Virkamiehet avautuvat CNN:lle piinatunneista Trumpin Air Force Onen kyydissä: ”Tuntuu siltä, kuin olisi vankina”

Julkaistu:

CNN:n nimettöminä haastattelemat entiset ja nykyiset viranomaiset kuvaavat matkojaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukana ”uuvuttavaksi ponnistukseksi”.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump taittaa ulkomaille suuntautuvat matkansa jommallakummalla Air Force One -koodilla kutsutuista Yhdysvaltain ilmavoimien lentokoneista. Mukana matkustaa miehistön lisäksi joukko presidentin avustajia, muita virkamiehiä sekä muita seurueen jäseniä.

Mikäli CNN:n haastattelemien entisten ja nykyisten viranomaisten puheet pitävät paikkansa, matkustaminen Trumpin seurassa ei aina ole kovin auvoista. CNN:n lauantaina aiheesta julkaiseman artikkelin kerrotaan perustuvan viiden Air Force Onen kyydissä työnsä puolesta matkustaneen virkamiehen nimettömiin haastatteluihin.


Lähteet kuvailevat Air Force Onella tekemiään matkoja ”uuvuttaviksi ponnistuksiksi”, ja ulkomaille suuntautuvien matkojen he kertoivat olevan erityisen raskaita, koska ne saattavat venyä lähemmäs 20:een tuntiin.

– Se tuntuu siltä, kuin olisi vankina, eräs haastatelluista kuvailee.


Ongelmien syynä kerrotaan olevan muun muassa se, että presidentti ei juurikaan käytä koneen ohjaamon tuntumaan pedattua makuutilaansa. Sen sijaan hän saattaa herätellä nukkuvia avustajiaan keskustelemaan mieltään kullakin hetkellä painavista asioista, urheilusta tai viimeisimmistä juoruista.

– Hän ei mene nukkumaan, yksi lähteistä sanoo.

Fox Newsin lähetys taukoamattomana televisiossa

Nukkumisen sijaan Trumpin kerrotaan käyttävän aikansa katselemalla televisiota, syömällä, lukemalla sanomalehtiä, puhumalla henkilökunnan kanssa sekä soittelemalla puheluita ystävilleen sekä liittolaisilleen. Hänen sanotaan viettävän suurimman osan aikaa koneen etuosaan sijoitetussa kabinetissaan.


Lähteiden mukaan lentokoneen televisiossa pyörii taukoamatta Fox News -kanavan lähetys. Ja jos ruudun alaosassa juoksevat uutisotsikot sattuvat olemaan presidentin kannalta epäsuotuisia, tietävät tämän avustajat valmistautua ”erityisen turbulenttiseen” kyytiin.

Trumpin tiedetään nukkuvan vain neljä tai viisi tuntia yössä myös maankamaralla ollessaan. Mukana matkustavien mukaan presidentille kertyy yöunta lentomatkoilla vielä tätäkin vähemmän, vaikka avustajat kertovat rohkaisevansa häntä toisinaan liittymään puoliso Melania Trumpin seuraan yöunille parin hyttiin.


Avustajien matkustamismukavuutta vähentää vielä se, että kunnollisen nukkumapaikan löytäminen Air Force Onesta on haastavaa. Koneessa ei ole kaupallisten lentokoneiden ykkösluokista tuttuja, kokonaan makuuasentoon taittuvia paikkoja, joten avustajien kerrotaan käpertyvän unilleen istuintensa lisäksi pienille sohville tai jopa kokoustilojen lattioille.

Viettäisi mieluummin yönsä omassa sängyssään

Trumpin astuttua virkaansa alkuvuodesta 2017, avustajat kilpailivat pääsystä mukaan presidentin virkamatkoille. Nyt useiden hallinnon virkamiesten kerrotaan tekevänsä kaikkensa, jotta heidän ei tarvitsisi osallistua kaoottisiksi kuvailluille reissuille.

Eikä Trump nauti matkustamisesta ilmeisesti itsekään, sillä hän on aiemmin valitellut sen hidasta tahtia sekä Air Force Onen olosuhteita. Ensimmäisenä virkavuotenaan tekemiensä maratonmatkojen jälkeen hän on supistanut ulkomaanmatkojaan niin, että kohteena on ainoastaan yksi tai kaksi maata kerrallaan.


Myös perillä vietettävä aika kokouksineen ja tilaisuuksineen on tiivistetty nykyään mahdollisimman lyhyeen. Sekä Trumpin avustajat että ystävät ovat kuvailleen tätä kärsimättömäksi matkailijaksi, joka ei erityisemmin nauti vieraisiin kulttuureihin tutustumisesta ja joka viettäisi yönsä mieluummin omassa sängyssään.

Taustalla kerrotaan olevan Trumpin huoli siitä, mitä kotimaan poliittisessa keskustelussa tai hänen toimiaan koskevissa tutkinnoissa tapahtuu hänen poissa ollessaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt