Suomea puolustanut museonjohtaja 9 vuodeksi vankilaan Venäjällä – tuomittiin pedofiliasta

Julkaistu:

Sergei Koltyrin on Venäjän Karjalassa jo toinen Stalinin vainojen joukkohautojen tutkija, jonka ura on kaatunut syytteisiin lapsiseksistä.
Karhumäen piirioikeus Venäjän Karjalassa antoi maanantaina tuomionsa suurta kohua herättäneessä jutussa, jossa kaupungin kotiseutumuseon entistä johtajaa Sergei Koltyriniä syytetään pedofiliasta.

Koltyrin, 65, tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankileirille teoista, joihin sisältyi oikeuden mukaan alle 14-vuotiaan pojan seksuaalinen hyväksikäyttö.

Koltyrinin rikoskumppaniksi nimetty Jevgeni Nosov tuomittiin puolestaan samoista rikoksista 11 vuodeksi vankileirille.

Syyttäjä oli vaatinut Koltyrinille 16 vuoden tuomiota ja Nosoville 18 vuoden tuomiota, mutta oikeus päätyi lopulta lievempään ratkaisuun, kertoo Respublika-uutistoimisto.

Oikeuden version mukaan miehet olivat käyttäneet Nosovin kaukaista sukulaispoikaa hyväkseen ennalta tehdyn suunnitelman mukaisesti, kun tämä oli ollut vain 12–13-vuotias.

Koltyrinin oikeudenkäynnistä ja häntä vastaan esitetystä todistusaineistosta tiedetään julkisuudessa hyvin vähän, sillä istunnot käytiin suljettujen ovien takana.

Venäjän median mukaan Koltyrin olisi tunnustanut syyllisyytensä osittain, mutta tästäkään ei ole saatu varmuutta. Varmuutta ei ole myöskään siitä, millä keinoin mahdollinen tunnustus olisi saatu.

Novaja Gazetan mukaan Koltyrinin asianajaja kertoi tuomion julkistamisen jälkeen, että hänen päämiehensä tulee mitä todennäköisimmin valittamaan korkeampaan oikeusasteeseen.

Koltyrinin vangitseminen tapahtui vuoden 2018 lokakuussa pian sen jälkeen, kun hän oli esittänyt julkisuudessa kritiikkiä Venäjän sotahistoriallista seuraa ja puolustusministeriötä kohtaan Sandarmohin joukkohautojen uusista kaivauksista.

Karhumäessä onkin paljon paikallisia ihmisiä, jotka kytkevät nämä kaksi tapahtumaa yhteen, vaikka virallisesti asioilla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Epäilyt oikeusprosessin poliittisesta luonteesta heräsivät muun muassa siksi, että Koltyrinin pidätyksen aikana kuvattu video päätyi heti tuoreeltaan Venäjän poliisilta maan valtiollisten tv-kanavien käyttöön.

Venäjän sotahistoriallinen seura suoritti viime syksynä Karhumäen lähellä Sandarmohissa kaivauksia, joissa se etsi suomalaisten teloittamiksi väitettyjen neuvostosotavankien jäänteitä.
Sandarmoh tunnetaan Josif Stalinin toimeenpanemien 1930-luvun vainojen joukkohautana, jonka sijainti paljastui Venäjälläkin suuren yleisön tietoon vasta vuonna 1997.

Venäjällä on nyt kuitenkin kehitetty uusi teoria, jonka mukaan suomalaiset tiesivät jo jatkosodan aikana Stalinin vainojen haudoista Sandarmohissa.
Uuden venäläisteorian mukaan suomalaiset olisivat myös haudanneet jatkosodan aikana teloittamiaan neuvostoliittolaisia sotavankeja samoille Sandarmohin hiekkakankaille. Suomessa yksikään historioitsija ei ole pitänyt tätä versiota uskottavana suomalaisarkistojen tietojen pohjalta.
Myös Koltyrin uskalsi epäillä tätä teoriaa julkisesti Venäjällä vain hieman ennen vangitsemistaan.

Koltyrin ei myöskään halunnut ottaa osaa kaivauksiin, joissa Venäjän valtion tukema etsintäryhmä löysi suomalaisten teloittamiksi väitettyjen viiden neuvostovangin jäänteet Sandarmohista viime elokuun lopulla pikavauhdilla suoritettujen etsintöjen päätteeksi.

Jäänteet lähetettiin sen jälkeen jonnekin tutkittaviksi, mutta tutkimusten tuloksista ei ole tiedotettu sittemmin julkisuuteen sanaakaan.
Koltyrin esitti kaivauksia kohtaan kritiikkiä myös IS:n haastattelussa syyskuun alussa 2018 – eli vain kuukautta ennen pedofiiliskandaalin alkamista.

IS:n haastattelun aikana Koltyrin vaikutti pelokkaalta ja hän kertoi saaneensa jo paikallisilta viranomaisilta varoituksen Sandarmoh-kritiikkinsä vuoksi.
Koltyrin on tuttu myös monille suomalaisille, sillä hän ehti johtaa Karhumäen kotiseutumuseota vuodesta 1991 lähtien. Viime vuosina yksi hänen päätehtävistään on ollut nimenomaan Sandarmohin joukkohautojen hoitaminen ja tutkiminen.

Koltyrin on tehnyt läheistä yhteistyötä joukkohautojen tutkinnassa historioitsija Juri Dmitrijevin kanssa.

Dmitrijev on Sandarmohin hautojen tunnetuin tutkija ja löytäjä, ja myös hän on parhaillaan vangittuna ja syytteessä pedofiliasta.

Dmitrieviä vastaan on meneillään jo toinen oikeudenkäynti, jossa häntä syytetään omaan alaikäiseen ottotyttäreensä kohdistuneista seksuaalisista teoista.
Ensimmäisessä oikeidenkäynnissä Dmitrijeviä syytettiin lapsipornon valmistamisesta, mutta syytteet kaatuivat ja hänet vapautettiin keväällä 2018.

Pian sen jälkeen Dmitrijeviä vastaan käynnistettiin uusi prosessi, ja nyt syytteisiin on lisätty epäily seksuaalisesta väkivallasta kasvattitytärtä kohtaan.
Dmitrijev on kiistänyt syyllisyytensä.

Dmitrijevin lähipiirissä on yleisesti vallalla käsitys, että oikeusprosessi on osa poliittista vainoa, jolla Venäjän nykyvalta haluaa mustamaalata Memorial-järjestöä ja estää Stalinin rikosten perinpohjaisen tutkimisen.