Budapestin turma-alus upposi 7 sekunnissa – pelastunut turisti kertoo kauhunhetkistä: ”Näin ison risteilijän lähestyvän”

rac

Julkaistu:

Unkari
Yksi pelastuneista arvioi uutistoimisto Yonhapille, ettei laivan sisätiloissa turmahetkellä olleilla ollut mahdollisuutta pelastautua uppoavasta aluksesta, sillä kaikki kävi niin nopeasti.
Budapestissa keskiviikkoiltana Tonavaan uponneesta jokiristeilijästä pelastuneet seitsemän Etelä-Korean kansalaista ovat torstaina sanoneet eteläkorealaiselle uutistoimisto Yonhapille, että apu saapui paikalle liian myöhään.

Selviytyneet ovat kertoneet odottaneensa vapisten apua jääkylmässä vedessä pimeänä iltana.

– Virtaus oli todella kova ja ihmiset kulkeutuivat sen mukana, mutta pelastajia ei tullut, sanoi 31-vuotias nainen, joka esiintyi Yonhapin haastattelussa ainoastaan sukunimellään Jung.


Valvontakameratallenteiden perusteella tapahtumat saivat alkunsa, kun suurempi jokiristeilijä törmäsi takaapäin pienempään alukseen Tonavalla lähellä Unkarin parlamenttitaloa.
Jung kertoi nyyhkyttäen sairaalassa, että hän oli kannella ottamassa yöllisiä maisemakuvia Budapestista, kun alukset törmäsivät.


– Näin ison risteilijän lähestyvän meitä, mutta en olisi uskonut, että se törmäisi veneeseemme.

Hän kertoo Yonhapille saaneensa otteen joessa olleesta poijusta ja heittäneensä köyden toiselle vedenvaraan joutuneelle matkustajalle, 32-vuotiaalle Yoonille, joka oli matkalla äitinsä kanssa.

Poliisin mukaan eteläkorealaisia kuljettanut pienempi alus upposi vain seitsemässä sekunnissa.

– Vene kallistui välittömästi ja kaatui, kertoo Yoon, joka arvioi, että niillä noin kymmenellä ihmisellä, jotka eivät olleet turmahetkellä kannella ei ollut mahdollisuutta paeta uppoavasta laivasta.


Yonhapin mukaan selviytyjät ovat ihmetelleet turman jälkeen myös sitä, miksi risteily ylipäänsä järjestettiin rankkasateesta huolimatta.
Turmassa kuoli tämän hetken tiedon mukaan seitsemän eteläkorealaista ja yksi unkarilainen. Unkarin poliisi on aloittanut rikostutkinnan tapauksesta.

Uutistoimisto Reuters kertoi aiemmin, että kateissa on vielä 19 eteläkorealaista turistia. Kaikkiaan kateissa on 21 henkilöä. Loput kaksi ovat unkarilaisia ja he kuuluivat jokiristeilijän miehistöön.

Uutistoimisto AFP:n mukaan eteläkorealaisturisteista suurin osa oli 50–60-vuotiaita ja he olivat yhdeksän päivän kiertomatkalla, jonka kohteita olivat Unkarin lisäksi Kroatia, Slovakia, Tshekki, Itävalta ja Saksa.


Nuorin matkustaja oli 6-vuotias tyttö, joka oli matkalla äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Hän on yhä kateissa.

Pelastajien tiedottaja Pal Gyorfi on BBC:n mukaan sanonut, että kaikki seitsemän pelastunutta pelastettiin toisiin veneisiin 30 minuutin sisällä tapahtuneesta. Sukeltajat ja veneet ovat jatkaneet kadonneiden etsimistä myös torstaina.

Kateissa olevien etsintöjä on joen virtausten lisäksi vaikeuttanut se, että Tonavan pinta on rankkasateiden jäljiltä tavallista korkeammalla. Veden lämpötila on noin 10–12 astetta.

– On olemassa vain hyvin pieni toivo siitä, että ketään löydetään enää elossa, Gyorfi sanoi Reutersille.

Poliisin mukaan on mahdollista, että osa kateissa olevista on hylyssä ja saamisessaan pois sieltä voi mennä pahimmillaan päiviä.