Julian Assangen kunto heikentynyt – siirretty vankilan sairasosastolle

Julkaistu:

Britannia
Wikileaks kertoi keskiviikkona olevansa syvästi huolissaan Assangen kunnosta.
Hänet on siirretty vankilan sairasosastolle Wikileaksin perustaja Julian Assange, 47, oli liian huonossa kunnossa osallistuakseen Britanniassa käytävään oikeudenkäyntiin videon välityksellä torstaina. Asiasta kertoi Assangen asianajaja. Britanniassa vangittuna oleva Assange on siirretty vankilan sairasosastolle heikkenevän terveydentilansa vuoksi.

Assange pidätettiin 12. huhtikuuta, ja hänet tuomittiin toukokuun alussa Lontoossa vajaan vuoden vankeuteen takuuehtojen rikkomisesta. Hän oli paennut brittiviranomaisia Ecuadorin suurlähetystöön vuonna 2012.

Oikeudessa oli torstaina tarkoitus käsitellä Yhdysvaltojen esittämiä syytteitä Assangea kohtaan, mutta käsittelyä siirrettiin nyt kesäkuun 12. päivälle. Käsittely saatetaan pitää Belmarshin vankilassa, missä Assange suorittaa tuomiotaan.

Wikileaks kertoi keskiviikkona olevansa syvästi huolissaan Assangen kunnosta.

– Hänen kuntonsa on huonontunut ja painonsa pudonnut dramaattisesti niiden seitsemän viikon aikana, jotka hän on viettänyt Belmarshissa, vuotosivusto sanoi lausunnossaan.

– Vankilaviranomaisten päätös siirtää hänet sairasosastolle kertoo kaiken tarpeellisen.

Ruotsissa tutkitaan raiskaussyytöstä

Yhdysvallat vaatii Assangen luovuttamista. Assangea vastaan on nostettu Yhdysvalloissa 18 syytettä, ja ne koskevat pääosin Yhdysvaltojen salaisten asiakirjojen julkistamista vuonna 2010. Assangea syytetään tietovuotaja Chelsea Manningin avustamisesta salaisten asiakirjojen varastamisessa ja dokumenteissa nimettyjen tietolähteiden asettamisesta vaaraan.

Yhdysvalloissa Assangea voi odottaa jopa 175 vuoden vankeustuomio, jos hänet todetaan syylliseksi kaikkiin 18 syytteeseen.

Assangea voi uhata myös luovutus Ruotsiin, missä poliisi tutkii häntä kohtaan esitettyä raiskaussyytöstä. Vuodelta 2010 peräisin olevan raiskaussyytöksen tutkinta lopetettiin vuonna 2017, mutta poliisi avasi tutkinnan uudelleen toukokuussa. Assange on kiistänyt syytöksen.

Luovutuspäätöksen kahden maan välillä tekee lopulta Britannian sisäministeri. Brittimediassa monet analyytikot ovat arvelleet, että Assange luovutetaan Ruotsiin.