Lehti: Martin Luther King katsoi naureskellen, kun ystävä raiskasi naisen – FBI salakuunteli hotellihuonetta

FBI:n arkistot paljastavat, että baptistipastorilla oli avioliiton ulkopuolisia suhteita 40 naisen kanssa.

Yhdysvaltalaisen ihmisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin elämästä on paljastunut uusia tietoja, jotka saattavat baptistipastorin uuteen valoon.

26.5.2019 7:56

Yhdysvaltalaisen ihmisoikeustaistelijan Martin Luther Kingin elämästä on paljastunut uusia tietoja, jotka saattavat baptistipastorin aivan uuteen valoon, kirjoittaa Sunday Times. Tiedot ovat peräisin suuresta asiakirja-arkistosta, jonka Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n julkaisi äskettäin.

Sunday Times kertoo, että yhden julkaistun FBI:n muistion mukaan King olisi seurannut vierestä, nauranut ja tarjonnut neuvoja, kun hänen ystävänsä raiskasi naista hotellihuoneessa. Yksityiskohtaisten tapahtumien uskotaan tallentuneen FBI:n salakuuntelunauhoille, joita säilytetään Yhdysvaltojen kansallisarkistossa ja jotka on toistaiseksi määrätty salaisiksi.

FBI:n kirjoittaman muistion on löytänyt amerikkalaishistorioitsija, Kingin elämäkerran kirjoittanut David Garrow. Hän kirjoittaa tapahtuneesta brittilehti Standpointin artikkelissa, joka julkaistaan Sunday Timesin mukaan kesäkuussa.

Martin Luther King salamurhattiin Memphisissä huhtikuussa 1968. Hän oli kuolleessaan 39-vuotias.

Orgiat hotellissa

Garrow kirjoittaa, että FBI asensi salakuuntelulaitteen Kingin varaamiin huoneisiin Willard-hotellissa Washingtonissa tammikuussa 1964. FBI:n agentit salakuuntelivat ja nauhoittivat keskusteluja lähistöllä olevissa hotellihuoneissa.

FBI:n muistion mukaan Kingin seurassa oli baltimorelainen pastori Logan Kearse, joka oli saapunut Washingtoniin usean seurakuntaansa kuuluvan naisen kanssa.

Kearse oli kutsunut Kingin tapaamaan naisia huoneeseensa, jossa keskusteltiin siitä, kuka seurakuntalaisista olisi sopiva "luonnollisiin ja epäluonnollisiin seksiakteihin". Kun yksi naisista asettui vastahankaan, "baptistipappi raiskasi hänet välittömästi" Kingin katsellessa vieressä, muistiossa kirjoitetaan.

Seuraavana päivänä King ja kymmenkunta muuta ihmistä osallistui FBI:n mukaan samassa hotellissa seksiorgioihin. Kun yksi mukana olleista naisista oli kieltäytynyt epäluonnollisena pitämästään aktista, King ja useat mukana olleet miehet keskustelivat, kuinka häntä pitäisi opettaa.

Muistion mukaan King oli sanonut naiselle, että aktiin suostuminen auttaisi hänen sieluaan. Eräs vanhempi FBI:n virkamies lähetti Kingille yhden nauhoitteen ja nimettömän kirjeen, jossa hän varoitti pastoria, että hänen "haureelliset aktinsa ovat nauhalla".

FBI pelkäsi Kingin joutuvan kommunistien kiristämäksi

Kingin avioliiton ulkopuolisista suhteista on tiedetty aiemminkin, mutta FBI:n arkistojen paljastamat tiedot niiden määrästä olivat yllätys Kingin elämäkerturi Garrille.

– Olin ajatellut, että muita naisia on ollut 10–12, ei 40–45.

FBI tarkkaili Kingiä, koska yksi hänen vaikutusvaltaisista neuvonantajistaan Stanley Levison oli kommunistipuolueen "salainen jäsen". Salakuuntelun salli vastentahtoisesti silloinen oikeusministeri Robert Kennedy.

FBI:n silloinen pääjohtaja Edgar Hoover pelkäsi, että Kingin seksuaaliset taipumukset voisivat altistaa hänet kommunistien kiristykselle.

Historioitsija Garrin mukaan FBI:llä on Kingistä tuntikausia salakuuntelunauhoja, jotka oikeus määräsi vuonna 1977 salattavaksi 50 vuoden ajaksi. Viimeiset nauhoitukset ovat tulossa julki vuonna 2027.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?