin laajoja mielenosoituksia, ja myös nyt viranomaiset odottavat yli 100 000 ihmisen jalkautuvan kaduille vastustamaan Trumpin näkemyksiä muun muassa siirtolaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta.

Mikäli Trumpin puheisiin on uskominen, vierailun onnistuminen ei ole vaakalaudalla ainakaan henkilökohtaisten kemioiden vuoksi.

– Tulimme toimeen fantastisen hyvin. Tiedättehän, silloin kuin pidät jostakin, tulet hänen kanssaan toimeen. Kun kemiat toimivat, aika lentää. Olimme siellä noin tunnin, Trump kehui edellistä tapaamistaan kuningattaren kanssa jälkikäteen viime vuonna.
Lähteet: BBC, CNN, People, CBS, CNBC, New York Times, VOA

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt