Rouhani torjui Trumpin ehdotuksen: ”Vastarinta on ainoa vaihtoehtomme” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Rouhani torjui Trumpin ehdotuksen: ”Vastarinta on ainoa vaihtoehtomme”

Iranin presidentin mielestä nykyinen tilanne ei ole sopiva neuvotteluille.

Iranin johtaja Hassan Rouhani antoi ymmärtää, että Iran ei aio aloittaa neuvotteluja Yhdysvaltojen suuntaan.

21.5.2019 4:22

Iranin presidentti kannattaa neuvotteluja ja diplomatiaa, mutta ei nykyisen kaltaisissa olosuhteissa, iranilainen uutistoimisto IRNA kertoi myöhään maanantaina.

– Tämänhetkinen tilanne ei ole sopiva neuvotteluille ja ainoa vaihtoehtomme on vastarinta, presidentti Hassan Rouhani sanoi IRNA:n mukaan.

Aiemmin maanantaina Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli tarjonnut Iranille mahdollisuutta neuvotteluihin, jos Iran vain tekisi asiassa aloitteen. Samalla Trump myös painotti, että Yhdysvallat vastaa ankarasti, jos Iran uhkaa sitä.

Iranin ulkoministeriön korkea virkamies Hossein Amir-Abdollahian syytti maanantaina CNN:n haastattelussa Yhdysvaltoja epäselvästä linjasta. Toisaalta Yhdysvallat on asettanut Iranille ankarat talouspakotteet ja toisaalta se pyytää Irania neuvottelupöytään.

– Omassa mielessään Trump kuvittelee, että hänellä ase Iranin ohimolla, koska hän on asettanut pakotteet, joilla yritetään pysäyttää maamme talous. Tämä on kaikki hänen mielikuvituksessaan. Nyt hän haluaa, että soitamme hänelle? Hullu presidentti! Amir-Abdollahian pilkkasi.

Kyseessä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Trump ehdottaa, että Iran avaisi neuvottelut Yhdysvaltojen suuntaan. Hän toivoi samaa 9. toukokuuta ja sanoi 16. toukokuuta uskovansa, että ”Iran haluaa pian puhua”.

CNN:n lähteiden mukaan Trump on myös harkinnut neuvotteluyhteyden avaamista Iraniin Sveitsin kautta. Lehden mukaan Sveitsi olisi jo toimittanut Iranin johtajille numeron, johon he voivat soittaa.

Sunnuntaina Trump uhosi Iranille Twitterissä ja varoitti maata uhkailemasta Yhdysvaltoja.

– Jos Iran haluaa taistella, siitä tulee virallisesti Iranin loppu. Älkää enää koskaan uhkailko Yhdysvaltoja! Trump twiittasi myöhään sunnuntai-iltana Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?