Inspiroiva poliittinen viihdyttäjä vai vaarallinen populisti? Britannian seuraavaksi pääministeriksi povattu Boris Johnson jakaa mielipiteitä

Julkaistu:

Entisen ulkoministerin ja Lontoon pormestarin Boris Johnsonin menneisyyteen mahtuu kohu jos toinenkin.
Kesäkuun 7. päivä väistyvän Britannian pääministerin Theresa Mayn todennäköisimpänä seuraajana on pidetty entistä ulkoministeriä ja Lontoon pormestaria Boris Johnsonia. Asetelmaa saattaa kuitenkin mutkistaa lontoolaisen oikeusistuimen keskiviikkona antama päätös, jonka mukaan Johnsonin on vastattava oikeuden edessä vuoden 2016 brexit-kampanjassa esittämistään väitteistä.


Johnsonin väitetään valehdelleen tietoisesti Britannian EU-jäsenyyden kustannuksista, kun hän väitti, että Britannia lähettää 350 miljoonaa puntaa eli noin 400 miljoonaa euroa viikossa EU:lle. Summa on periaatteessa oikea, mutta siinä ei ole otettu huomioon Britannian EU:lta saamia tukirahoja ja jäsenmaksupalautusta.

Väitteestä tuli brexit-kampanjaan kohdistuneiden valehtelusyytösten symboli. Kampanjassa käytetyn bussin kyljessä annettiin myös ymmärtää, että sama summa olisi siirrettävissä suoraan julkisen terveydenhuollon käyttöön, minkä on sanottu johtaneen äänestäjiä harhaan.


Oli miten oli, ainakin vielä torstaina Johnson komeili edelleen vedonvälittäjien ykkössuosikkina seuraavaksi pääministeriksi. Miehen reitti Downing Street 10:n virka-asuntoon ei ole kuitenkaan vielä täysin selvä, sillä hänet on aina tunnettu vahvasti polarisoivana hahmona – myös omassa konservatiivipuolueessaan, jonka jäsenten käsissä päätös lopulta on.Toiset näkevät vaaleasta moppitukastaan, eksentrisestä olemuksestaan ja kohulausunnoistaan tunnetun Johnsonin inspiroivana poliittisena viihdyttäjänä, toiset taas vaarallisena populistina, narsistisena opportunistina ja pinnallisena valehtelijana. Kaikki lienevät samaa mieltä siitä, että Britannia saa värikkään pääministerin – niin hyvässä kuin pahassa – mikäli Johnson lopulta nousee virkaan.

New Yorkissa ylemmän keskiluokan brittiperheeseen syntynyt Alexander Boris de Pfeffel Johnson, 54, aloitti eliittikouluja käytyään työuransa toimittajana. The Timesista hän sai kuitenkin potkut vääristeltyään haastateltavien lausuntoja.

Telegraphin Brysselin-kirjeenvaihtajaksi siirryttyään hän kirjoitti 1990-luvulla runsaasti EU-kriittisiä artikkeleita, joiden uskotaan vaikuttaneen vahvasti Britannian oikeiston euroskeptisyyteen ja pohjustaneen näin myös valtion ajautumista kohti brexitiä.


Brittiparlamenttiin Johnson nousi vuonna 2015 toimittuaan kaksi kautta Lontoon pormestarina. Vuoden 2016 kansanäänestystä edeltäneessä kampanjassa miehestä tuli yksi äänekkäimmistä brexitin kannattajista.

Johnson maalasi EU:sta käytännössä kuvaa naurettavien ulkomaalaisten pesänä, jossa juonitaan jalojen brittien orjuuttamista valtavalla siirtolaistaakalla. Hän esitti myös väitteitä Turkin mahdollisesta EU-jäsenyydestä ja sitä seuraavasta turkkilaisten massamuutosta saarivaltioon. Myöhemmin hän tosin kiisti sanoneensa näin.


Vuonna 2016 Johnson suututti Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kirjoittamalla pilkkarunon, jossa tämän viitattiin parittelevan vuohen kanssa. Turkissa Johnsonin rasistisenakin pidettyjä lausuntoja on ihmetelty etenkin siksi, että hänellä itsellään on turkkilaisia sukujuuria.

Hänen isoisoisänsä oli Britanniaan maanpakoon lähtenyt, tunnettu ottomaanipoliitikko Ali Kemal. Isoisä Osman Kemal muutti ensimmäisen maailmansodan turkkilaisvastaisen ilmapiirin pelossa nimensä Wilfred Johnsoniksi.


Rasismista Johnsonia on syytetty myös useissa muissa yhteyksissä. Kun pääministeri Tony Blair vieraili Afrikassa vuonna 2002, Johnson kirjoitti ”lippua heiluttavista neekerikakaroista ja vesimelonihymyyn ratkeavista heimosotureista”. Viime vuonna Johnson närkästytti vertaamalla vain silmät paljastaviin niqab-huntuihin pukeutuvia musliminaisia postilaatikoihin ja pankkiryöstäjiin.

