Mount Everestin huipulta otettu kuva ällistyttää – tästä syystä maailman korkein vuori ruuhkautuu kohtalokkain seurauksin

Mount Everestillä on kuollut seitsemän kiipeilijää viikon aikana.

Kiipeilijöiden päättymätön letka Mount Everestin huipulla.

25.5.2019 2:45

Maailman korkein vuori Mount Everest on vuorikiipeilijöiden suosiossa, ja viime vuonna sen huipulla vieraili ennätykselliset 807 henkilöä. Tänä vuonna kiipeilijöitä on odotettu olevan sitäkin enemmän ja ennätys saattaa rikkoutua.

Vuoren suosio on samalla aiheuttanut sen kiipeilyreiteille ennätysmäiset ruuhkat. Vuorelta hiljattain otetussa kuvassa näkyy, kuinka huipulle johtaa katkeamaton kiipeilijöiden letka.

Kiipeilijöiden matkantekoa hidastava tungos on vaarallisissa olosuhteissa johtanut kuolemiin. Reilun viikon kuluessa vuorella on menehtynyt jo seitsemän kiipeilijää. Torstaina yhden itävaltalaisen ja kahden intialaisen kiipeilijän kerrottiin kuolleen yhdellä huipulle johtavista reiteistä. Toisen intialaisen kerrotaan juuttuneen ruuhkaan jopa 12 tunniksi.

Sääolosuhteiden vuoksi Everestille kiipeäminen on mahdollista noin kuukauden mittaisella kaudella huhti-toukokuussa. Ruuhkat syntyvät, kun sadat kiipeilijät ryntäävät samaan aikaan vuorelle sään ollessa suotuinen.

Pahimmillaan kiipeäminen onnistuu vain muutaman päivän ajan.

– Jos turvallinen sää kestää viikon, ei huipulla ole ruuhkaa. Mutta joskus, kun aikaa on vain kaksi tai kolme päivää, tulee todella kova tungos, kertoo Nepalissa kiipeilymatkoja järjestävässä yrityksessä työskentelevä Mingma Sherpa BBC:lle.

Mount Everstin tungosta on kauhisteltu aiempinakin vuosina. Vuonna 2012 saksalainen kiipeilijä Ralf Dujmovits otti pitkästä kiipeilijöiden letkasta kuvan, joka levisi ympäri maailmaa.

Dujmovits selittää BBC:lle, että jonossa odottaessaan kiipeilijät joutuvat käyttämään lisähappivarastojaan, joita tarvitaan hengissä pysymiseen ohuessa ilmassa kilometrien korkeudessa. Happi ei välttämättä enää riitä alas laskeutumiseen, ja tässä tilanteessa moni on kuollut.

Vuorikiipeilijöiden suuri määrä on aiheuttanut vuorelle myös valtavan roskaongelman, johon on alettu heräämään viime vuosina. Kiina ilmoitti viime vuonna siivonneensa vuoren rinteiltä 8,5 tonnia jätettä, jotka kiipeilijät ovat sinne jättäneet vuosien kuluessa.

Vuodesta 2015 lähtien Tiibetin viranomaiset ovat velvoittaneet jokaisen Everestille kiipeävän tuovan mukanaan alas vähintään 8 kiloa roskia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?