Vuorikiipeilijä kuvailee hyytävää kaaosta Mount Everestillä – 200 kiipeilijää joutui nousemaan huipulle ruumiiden yli: ”Kuolemaa. Verenvuodatusta.”

Tämän vuoden sesonki Mount Everestillä on koitunut poikkeuksellisen monen kiipeilijän kohtaloksi. Huipun viikko sitten saavuttanut vuorikiipeilijä Elia Saikaly on kertonut karuista kokemuksistaan maailman korkeimmalla vuorella.

29.5.2019 12:10

Kiipeilykausi maailman korkeimmalla vuorella Mount Everestillä kestää tavallisesti huhtikuun lopusta toukokuun loppuun. Vuorelle kiipeämiseen sisältyy aina suuria riskejä, mutta tänä vuonna ne ovat muuttuneet todeksi yhä useamman kohdalla, sillä huipulle hakeutuminen on vienyt tähän mennessä jo 11 ihmisen hengen.

  • Kuvaa huipulle kiipeämisestä on nähtävissä yllä olevalla videolla.

Kiipeilijöiden lisääntyneistä kuolemista on syytetty muun muassa ruuhkaa. Syytöksiä on vauhdittanut vuorikiipeilijä Nirmal Purjan ottama ja vauhdilla sosiaalisessa mediassa leviävä kuva, jossa satakunta kiipeilijää odottelee tiiviissä jonossa vuoroaan päästäkseen vuoren huipulle.

Nirmal Purjan Mount Everestin huipulta ottama kuva on herättänyt maailmalla runsaasti huomiota.

Mount Everestin huipun tällä kaudella saavuttaneisiin kuuluu kokenut vuorikiipeilijä ja elokuvantekijä Elia Saikaly, joka kiipesi vuorelle neljän arabinaisen kanssa tehden urakasta samalla dokumenttia. Everestin huipun naisten kanssa viime viikon torstaina saavuttanut Saikaly on kuvaillut Instagramissa karuja kokemuksia, joita seurue kohtasi retkellään.

– En saata uskoa, mitä näin siellä ylhäällä. Kuolemaa. Verenvuodatusta. Kaaosta. Jonottamista. Kuolleita ruumiita reitillä ja teltoissa nelosleirissä. Ihmisiä, joita yritin saada kääntymään takaisin ja jotka päätyivät kuolemaan. Ihmisiä, joita raahattiin alas. Ruumiiden yli kävelemistä, Saikaly kertasi kokemaansa ja näkemäänsä Guardianin mukaan.

– Kaikki se, jota olette lukeneet sensaatiohakuisista otsikoista, tapahtui silmiemme edessä sinä yönä, jona pääsimme huipulle, hän lisäsi.

”Kuulin myöhemmin hänen kuolleen sinä yönä vuorella”

Saikaly kertoi lehdelle antamassaan haastattelussa, kuinka kokemattomien on vaikea ymmärtää olosuhteita Everestin ”kuoleman vyöhykkeellä”, jossa hapen määrä ilmassa on liian vähäinen ihmisen tarpeisiin nähden. Hänen mukaansa jo pelkkä ajatteleminen siellä on vaikeaa, ja kun jono puskee takana, ei ole juuri muuta mahdollisuutta kuin jatkaa eteenpäin tilanteesta riippumatta.

– Siellä oli yli 200 kiipeilijää, jotka olivat matkalla huipulle. Kohtasin menehtyneen kiipeilijän, jonka ruumis oli kiinnitetty kahden turvaköyden väliseen kiinnityspisteeseen. Joka ikinen huippua kohti kiivennyt joutui astumaan kyseisen ihmisen yli, Saikaly kuvaili.

8848 metrin korkeudessa siintävälle Mount Everestin huipulle pääseminen on monen vuorikiipeilijän ja sellaiseksi haluavan unelma.

Toinen samoihin aikoihin huipulle päässyt kiipeilijä, Chad Gaston, kertoi niin ikään nähneensä ruumiita ja kohdanneensa nousunsa aikana huonossa kunnossa olleen miehen, joka piteli rintaansa ja kyyristeli.

– Odotin hetken, ja kun hän ei enää liikkunut, lähestyin häntä. Hän sanoi hengittämisen olevan vaikeaa, vaikka näin hänen happinaamarinsa olevan kunnossa. Mies oli todella huonossa kunnossa ja kalpea, hän tärisi, eikä ollut johdonmukainen. Valitettavasti kuulin myöhemmin hänen kuolleen sinä yönä vuorella, Gaston kertoi Guardianille.

Nepal harkitsee kokemuksen vaatimista kiipeilylupaa hakevilta

Suurin osa kuolemista tapahtuu siinä vaiheessa, kun kiipeilijät ovat jo laskeutumassa alas huipulla käytyään. CNN:n mukaan niille on pääasiassa kolme syytä: vuoristotauti, hapen puutteen aiheuttama keuhkoödeema sekä aivoödeema.

Ruuhkaa vuoren huipulla ovat lisänneet hankalat sääolosuhteet, joiden vuoksi korkeimman kohdan saavuttaminen on onnistunut kunnolla vain muutaman päivän aikana. Lisäksi ongelmia aiheuttaa se, että yhä useampi kiipeilijä on jokseenkin kokematon.

Mount Everestin rinteiltä on kerätty tänä vuonna myös tonneittain kiipeilijöiden jälkeensä jättämää roskaa. Siivoukseen osallistuneet nepalilaiskiipeilijät poseerasivat roskasäkkien päällä maanantaina.

Useimmat kiipeävät Mount Everestille Nepalin puolella. Maan hallitus on kiistänyt, että lisääntyneiden kuolemantapausten syynä olisivat ruuhkat itsessään tai kiipeilijöiden kohtalokkaaksi muuttuva kokemattomuus.

Nepalin turismiviraston johtaja Danduraj Ghimire syytti nimenomaan sääolosuhteita, joiden vuoksi niin moni kiipeilijä joutuu pyrkimään huipulle samaan aikaan. Ghimire kertoi CNN:lle, että tänä vuonna viranomaiset ovat myöntäneet vain yhdeksän kiipeilylupaa enemmän kuin viime kaudella.

11 000 dollarin (noin 9 900 euron) hintaisen kiipeilyluvan ostajalta ei vaadita kokemusta, mutta Ghimiren mukaan Nepalin hallitus miettii parhaillaan käytännön muuttamista.

”Sitä uskoo olevansa superihminen”

NPR:lle puhuneen Outside-ulkoilulehden päätoimittajan Grayson Schafferin mukaan ruuhkalla on kuitenkin todennäköisesti osuutta kuolemien lisääntymiseen.

– Vaarallista on se, että keho ei selviä niissä korkeuksissa. He hengittävät pullotettua happea. Ja kun se happi kuluu jonossa odottaessa, ödeemien ja vuoristotaudin riski kasvaa jo kiivetessä paljon suuremmaksi – kuten myös niiden aiheuttamien kuolemien, itsekin Mount Everestillä käynyt Schaffer sanoi.

Joukko kiipeilijöitä valmistautui laskeutumaan alas Mount Everestin etelärinteellä huhtikuun 2018 lopulla.

Vuosien ajan Everestillä oppaana työskennellyt nepalilainen Pasang Tenzing Sherpa sanoi CNN:lle, että kiipeilijöiden tulisi kuunnella omaa kehoaan. Hänen mukaansa ongelmia syntyy, kun kokemattomat kiipeilijät eivät osaa oikeita tekniikoita.

– Siellä oli ihmisiä, joiden ei pitäisi olla vuorella lainkaan ja ihmisiä, joita säälin todella. Näytti siltä, että he eivät olleet käyneet millään muulla vuorella ennen Everestiä, opas kertoi näkemästään.

Viraalihitiksi muodostuneen jonotuskuvan ottanut Nirmal Purja puolestaan sanoi, että vuori kyllä asettaa nopeasti kiipeilijöiden tunteman itsevarmuuden ja ylimielisyyden oikeisiin mittasuhteisiinsa.

– Sitä uskoo olevansa superihminen. Mutta kun sinne pääsee, luonnolla on suurempia suunnitelmia, Purja totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?