Britannia ja Hollanti äänestävät eurovaaleissa tänään – Thierry Baudet on EU-populistien uusi kasvo

Julkaistu:

Elitismillä flirttaileva Thierry Baudet pyrkii kohti eurovaalivoittoa ja Euroopan populistien ”uudeksi kasvoksi”.
Äänestys europarlamenttivaaleissa alkoi jo tänään Hollannissa, koska sunnuntait eivät ole Hollannissa vaalipäiviä.

Hollannissa vaalivoittajaksi ennakoitiin uutta populistipuolue Demokraattista foorumia (FvD). Aivan puskista noussut puolue sai eniten ääniä maaliskuun paikallisvaaleissa ja nyt sille ennustetaan viittä meppipaikkaa Brysseliin – yhtä monta kuin pääministeri Mark Rutten liberaalille VVD-puolueelle.

Hollannin vaalien tulos julkistetaan muiden EU-maiden kanssa vasta sunnuntaina, mutta Hollannin ovensuukyselyiden vastauksia seurataan tarkoin. Niiden odotetaan antavan suuntaa siihen, toteutuuko populistipuolueille ennakoitu äänivyöry EU-maissa.


FvD:n kolme vuotta sitten perustaneesta Thierry Baudetista veikataan Euroopan populistirintaman ”uutta kasvoa”.

– Baudet on tämän vuoden uusi muoti, kuvailee poliittisen viestinnän professori Claes de Vreese Amsterdamin yliopistosta.

Baudet todellakin poikkeaa Hollannin aiemmasta äärioikeiston johtohahmosta, karkeapuheisesta anti-islamisti Geert Wildersistä.

Thierry Baudetia, 36, luonnehditaan filosofi-hienostelijaksi, jonka mieltymyksenä on soittaa pianoa toimistossaan ja siteerata latinaa parlamentissa.

Prameileva ja talkshow-väittelyissä viihtyvä Baudet on ”kuin Yhdysvaltain alt-right-oikeisto verhottuna eurooppalaiseen älylliseen historiaan”, vertaa politiikan teoreetikko Thijs Kleinpaste.


Baudet pomppasi poliittiselle kartalle 2016 järjesteltyään pääministeri Rutten harmiksi Hollantiin kansanäänestystä EU:n ja Ukrainan kauppasopimuksesta.

Ukrainan EU-jäsenyyttä vastustanut Baudet on kannattanut suhteiden parantamista Venäjän kanssa ja Hollannin eroa EU:sta. Sittemmin hänen EU-eropuheensa ovat lieventyneet brexit-kaaoksen myötä. Vuonna 2017 hänet valittiin parlamenttiin yhdessä toisen FvD:n edustajan kanssa.

Baudet syntyi 1983 perheeseen, jolla on juuret ranskankielisessä Valloniassa ja Indonesiassa. Baudet on vastustanut monikulttuurisuutta ja maahanmuuttoa, mutta sanamuodoissa ollut hienovaraisempi kuin Wilders.

Eurovaaleissa Baudet ratsastaa etenkin ilmastomuutoskriittisellä linjalla. Jo kunnallisvaaleissa Baudet puhui ”ilmastomuutoshysteriasta” ja kyseenalaisti pääministeri Rutten koalition esitykset ilmastotavoitteista ”kohtuuttoman” kalliina.

 

Kuin Yhdysvaltain alt-right-oikeisto verhottuna eurooppalaiseen älylliseen historiaan.

Instagramiin laittamistaan alastonkuvistakin tunnettu Baudet on käyttänyt tehokkaasti hyväkseen sosiaalisen median ja runsaiden tv-esiintymisten tuomaa julkisuutta ja tavoittanut siten suuren määrän äänestäjiä.

FvD imuroi ääniä etenkin Wildersin Vapauspuolueen kannattajilta, mutta oikeustieteen tohtoriksi väitellyt Baudet on houkutellut taakseen myös aiemmin populisteja karttanutta koulutetumpaa äänestäjäkuntaa.

– Hän vetoaa siihen osaa äänestäjiä, jotka ovat aiemmin nyrpistäneet nenänsä Wildersin vastakkainasettelua korostaneelle, ei kovin älylliselle tyylille, de Vreese analysoi.


Häikäilemättömyys tehoaa kannattajiin

Kevään paikallisvaaleissa 64 prosenttia FvD:n kannattajista oli miehiä. Baudet onkin aiemmin antanut kyseenalaisia kommentteja naisten asemasta. Mutta on hän myös laukonut kantojaan muun muassa modernia taidetta ja arkkitehtuuri vastaan sekä julistanut Twitterissä Euroopan unionin oleva ”kulttuurimarxistien projekti, joka tähtää eurooppalaisen sivilisaation tuhoamiseen”.

Viime viikolla Baudet julkaisi Twitterissä videon, jolla naiset kertovat kokemuksistaan jouduttuaan maahanmuuttajien tekemän seksuaalisen ahdistelun tai raiskauksen uhreiksi. Kohu syntyi, kun alun perin Saksassa tehtyyn videoon oli lisätty Baudetin poliittisten vastustajien kuvia ja tekstit, joissa heidän syytetään ”kieltäytyneen turvaamasta rajojamme”.

Osaa FvD:n kannattajista kiehtookin juuri puolueen ja sen johtajan keinoja kaihtamaton häikäilemättömyys sekä tapa olla karttamatta arkojakaan puheenaiheita.

– FvD kyseenalaistaa kaiken, eikä tyydy siihen, mitä valtavirta julistaa. FvD taistelee Hollantia riivaavaa konsensustautia vastaan, sanoi puolueen vaalitilaisuudessa ollut ravintolatyöntekijä Jordi van der Klis, 25, Guardianille eurovaalien alla.

– Tämä on todellista, eikä peliä. Olen täysin kyllästynyt siihen, että julistetaan mikä on oikein ja miten minun täytyisi ajatella, totesi puolestaan 70-vuotias Wim Kuijt.
Lähteet: Guardian, Politico, South China Morning Post, NL Times

Britannia ja Hollanti avaavat eurovaalit

  • Europarlamenttivaalit alkavat jo tänään torstaina, kun Britanniassa ja Hollannissa on äänestyspäivä.
  • Perjantaina äänestetään Irlannissa. Tshekeissä äänestää voi kaksi päivää – perjantaina sekä lauantaina.
  • Myös Latviassa, Maltalla ja Slovakiassa äänestyspäivä on lauantai.
  • Lopuissa 21 EU-maassa, mukaan lukien Suomessa, eurovaalien äänestyspäivä on sunnuntaina. Niiden jälkeen julkistetaan myös aiemmin äänestäneiden maiden vaalitulokset.