SVT: 29-vuotias ruotsalaisnainen tuomittiin 15 vuoden vankeuteen Isis-yhteyksistään – ”Tiesi, mitä teki, kun matkusti Syyriaan”

Oikeudenkäyntiä seurasi paikan päällä kaksi ruotsalaista toimittajaa.

Naisia al-Holin vankileirillä Syyriassa 2. huhtikuuta 2019.

26.5.2019 15:10

Irakissa järjestettiin sunnuntaina oikeudenkäynti, jossa ruotsalaista 29-vuotiasta naista syytettiin Isis-yhteyksistään, kertoo SVT.

Nainen tuomittiin 15 vuoden vankeuteen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsin kansalainen tuomitaan Irakissa Isis-kytkennöistään.

Nainen kertoi olevansa syytön, syntyneensä kristityksi ja vihaavansa Isisiä. Hän sanoi, että oli tullut Syyriaan aviomiehensä suostuttelemana, sillä mies oli tuonut hänen lapsensa maahan.

Tätä puheenvuoroa ei kuitenkaan uskottu oikeudessa.

Oikeudenkäyntiä seurasi paikan päällä kaksi ruotsalaista SVT:n toimittajaa.

SVT:n toimittaja Stina Blomberg vastaa jutussa kysymyksiin ruotsalaisnaisen oikeudenkäynnistä:

– Tuomari sanoi tuomiosta, että löytyy riittävästi näyttöä siitä, että nainen tiesi, mitä teki, kun hän matkusti Syyriaan ja Irakiin. Tuomari tarkoittaa, että nainen tiesi menevänsä elämään terroristijärjestön kanssa. Siksi nainen pitää tuomita yhteistyöstään Isisin kanssa.

– Irak suorittaa parhaillaan tuhansia oikeudenkäyntejä epäiltyjä Isisin jäseniä vastaan. Juuri viime vuonna tuomittiin 500 ulkomaalaista.

Ruotsalaisnainen vapautui terrorismisyytteistä viime lokakuussa Irakin tuomioistuimesta, mutta hänen tuomittiin kuuden kuukauden vankeuteen, koska hän tuli Irakiin laittomasti. Tämän jälkeen hän oli naisten vankilassa Bagdadissa.

Irakin oikeuslaitos hylkäsi kuukausi sitten vapauttavan tuomion.

Ruotsalaisnaisen irakilaisen miehen epäillään kuolleen Mosulin lähellä sijaitsevan Tel Afarin kaupungin pommituksissa vuonna 2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?