Kun Maysta tuli pääministeri brexit-äänestyksen jälkimainingeissa kesällä 2016, moni taho kritisoi hänen päätöstään nimittää Johnson ulkoministeriksi. Muun muassa Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt sanoi toivovansa, että kyseessä oli vitsi.

Mayn on arveltu nostaneen Johnsonin virkaan, jotta tämä pysyisi mahdollisimman paljon ulkomailla, eikä olisi näin ollen juonimassa puolueen jäseniä häntä vastaan. Ulkoministerinä Johnsonin uskottiin joutuvan myös kantamaan vastuuta brexitin mahdollisesti aiheuttamista ongelmista.


Viime vuonna Johnson jätti virkansa vastalauseena Mayn tavalle hoitaa brexitiä. Kun May ilmoitti erostaan viime viikolla, Johnson oli yksi ensimmäisistä pääministerikilpaan ilmoittautuneista.

Johnsonin mahdollista pääministeriyttä pelätään erityisesti Lontoossa Cityn finanssialueella, sillä sen arvellaan lisäävän merkittävästi sopimuksettoman EU-eron ja sitä mahdollisesti seuraavan taantuman riskiä. Nihkeään suhtautumiseen lienee vaikuttanut myös Johnsonin vuoden takainen lausunto.

– V*tut bisneksistä, ulkoministeri Johnson vastasi, kun häneltä kysyttiin kommenttia liike-elämän brexitiä koskeviin huoliin.


Financial News -talouslehden hiljattain tekemän kyselyn mukaan yli 80 prosenttia haastatelluista Cityn työntekijöistä piti Johnsonia vääränä henkilönä pääministeriksi.

– Mieleeni ei tule yhtäkään hyvää asiaa Boris Johnsonista, vanhempi lontoolaispankkiiri sanoi lehdelle nimettömänä kyselyn yhteydessä.

Uudet tuulet puhaltavat Boris Johnsonille myös yksityiselämässä, sillä viime syyskuussa hän pani avioeron vireille neljän lapsensa äidin, asianajaja Marina Wheelerin kanssa. Pariskunta ei ole eroaan liiemmin kommentoinut yhdessä antamansa ilmoituksen jälkeen.

Mirror kertoi tällä viikolla, että Johnson pyrkii nopeuttamaan eroprosessia, sillä hän haluaisi muuttaa mahdollisen pääministeriksi nousunsa jälkeen Downing Streetin virka-asuntoon uuden naisystävänsä Carrie Symondsin, 31, kanssa.


Nykyisin PR-päällikkönä työskentelevä Symonds on aiemmin toiminut konservatiivipuolueen avustajana, ja hänellä kerrotaan olevan puolueen piirissä paljon vaikutusvaltaisia ystäviä. Toimittaja Harry Mount vihjasi tammikuussa kirjoituksessaan The Spectator -lehdessä, että juuri Symonds on syy siihen, että Johnson on viime aikoina esiintynyt julkisuudessa ”hoikempana ja paremmin pukeutuneena kuin vuosiin”.

Daily Mailin mukaan nuori naisystävä on saanut vannoutuneena lihansyöjänä tunnetun Johnsonin kokeilemaan jopa vegaanista ruokavaliota.


Vuosina 1987–1993 Johnson oli naimisissa Allegra Mostyn-Owenin kanssa. Wheelerin hän nai muutama viikko eron virallistamisen jälkeen, ja reilu kuukausi myöhemmin syntyi ensimmäinen parin neljästä yhteisestä lapsesta.

Vuonna 2009 Johnson sai myös tyttären taidekonsultti Helen McIntyren kanssa. Johnson yritti estää mediaa kertomasta asiasta, mutta myöhemmin oikeudessa tuomari päätti toisin, perustellen päätöstään sillä, että yleisöllä on oikeus tietää Johnsonin ”holtittomasta käytöksestä”.

Johnsonin on väitetty havitelleen pääministerin virkaa jo kauan ja pyrkineen siihen jo silloin, kun May otti paikan edeltäjänsä David Cameronin väistyttyä brexit-kansanäänestyksen jälkimainingeissa.

– Boris Johnson rakastaisi olla pääministeri. Olen varma, että hän näkee itsensä Churchillin kaltaisena hahmona, Johnsonin hyvin tunteva ja hänen kanssaan törmäyskurssillekin joutunut markkinointialan liikemies Sir Martin Sorrell on sanonut.


Vielä ei tiedetä, milloin Johnson joutuu oikeuden eteen puolustamaan brexit-väitteitään. Johnsonin asianajaja on kiistänyt syytökset hänen puolestaan ja sanonut, että niiden taustalla saattaa olla poliittisia tarkoitusperiä.

Jos Johnson tuomitaan virkarikoksesta, häntä voi uhata pahimmillaan jopa elinkautinen vankeustuomio. Se taas saattaisi merkitä loppua hänen poliittiselle uralleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt