Kommentti: Theresa Mayn asema on jo pitkään ollut kestämätön – nyt on aika lähteä

Julkaistu:

Pääministerin ero on lähellä; Boris Johnsonin valinta seuraajaksi olisi vaarallista uhkapeliä, arvioi erikoistoimittaja Jouko Juonala.
Theresa Mayn taistelu kesän 2016 brexit-päätöksen toimeenpanon puolesta herätti pitkään jopa kunnioitusta – niin sitkeä pääministeri on ollut, niin taitavasti hän on hyökännyt ja puolustautunut parlamentin alahuoneen repivissä väittelyissä, niin taipumaton hän on ollut linjassaan.

Viime viikot ja kuukaudet ovat kuitenkin osoittaneet, että Mayn suoraselkäisyys ja johdonmukaisuus ovat olleet poliittista typeryyttä ja silkkaa jääräpäisyyttä. Mayn lähtölaskenta on ollut käynnissä jo hyvän aikaa, ja luvunlasku lähenee jo nollaa. May on menettänyt toimintakykynsä pääministerinä. Hän on ollut virassa, mutta ei vallassa.

Viimeisin isku Maylle oli puoluetoveri Andrea Leadsomin lähtö hallituksesta ja alahuoneen johtajan tehtävästä. Alahuoneen johtaja on tärkeä koordinaattori hallituksen ja parlamentin välissä, sillä hän vie hallituksen esitykset ja asialistat alahuoneen käsittelyyn.

Leadsom oli jo 36. ministeri, joka on jättänyt Mayn kabinetin. Eronneista 21 on lähtenyt kävelemään juuri Mayn brexit-politiikan vuoksi.

Leadsomin erokirje on hyvin selkeä viesti pääministerille. Leadsom ei enää uskonut, että hallitus pystyy panemaan toimeen kansanäänestyspäätöksen. Hän ei myöskään usko, että toinen kansanäänestys brexitistä auttaisi Britanniaan ulos kriisistä – se jakaisi valtakuntaa vaarallisella tavalla ja uhkaisi unionin yhtenäisyyttä.


May on ilmoittanut, että hän antaa alahuoneen päättää uuden kansanäänestyksen järjestämisestä, jos hänen brexit-sopimuksensa vain hyväksytään. Hän lupasi myös, että Britannia voisi pysyä väliaikaisessa tulliliitossa EU:n kanssa, kunnes pysyvä ratkaisu löydetään.

Nämä viimeiset myönnytykset olivat liikaa kovan linjan konservatiiveille, eivätkä ne kelpaa myöskään oppositiossa olevalla labourille. May on nyt eristänyt itsensä Downing Street 10:n mustan oven taakse.

Ei ihme, että May näyttää olevan kyyneleet silmissä hänestä virka-auton takapenkillä otetussa uutiskuvassa. Pääministerin panssari näyttää murtuneen, ja hän on ehkä viimeinkin päättänyt taipua valtavan paineen alla.

Mayn eroa varmasti vauhdittaa se, että hänen konservatiivipuolueelleen ennustetaan katastrofaalisen huonoa tulosta torstaina Britanniassa pidettävissä europarlamentin vaaleissa. On sinänsä absurdia, että britit valitsevat vielä euroedustajia Brysseliin, onhan kansanäänestyksen eropäätöksestä kulunut jo kohta kolme vuotta.

Mitä nyt sitten?

Entinen ulkoministeri ja Lontoon pormestari Boris Johnson teroittaa jo aseitaan noustakseen uudeksi pääministeriksi. Kovaa brexitiä kannattavalla Johnsonilla on Mayn seuraajaehdokkaista suurin suosio puolueen jäsenkunnassa, joka johtajan valitsee.

Johnsonin nousu pääministeriksi olisi valtavaa uhkapeliä, niin repivä ja arvaamaton hän on. Hänen hallituskokemuksensa rajoittuu kahteen myrskyisään ulkoministerivuoteen. Hän on tunnettu sarjavalehtelija, jonka suusta saattaa päästä ulos mitä tahansa. Hänen yksityiselämänsä on sekaisin.

Johnson ei olisi oikea johtaja viemään Britannian ulos maan pahimmasta poliittisesta kriisistä vuosikymmeniin. Ehdokkaita tähän äärimmäisen vaikeaan tehtävään on onneksi muitakin.

Todennäköisesti May kuitenkin vielä ottaa vastaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin, kun tämä tulee valtiovierailulle Britanniaan 3. kesäkuuta. Toryt eivät ehdi valita Mayn seuraajaa sitä ennen. Siinäpä on hieno tilaisuus juhlia maiden erityissuhdetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt