IS esittelee euro­parlamentin värikkäimmät jäsenet – pila­puolueen Nico Semsrott teki erikoisen lupauksen

Julkaistu:

Katalonian johtajien pääsy Brysseliin vallan käytäville on tosin vielä epävarmaa.
Uuden europarlamentin erikoisuuksiin kuuluvat Katalonian itsenäisyyshankkeen keulahahmot, jotka ovat joko vankilassa tai maanpaossa. On epäselvää, kykenevätkö he ottamaan vastaan vaaleissa voittamansa parlamentaarikon tehtävät.

Oriol Junqueras , 50, odottaa vankilassa Madridin lähellä oikeudenkäyntiä kapinointisyytteistä. Hänet valittiin jo aiemmin Espanjan parlamenttiin, ja oikeus salli hänen vastaanottaa tehtävänsä.

Häntä uhkaa jopa 25 vuoden tuomio.


Entinen katalaanijohtaja Carles Puigdemont valitsi taannoin maanpaon Belgiaan pidätys­uhan edessä, samoin ex-ministeri Toni Comin. He ovat siis periaatteessa jo valmiiksi Brysselissä, mutta Espanjan viranomaisten mukaan heidän pitäisi käydä Madridissa vastaanottamassa valtakirjansa europarlamenttiin. Ongelma on, että silloin heidät pidätettäisiin.

Puigdemont tovereineen käyttää tilannetta hyväkseen pitääkseen itsenäisyyshanketta esillä.

Brexit-politiikkaa Brysselissä

Britanniassa maanvyöryvoiton ottaneet Brexit-puoluelaiset tervehtivät mediaa maanantaina voitonriemuisina. EU:sta ei juuri puhuttu, vaan Britannian sisäpolitiikasta.

– Kaksipuoluepolitiikka on muuttunut, julisti brexitin puuhamies, entinen itsenäisyyspuolue Ukipin johtohahmo Nigel Farage viitaten Britannian perinteiseen jakoon konservatiivi- ja työväenpuolueeseen.


Faragen yhden asian puolue keräsi brexit-sotkuun tympääntyneiltä briteiltä 30 prosentin ääniosuuden. Farage yltyi uhoamaan, että jos brexitiä ei viedä päätökseen, hänen puolueensa ottaa samanlaisen voiton seuraavissa parlamenttivaaleissa, mikä olisi jo historiankirjoja järisyttävä temppu, joskin epätodennäköinen.

Farage, 55, on kokenut meppi, joka lähtee jo viidennelle virkakaudelleen. Brittimepit poistuvat heti, kun (tai jos) brexit toteutuu. Eurovaalien murskatulos heijastuu sitä ennen hallitsevan konservatiivipuolueen johtajapeliin, jossa on määrä valita seuraaja pääministeri Theresa Maylle.

Yksi värikkäimmistä Brexit-puolueen mepeistä lienee Ann Widdecombe, 71, joka eläköityi konservatiivipuolueen kansanedustajan tehtävistä vuonna 2010, mutta ei malttanut pysyä poissa valokeilasta, vaan lähti esiintymään muun muassa Tanssii tähtien kanssa - ja Big Brother -ohjelmiin.


Berlusconi osti jo kämpän

Italian ex-pääministeri Silvio Berlusconi, 82, ehti jo voittoisan vaalin jälkeen parlamenttiryhmänsä EPP:n kokoukseen Brysseliin hiomaan virkanimitystaktiikkaa EU-johtajien huippukokouksen alla.


Eurovaalit merkitsivät sitä, että rikostuomionsa ja virkakieltonsa jälkeen populistijohtaja ja mediamiljardööri pompahti taas politiikassa pintaan kuin korkki.

Kotimaassa Italiassa Berlusconi on oikeudessa todistajan lahjonnasta tapauksessa, joka liittyy hänen väitettyihin bunga bunga -seksijuhliinsa.

Italialaismedian tuoreiden tietojen mukaan Berlusconi olisi jo hankkinut Brysselistä käyttöönsä luksus­asunnon uima-altaineen ja kuntosaleineen.

Siirtolaisten pelastaja

Italiasta tulee myös hyvin toisenlainen meppi, siirtolaisia Välimereltä pelastanut lääkäri Pietro Bartolo. Hän on työskennellyt vuosikausia Lampedusan saarella, joka on ollut etulinjassa Italian siirtolais­ongelman kanssa.


Bartolo tuli tunnetuksi palkitusta Fuocoammare – tuli merellä -dokumenttielokuvasta (2016).

Bartolo, 63, on esiintynyt Italian äärioikeistohallituksen vastaisena kriitikkona nimittäen nykyisiä johtavia poliitikkoja jopa fasistisiksi voimiksi, mikä on Italian historian valossa raju syytös.

Bartololla on kuitenkin hallituksen kanssa jotain yhteistä: hänkään ei halua, että Italian pitää yksin ottaa vastaan Välimeren yli tulijat. Bartolo sanoo haluavansa työskennellä Dublinin sopimuksen muuttamiseksi, jotta siirtolaiset voisivat hakea turvapaikkaa haluamastaan maasta.

Koomikko lupaa pettää

Nico Semsrott aikoo lyödä europarlamentaarikon hommat läskiksi – ainakin jos hänen puheensa ottaa tosissaan.

Semsrott, 33, on saksalainen tv-koomikko, joka edustaa satiirista Die Parteita, suomeksi siis Puoluetta. Se asetti ehdolle useita henkilöitä pelkästään näiden sukunimen perusteella, ja joukossa oli sellaisia kuin Hess, Göbbels, Speer ja Eichmann sekä Bombe (pommi) ja Krieg (sota).


– Aion aiheuttaa pettymyksen, en vain vielä tiedä miten, Semsrott kommentoi europarlamenttiin pääsyä.

Puolue on huumorin ohessa kritisoinut maahanmuuttovastaista AfD-puoluetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt