Väärin pelattu, väärin sodittu

Kultamitalistiksi itsensä kuvitelleen Venäjän mielessä kummittelee yhä häviö Suomelle välierässä.

2.6.2019 8:08

Venäjällä on käyty läpi kaikki mahdolliset tunneskaalat, kun maa on yrittänyt käsitellä jääkiekon MM-kisojen loppuromahdustaan.

Edes pronssimitali ei ole tuonut suurta lohtua, sillä kultamitalistiksi itsensä kuvitelleen Venäjän mielessä kummittelee yhä häviö Suomelle välierässä.

Suruaan venäläiset ovat helpottaneet muun muassa jakamalla uutista, jonka mukaan Leijonat rikkoivat heti MM-voittopokaalinsa. Kun Yandexin uutishakuun laittoi perjantaiaamuna haun ”Suomi jääkiekkoilu”, hakutulosten kärjessä oli liuta pokaalinhajottamisuutisia.

– Jääkiekkovandaalit, kauhisteli esimerkiksi V-kurse.ru-sivusto otsikossaan.

Tarina pokaalinsa kanssa örveltävistä suomalaiskiekkoilijoista on mitä ilmeisimmin tuonut hieman palsamia venäläisten haavoihin. Monissa suosituimmiksi nousseissa jutuissa annetaan kaiken lisäksi ymmärtää suomalaisten tärvelleen nimenomaan aidon pokaalin. Eli siis väärin juhlittu!

Osa venäläismediasta on tehnyt sittemmin myös korjaavia uutisia. Uutistoimisto Tass oli jopa haastatellut Leijonien joukkueenjohtajaa Mika Kortelaista. Hän sai selventää, että juhlintaa varten käytössä on ”Pojan” kopio eikä esimerkiksi irronneeksi väitettyä jalustan pohjakappaletta ollut siinä alkujaankaan.

 Tarina pokaalinsa kanssa örveltävistä suomalaiskiekkoilijoista on mitä ilmeisimmin tuonut hieman palsamia venäläisten haavoihin.

Venäläiset ovat purkaneet turhautumistaan myös haukkumaalla Suomen pelityylin primitiiviseksi ja tylsäksi antijääkiekoksi.

Päävalmentaja Ilja Vorobjov liittyi tähän kuoroon.

– Venäjä ei ole ikinä pelannut kuten Suomi ja toivon, ettei tule koskaan pelaamaankaan, hän tykitti. Eli siis väärin pelattu ja väärin voitettu!

Samaan aikaan Venäjän mediaan ilmestyi myös aitoja kehuja. Yhden tällaisen kommentin esitti Avangard-seuran puheenjohtaja Maksim Sushinski.

– En sanoisi, että se oli tylsää peliä. Se oli hyvin aggressiivista ja kiinnostavaa peliä, hän kehui Leijonia.

Pohjat veti tälläkin kertaa kansanedustaja Vladimir Zhirinovski.

Zhirinovskin mielestä Venäjän joukkuetta olisi pitänyt psyykata Suomi-peliin kertomalla pelaajille julmia tarinoita talvi- ja jatkosodasta.

– Miksi ei kerrota suomalaisten tarkka-ampujien raakuudesta ja suomalaisista teloittajista, jotka surmasivat julmasti venäläisiä sotavankeja? Meitä vihataan, mutta me yritämme olla ystävällismielisiä emmekä muistele mitään tällaista, Zhirinovski kirjoitti VKontakteen.

 Zhirinovskin mielestä Venäjän joukkuetta olisi pitänyt psyykata kertomalla pelaajille julmia tarinoita talvisodasta.

Zhirinovski moitti suomalaisia myös siitä, että Suomi oli vastustanut talvisodassa rajan siirtoa kauemmaksi Leningradista, vaikka se oli ollut Neuvostoliitolle strategisesti elintärkeää.

– En kehota kulkemaan kaduilla suomalaisvastaista propagandaa levittäen. Mutta kun pelaajamme kohtaavat Suomen jääkiekkokaukalossa, heidän mieltään pitäisi käsitellä tällä tavoin ennen peliä, hän yllytti.

Eli siis talvisotakin oli Suomelta väärin sodittu.

Mutta niin vain tuli tähänkin nopea vastareaktio. Venäläiset kirjoittivat Zhirinovskille, että jo riittää urheilun sotkeminen politiikkaan ja vihan lietsominen menneiden sotien varjolla.

Moni venäläinen näyttää siis opiskelleen kuluneen viikon aikana häviämisen jaloa taitoa. Osalta se sujuu jo hyvin, osalla on vielä harjoittelemista.

Arja Paananen on Ilta-Sanomien Venäjään erikoistunut erikoistoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?